Αβουλοι και μοιραίοι μπροστά στον Σουλτάνο
Γράφει ο Μιχάλης Ψύλος
«Τα πήραν πίσω, υποχώρησαν»! Πανηγυρίζει η Yeni Safak μετά τις αποκαλύψεις του πρακτορείου Reuters ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση όχι μόνο δεν σχεδιάζει να επιβάλει νέες κυρώσεις στην Τουρκία, αλλά έχει παγώσει και τις υπάρχουσες. «Δεν ισχύουν ούτε οι κυρώσεις που είχαν επιβληθεί από την ΕΕ τον περασμένο Δεκέμβριο σε τρεις ανώτερους αξιωματούχους της κρατικής εταιρίας πετρελαίων (TPAO)» γράφει σε διθυραμβικούς τόνους η Turkiye.
«Οι Βρυξέλλες απέφυγαν μέτρα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένταση με την Αγκυρα» σημειώνει η Milliyet.
H Hurriyet πλέκει το εγκώμιο του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Τζόζεπ Μπορέλ: «Ο αρμόδιος μίλησε -η ΕΕ θέλει καλές σχέσεις με την Τουρκία». Η τουρκική εφημερίδα αναφέρεται σε δηλώσεις που έκανε την Πέμπτη ο Μπορέλ στη Ρώμη σε συνάντηση που είχε με τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών, Λουίτζι ντι Μάιο : «Οι συνεχιζόμενες Ελληνο-τουρκικές διερευνητικές συνομιλίες και η ανακοινωθείσα συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών στην Τουρκία δείχνουν ότι έχουμε μια καλή δυναμική στις σχέσεις με την Τουρκία» δήλωσε ο Μπορέλ, σύμφωνα με την Hurriyet.
Οσο για τις «κυρώσεις που θα δαγκώνουν;» Να ζήσουμε να τις θυμόμαστε!
Το παιγνίδι -με πρωτοβουλία του Βερολίνου-παίχτηκε με επιδεξιότητα από τον περασμένο Σεπτέμβριο ,όταν οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζήτησαν για πρώτη φορά την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία λόγω της προκλητικής συμπεριφοράς της Αγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο. Εναντίον μάλιστα, δύο χωρών μελών της ΕΕ. Ακολούθησαν οι σύνοδοι κορυφής του Οκτωβρίου και του Δεκεμβρίου χωρίς φυσικά να ανοίξει μύτη και όλα εναποτέθηκαν για τις 25 Μαρτίου . Και να τα αποτελέσματα! Όχι κυρώσεις, αλλά επαινετικά σχόλια για την Τουρκία από τον ανεκδιήγητο Μπορέλ ,ο οποίος στην έκθεση που ετοιμάζει για τη σύνοδο κορυφής της προσεχούς Πέμπτης θα εκθειάζει κιόλας τη στάση της Αγκυρας.
Η φιλο-τουρκική στάση του Μπορέλ
Ο Μπορέλ θα παρουσιάσει αρχικά την έκθεσή του για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας την προσεχή Δευτέρα ,στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στις Βρυξέλλες .Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, η έκθεση αναφέρει ότι «από τον περασμένο Δεκέμβριο ,οι σχέσεις Τουρκίας και ΕΕ αναπτύσσονται θετικά». Στην έκθεση τονίζεται μάλιστα ότι «οι εντάσεις έχουν μειωθεί στην Ανατολική Μεσόγειο και η επανάληψη των διερευνητικών συνομιλιών της Τουρκίας με την Ελλάδα, όπως και η έναρξη μιας νέας διαδικασίας “επίλυσης” του Κυπριακού υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, θεωρούνται ένα σήμα ότι μπορούν οι σχέσεις να κινηθούν προς τη θετική κατεύθυνση» ,σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας ,θα κρατήσει φυσικά κάποια προσχήματα ,επαναλαμβάνοντας τις καθιερωμένες χλιαρές ενστάσεις και νουθεσίες προς την Αγκυρα. Το πόσο «σκληρές» θα είναι αυτές οι νουθεσίες φάνηκε άλλωστε περίτρανα με τη δήλωση από …βαμβάκι που έκανε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας αναφορικά με την τερατώδη κίνηση της Αγκυρας να επιχειρεί τη διάλυση του φιλο-κουρδικού HDP- του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος στην Τουρκία με 60 βουλευτές και έξι εκατομμύρια ψηφοφόρους!
Η προκλητική και αδιανόητη για την δημοκρατική Ευρώπη κίνηση της Τουρκίας για να θέσει εκτός νόμου το φιλο-Κουρδικό κόμμα , σε συνδυασμό με τις συνεχιζόμενες διώξεις βουλευτών της τουρκικής αντιπολίτευσης, δεν εμπόδισαν φυσικά την ηγεσία της ΕΕ να συνεχίσει τις επαφές με την Αγκυρα. Σαν να μην συμβαίνει τίποτα!
Το κλίμα φάνηκε άλλωστε και στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη της Προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ με τον Τούρκο Πρόεδρο. Σύμφωνα με την Sabah, ο Ερντογάν μίλησε και πάλι στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης για «προκλητικές και επιθετικές ενέργειες από την Ελλάδα και τους Ελληνοκυπρίους» . Σε οτι αφορά δε το Κυπριακό , ο Ερντογάν τονισε μεν οτι “ ο διάλογος είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε» , αλλά όπως είπε «αντί να υπαγορεύονται αποδεδειγμένα ανεπιτυχή μοντέλα στο νησί, πρέπει να συζητηθούν ρεαλιστικές και νέες επιλογές».Εμμένει δηλαδη ουσιαστικά στην απαράδεκτη «λύση» των δυο κρατών.
Την απάντηση των δυο Ευρωπαίων ηγετών δεν την μάθαμε. Μόνο την προθυμία που εξεδήλωσαν να επισκεφθούν την Άγκυρα , αλλά μετά τη σύνοδο κορυφής .
Όπως τονίστηκε, η τελική αξιολόγηση της ΕΕ σχετικά με την «θετική ατζέντα» της Τουρκίας θα γίνει σαφής στη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο. Από Αύγουστο χειμώνα και από Μάρτη καλοκαίρι, που λέει και ο λαός …
Νέο-Οθωμανικό παραλήρημα
Μήπως όμως συνετίζεται ο Ερντογάν με την πολιτική κατευνασμού που ακολουθεί η ΕΕ; Πιο προκλητικός από ποτέ, ο υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ ,με αφορμή την επέτειο των 106 χρόνων από την μάχη της Καλλίπολης το 1915, περιέγραψε την νέο-Οθωμανική εξωτερική πολιτική της Τουρκίας του Ερντογάν, για να μην υπάρχουν παρερμηνείες: «Όπως στο Ματζικέρτ το 1071, στα Δαρδανέλια το 1915 ,στον αγώνα της ανεξαρτησίας ,στην Κορέα το 1952 ,στην Κύπρο το 1974 και στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016, θα συνεχίσουμε με το ίδιο μαχητικό πνεύμα, υπό την καθοδήγηση του Προέδρου Ερντογάν ,στη Συρία ,το Ιράκ και την ανατολική Μεσόγειο ,να Παλεύουμε για όλες τις ανθρώπινες αξίες που καταπατούνται στη γεωγραφία της …καρδιάς μας, ειδικά στο Αζερμπαϊτζάν και τη Λιβύη. Με την έμπνευση που αντλούμε από τους προγόνους μας που έφεραν την …ειρήνη και τη σταθερότητα σε τρεις ηπείρους» !
Το νέο-Οθωμανικό παραλήρημα του Ακάρ δεν μπορούσε να αφήσει απ` έξω την Ελλάδα φυσικά : «Οι ασκήσεις που πραγματοποίησε η Ελλάδα με σκοπό την πρόκληση, η στρατιωτικοποίηση των νησιών κατά παράβαση των συμφωνιών, ο ελλιμενισμός ξένων πολεμικών σκαφών σε αυτά τα νησιά, η διεκδίκηση υφαλοκρηπίδας ενάντια στο διεθνές δίκαιο , οι παράλογες απαιτήσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, έχουν αυξήσει φυσικά την ένταση. Αυτές οι προκλητικές ενέργειες και απειλές δεν θα γίνουν ποτέ αποδεκτές Όλες αυτές οι αξιώσεις είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο, είναι επιβλαβείς για την κοινή λογική» είπε σε ένα ντελίριο προκλητικότητας ο Ακάρ για να προσθέσει απειλητικά: «Η μεγαλύτερη ζημιά θα είναι για τον ελληνικό λαό ,που πρέπει να το δει και να το γνωρίζει»! Και το «κερασάκι»: «Παρά την παράνομη στάση της Ελλάδας, η Τουρκία προσπαθεί να λύσει όλα τα προβλήματα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο ,μέσω διαπραγματεύσεων», δήλωσε μεγαλόθυμα ο Τούρκος υπουργός Αμυνας. Μας κάνει και χάρη δηλαδή η Αγκυρα που ασχολείται με τις διερευνητικές συνομιλίες. Ακούει κανείς;
Οι δειλοί και τα συμφέροντα τρέφουν τον Ερντογάν
Ο Ερντογάν επιβιώνει όμως γιατί απλά έχει να κάνει με ηγέτες δειλούς ,άβουλους και μοιραίους ,που αν και τον βλέπουν να πυροδοτεί συνεχώς συγκρούσεις σε διάφορα μέτωπα και να εντείνει τον αυταρχισμό στο εσωτερικό της Τουρκίας, περιορίζονται στον κατευνασμό. «Ενώ βρισκόμαστε και πάλι σε μια εποχή που θυμίζει , με πολλούς τρόπους, την άνοδο του ναζισμού, οι δυτικοί ηγέτες ρίχνουν τα τείχη ,αντιμέτωποι με τις απειλές του Ερντογάν» γράφει το Γαλλικό περιοδικό Le Point. Και δυστυχώς σε αυτή την περίπτωση , το Βερολίνο έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη. Η φιλο-Τουρκική στάση της Γερμανίας έρχεται βέβαια από πολύ παλιά-από την εποχή του Κάιζερ Γουλιέλμου στα τέλη του 19ου αιώνα. Εδράζεται όμως σήμερα στα μεγάλα ενεργειακά και οικονομικά συμφέροντα της Γερμανίας στην Τουρκική και τουρκόφωνη αγορά των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών .
Οι Financial Times το έχουν πεί καθαρά: Κάθε συζήτηση στις συνόδους κορυφής για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία , για παράδειγμα, θα σκοντάφτει στο γεγονός ότι η Γερμανία είναι εκ των κυριότερων προμηθευτών όπλων για τον τουρκικό στρατό και το ναυτικό. Στο ίδιο στρατόπεδο βρίσκεται άλλωστε και η Ισπανία, εταιρείες της οποίας ολοκληρώνουν την ναυπήγηση του πρώτου αεροπλανοφόρου της Τουρκίας. Έναν άλλο λόγο ,που ο Ερντογάν έχει «ισχυρούς συμμάχους ειδικά στην Ευρώπη», δίνει η Die Welt : «Μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ευρώπης φοβούνται την κατάρρευση της Τουρκίας…Αυτές είναι κάποιες μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες που, ακόμη και μετά από τέσσερα χρόνια συνεχιζόμενης κρίσης, εξακολουθούν να εμπλέκονται στην Τουρκία με επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτό καθιστά τις κυρώσεις πιο δύσκολες – και ενισχύει την αυταρχική θέση του Προέδρου Ερντογάν» γράφει η Γερμανική εφημερίδα .
Τα νούμερα είναι αποκαλυπτικά : «Αν και τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν μειώσει τις δραστηριότητές τους στην Τουρκία τα τελευταία χρόνια, ισπανικές, γαλλικές, βρετανικές και γερμανικές τράπεζες έχουν επενδύσει πάνω από εκατό δισεκατομμύρια δολάρια στη χώρα. «Ειδικότερα, τα ισπανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τρέμουν μήπως και δεν σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην Τουρκία , καθώς η έκθεσή τους ξεπερνά τα 62 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι γαλλικές τράπεζες εκτίθενται με 29 δισεκατομμύρια δολάρια, οι βρετανικές τράπεζες καταγράφουν στους ισολογισμούς τους δάνεια στην Τουρκία πάνω από 12 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι γερμανικές τράπεζες εμπλέκονται με περίπου 11 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι ιταλικές τράπεζες έχουν επενδύσει περίπου 8,7 δισεκατομμύρια δολάρια » σημειώνει η Die Welt. Είναι πολλά τα λεφτά δυστυχώς …
από "Δημοκρατία" μέσω militaire.gr, metopotouoxi
Δεν υπάρχουν σχόλια: