Τα σχέδια του Ερντογάν για εισβολή σε Ελλάδα και Αρμενία

 


Γράφει ο Γιώργος Πρωτόπαπας

H τουρκική στρατιωτική ηγεσία εκπονεί μυστικά σχέδια εισβολής για την Ανατολική Μεσόγειο καθώς και  τον Καύκασο, αποδεικνύοντας ότι ο Ερντογάν, εκτός από τη συνήθης επιθετική ρητορική του, έχει θέσει στόχο και την πρακτική υλοποίηση του νεοθωμανικού του οράματος. Στο πλαίσιο, έχει ετοιμαστεί και σχέδιο για επίθεση κατά Ελλάδας και  Αρμενίας, που φέρει την κωδική ονομασία μια νίκης των Οθωμανών στην Μεσόγειο κατά χριστιανικών δυνάμεων.

Ο Ερντογάν με την ρητορική προσπαθεί να συσπειρώσει τους μουσουλμάνους εναντίον της Δύσης,επενδύοντας σε μια σύγκρουση “πολιτισμών” για να προωθήσει τα νεοθωμανικά σχέδιά του, δημιουργώντας την εντύπωση ότι η χριστιανική Ευρώπη δεν σέβεται τα δικαιώματα των μουσουλμανικών κοινοτήτων καθώς και των μουσουλμάνων μεταναστών. Μάλιστα, τον Ιούνιο του 2018 ο Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι η γειτονιά της Τουρκίας αντιμετωπίζει “μια μεταμοντέρνα χριστιανική σταυροφορία”.

Το συγκεκριμένο σχέδιο, όπως αποκαλύπτει η ιστοσελίδα Nordic Monitor, συντάχθηκε στις 7 Ιανουαρίου 2014, που σημαίνει ότι ενδέχεται να επικαιροποιήθηκε εν μέσω της αυξημένης έντασης μεταξύ της Τουρκίας με Ελλάδα και Κύπρο. Φέρει την κωδική ονομασία Cerbe, (Djerba στα Αγγλικά), το όνομα νησιού που βρίσκεται στα νότια της Τυνησίας κοντά στα σύνορα με τη Λιβύη. Εκεί διεξήχθη τον Μάιο του 1560 ναυμαχία μεταξύ των οθωμανικών δυνάμεων και της Χριστιανικής Συμμαχίας. Τελικά, οι Τούρκοι κέρδισαν τη ναυμαχία και κυριάρχησαν στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Οι κωδικοί που επιλέγονται για σχέδια εισβολών, όπως το Cerbe, έχουν ιδιαίτερη συμβολική σημασία, καθώς φέρουν ονόματα από νίκες που είχε πετύχει η Οθωμανική αυτοκρατορία. Ο Ερντογάν επιχειρεί να συνδυάσει τα επεκτατικά νεοθωμανικά σχέδιά του με οτιδήποτε θυμίζει το μεγαλείο των Οθωμανών και την ισχύ των ενόπλων δυναμεών τους. Υπενθυμίζεται, πως η Τουρκία είχε εκπονήσει και ένα άλλο σχέδιο για να εισβάλει σε 131 νησιά του Αιγαίου νησίδες και σχηματισμούς που θεωρούνται “αμφισβητούμενα”. Ο τουρκικός στρατός θα κινηθεί προκειμένου να τα καταλάβει με ανάπτυξη ειδικών δυνάμεων από αέρα και θάλασσα.

Εισβολή σε Αρμενία

Η μελέτη βασίστηκε, σύμφωνα πάλι με το Nordic Monitor, σε διδάγματα που αντλήθηκαν από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στην κρίση των Ιμίων το 1996, που έφερε Τουρκία και Ελλάδα στα όρια της σύγκρουσης. Οι επιχειρήσεις σύμφωνα θα διεξαχθούν με την κάλυψη δύναμης πυρός από την αεροπορία, από τις ναυτικές φρεγάτες και το πυροβολικό που θα ρίχνει βολές από την ηπειρωτική χώρα

Ένα σχέδιο για τουρκική επίθεση στην Αρμενία φέρεται να παρουσιάστηκε στις 23 Μαΐου 2016 στο Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων από τη Διεύθυνση Επιχειρήσεων και οι σελίδες που βρέθηκαν αν και ελλιπείς, περιλαμβάναν αεροπορικές επιθέσεις εναντίον της Αρμενίας (OĞUZTÜRK Air Operation Plan).

Η στρατιωτική υποστήριξη που παρείχε ο Ερντογάν στον Αζερμπαϊτζάν κατά την διάρκεια του πολέμου του Ναγκόρνο-Καραμπάχ με την Αρμενία, έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη νίκη των Αζέρων. Το σχέδιο εισβολής σχετίζεται με την φιλοδοξία του Ερντογάν να “ενσωματώσει”  την Αρμενία στο χάρτη του “τουρκικού κόσμου”. Ο χάρτης εκτός από ένα μεγάλο μέρος της Κεντρικής Ασίας, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μεγάλο τμήμα του Καυκάσου, περίπου το 1/3 του εδάφους της Ρωσίας.

Αποκάλυψη σχεδίου

Η ύπαρξη του σχεδίου εισβολής Cerba ανακαλύφθηκε σε φάκελο δικαστηρίου στην Κωνσταντινούπολη καθώς ο εισαγγελέας Serdar Coşkun, έμπιστος του Ερντογάν, μάλλον ξέχασε να αφαιρέσει τα διαβαθμισμένα έγγραφα, που συλλέχθηκαν από το Γενικό Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων  στο πλαίσιο  έρευνας για το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου 2016.

Τα διαβαθμισμένα έγγραφα, συμπεριλαμβανομένου του σχεδίου εισβολής σε Ελλάδα και Αρμενία, μοιράστηκαν ανώτατοι διοικητές μέσω ασφαλούς ηλεκτρονικού μηνύματος. Ο εισαγγελέας διέταξε τον στρατό να προωθήσει αντίγραφα την 1η Αυγούστου 2016. Δέκα ημέρες αργότερα, ανέθεσε στον εξ’ απορρήτων βοηθό του, τον  αστυνομικό Yüksel Var, να συλλέξει τα ηλεκτρονικά μηνύματα από τους διακομιστές του Γενικού Επιτελείου Στρατού

Όμως, το γεγονός, ότι βλέπουν το φως της δημοσιότητας  έστω και από λάθη τουρκικά σχέδια εισβολής στην Ελλάδα, θα πρέπει να προβληματίσει την κυβέρνηση της Αθήνας καθώς αποκαλύπτουν τις πραγματικές διαθέσεις του Ερντογάν. Τα επεκτατικά σχέδια, που υπάρχουν στο τραπέζι για Ανατολική Μεσόγειο, Ελλάδα και Αρμενία, είναι ενδεικτικά του σκεπτικού και της ιδεολογίας του και ίσως να περιμένει να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για να τα υλοποιήσει. Όμως, δεν είναι και τόσο εύκολο, διότι πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη το αξιόμαχο των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων καθώς και τις γεωπολιτικές ισορροπίες και συμμαχίες –στην περίπτωση της Αρμενίας, τον ρωσικό παράγοντα.

από slpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.