Στον τουρισμό «επενδύει» ο ΟΟΣΑ
Γράφει ο Μπάμπης Μιχάλης
Υψηλότερη ανάπτυξη για την ελληνική οικονομία φέτος προβλέπει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης με πυλώνες το άνοιγμα του τουρισμού και τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Στην εξαμηνιαία έκθεσή του World Economic Outlook που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα εμφανίσει φέτος ρυθμό ανάπτυξης 3,8% έναντι 3,4% που προέβλεπε τον περασμένο Δεκέμβριο. Δηλαδή όσο ακριβώς εκτιμούσε και το ΔΝΤ στις εαρινές του προβλέψεις τον προηγούμενο μήνα αλλά από την άλλη πλευρά χαμηλότερα από το 4,1% που αναμένει η Κομισιόν.
Για το 2022 ο ΟΟΣΑ προβλέπει εκτόξευση στο 5% (σημαντικά χαμηλότερη εκτίμηση σε σχέση με το 6,6% που ανέμενε τον Δεκέμβριο).
Στην έκθεσή του ο οργανισμός υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι η μεγάλη εξάρτηση της Ελλάδας από τον τουρισμό καθιστά τις οικονομικές της προοπτικές στενά συνδεδεμένες με την πορεία των εμβολιασμών παγκοσμίως. Η άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών αναμένεται ότι θα υποστηρίξει τη δραστηριότητα και τις εξαγωγές υπηρεσιών όπως ο τουρισμός. Ο κλάδος, σύμφωνα με τον οργανισμό, θα ανακτήσει φέτος τουλάχιστον τις μισές από τις περσινές απώλειες εσόδων.
Το άνοιγμα του τουρισμού αναμένεται ακόμη να ενισχύσει τις καθαρές εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών κατά 4,9% φέτος και 13,2% το 2022.
Οι επενδύσεις, από την άλλη πλευρά, θα υποστηριχτούν από τις εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης. Εισροές κονδυλίων 4 δισ. ευρώ φέτος (σχεδόν 2,3% του ΑΕΠ) και 5,3 δισ. ευρώ το 2022 θα εκτοξεύσουν τις επενδύσεις κατά 11,5% και 20% αντίστοιχα, υπό την προϋπόθεση ότι οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις θα ενθαρρύνουν ταχύτερες και υψηλότερης ποιότητας δημόσιες κεφαλαιουχικές δαπάνες και οι επιχειρήσεις θα αξιοποιήσουν παραγωγικά τις χρηματοδοτήσεις που θα λάβουν. Επίσης, η ενίσχυση του διεθνούς εμπορίου μετά την πανδημία θα στηρίξει ναυτιλιακές υπηρεσίες και εξαγωγές.
Συνολικά οι παραπάνω εξελίξεις αναμένεται να συμβάλουν στην ενίσχυση της απασχόλησης και των εισοδημάτων και με τις συσσωρευμένες καταθέσεις της περιόδου της πανδημίας να οδηγήσουν σε άνοδο της ιδιωτικής κατανάλωσης που προβλέπεται να αυξηθεί 1,6% φέτος και 3% το 2022. Ο πληθωρισμός προβλέπεται μόλις στο 0,2% φέτος και στο 1,2% το 2022. Κάτι το οποίο δεν είναι άσχετο με την ελάχιστη υποχώρηση που θα καταγράψει η ανεργία από τα γνωστά υψηλά της επίπεδα (15,9% φέτος και 15,6% το 2022 από 16,3% το 2020).
Ανασταλτικά στην προβλεπόμενη ανάκαμψη της οικονομίας θα μπορούσε να λειτουργήσει, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, το ενδεχόμενο τα προγράμματα εμβολιασμών διεθνώς να έχουν χαμηλότερη αποτελεσματικότητα. Επίσης εάν οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις συμβάλουν λιγότερο του αναμενόμενου στη βελτίωση των δημόσιων επενδύσεων, η ενίσχυση της εγχώριας δραστηριότητας, της απασχόλησης και των μακροπρόθεσμων προοπτικών θα είναι μικρότερη της προβλεπόμενης.
Ο ΟΟΣΑ τονίζει ότι η επανεστίαση των μέτρων στήριξης των εισοδημάτων σε προγράμματα ενεργού απασχόλησης και κατάρτισης θα συμβάλει στην πρόληψη αύξησης της φτώχειας ή της μακροχρόνιας ανεργίας. Ενδεχόμενες ζημιές, τέλος, στα δημόσια οικονομικά και στην ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών λόγω ανόδου των πτωχεύσεων αναδεικνύουν τον επείγοντα χαρακτήρα λήψης περαιτέρω μέτρων για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων των τραπεζών -θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα πέραν της πρόσφατης παράτασης του συστήματος προστασίας περιουσιακών στοιχείων «Ηρακλής», υποστηρίζει ο οργανισμός.
Κίνα και ΗΠΑ πρωταγωνιστές της άνισης διεθνούς ανάκαμψης
Οι προοπτικές για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας είναι καλύτερες, η ανάκαμψή της όμως από τη βαθιά ύφεση που προκάλεσε η πανδημία δεν θα είναι συνηθισμένη, διαμηνύει ο ΟΟΣΑ. Η ανάκαμψη είναι και πιθανότατα θα παραμείνει άνιση, υπογραμμίζει στην τελευταία έκθεση του World Economic Outlook ο διεθνής οργανισμός, προσθέτοντας ότι αυτή θα παραμείνει εξαρτημένη από την πορεία των εμβολιασμών και τις πολιτικές δημόσιας υγείας που θα εφαρμόσουν οι κυβερνήσεις. Ο οργανισμός αναμένει ότι κάποιες χώρες θα ανακάμψουν πολύ ταχύτερα από άλλες. Μεταξύ αυτών ΗΠΑ και Ν. Κορέα αναμένεται να προσεγγίσουν το προ πανδημίας κατά κεφαλήν εισόδημά τους μετά από περίπου 18 μήνες. Αντίθετα, το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης θα χρειαστεί για την ανάκαμψή του περί τα 3 χρόνια, ενώ Μεξικό και Ν. Αφρική 3-5 χρόνια.
Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί 5,8% φέτος και 4,4% το 2022, έναντι της συρρίκνωσης 3,5% πέρυσι. Τα νούμερα αυτά όμως δεν αντανακλούν όλη την αλήθεια. Παρότι το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη φαίνεται να ανακάμπτει πλήρως στα τέλη του 2022, σε πάρα πολλές χώρες το βιοτικό επίπεδο θα είναι χαμηλότερο από αυτό που προβλεπόταν πριν από την πανδημία. Την ισχυρότερη ανάπτυξη θα εμφανίσουν η Κίνα (8,5% φέτος και 5,8% το 2022) και οι ΗΠΑ (6,9% και 3,6%). Στην ευρωζώνη η ανάπτυξη προβλέπεται 4,3% και 4,4%, αντίστοιχα.
από efsyn
Δεν υπάρχουν σχόλια: