Η Μέρκελ φεύγει, οι Χριστιανοδημοκράτες ψάχνονται…
Η αποχώρηση της Άνγκελα Μέρκελ, μετά από 16 χρόνια στην καγκελαρία της Γερμανίας, θα έλεγε κανείς ότι αποτελεί ένα τέλος εποχής τόσο για τα πολιτικά πράγματα της χώρας, όσο και για την γερμανική συντηρητική παράταξη.
Ήδη, από το 2018 η Μέρκελ έχει αποχωρήσει από την θέση του επικεφαλής της Χριστιανικής Δημοκρατικής Ένωσης (CDU), ωστόσο η αντικαταστάτης της, Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ άντεξε μόλις δύο χρόνια, προτού παραιτηθεί και το κόμμα κληθεί -εν μέσω πανδημίας- να πραγματοποιήσει συνέδριο και να εκλέξει νέο αρχηγό.
Το πρόσωπο που επιλέχθηκε είναι ο… μερκελικός Άρμιν Λάσετ, πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, ένας συμπαθής πολιτικός ο οποίος, ωστόσο, παραλαμβάνει ένα κόμμα που μοιάζει να «ψάχνεται» μετά την περίοδο απόλυτης κυριαρχίας της Μέρκελ.
Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά και ο χρόνος δεν είναι αρκετός: στις 26 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθούν ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία και τα πολιτικά κόμματα της χώρας καλούνται να αποφασίσουν ποιος θα είναι ο υψοψήφιός τους για την καγκελαρία.
Οι Σοσιαλδημοκράτες έλυσαν σύντομα το θέμα: υποψήφιος καγκελάριος για το SPD θα είναι ο νυν υπουργός Οικονομικών της χώρας, Όλαφ Σολτς, ο οποίος, ωστόσο, παραλαμβάνει ένα κόμμα που στις δημοσκοπήσεις «σέρνεται» στην τρίτη θέση, πίσω από τους Πράσινους.
Και Λάσετ και Ζέντερ
Από την άλλη πλευρά, θεωρητικά ο Λάσετ θα είναι ο αντίπαλός του από το CDU, όμως, όπως γράφει και το status στο Facebook, «είναι μπερδεμένο». Ο Λάσετ είναι ικανός, αλλά δεν διαθέτει τον «όγκο» της Μέρκελ και πολλοί πιστεύουν ότι δεν είναι κατάλληλος για την υποψηφιότητα.
Προς επίρρωση αυτών των προβληματισμών, ο Μάρκους Ζέντερ, πρωθυπουργός της Βαυαρίας και αρχηγός της Χριστιανικής Κοινωνικής Ένωσης (CSU), αδελφού κόμματος του CDU, ανακοίνωσε κι αυτός ότι προτίθεται να είναι υποψήφιος καγκελάριος.
Το δίλημμα
Κάπως έτσι, η Χριστιανική Ένωση της Γερμανίας (CDU και CSU) βρίσκεται σε δίλημμα, καθώς θα πρέπει να επιλέξει ποιος από τους δύο πολιτικούς θα είναι ο υποψήφιος για την καγκελαρία στις εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Τυπικά, αν το CDU εκδηλώσει την πρόθεση να κατεβάσει υποψήφιο, το CSU συνήθως υποχωρεί. Ωστόσο, στις φετινές εκλογές η κατάσταση είναι πιο περιπλεγμένη και σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.
Οι δύο υποψήφιοι
Κρίσιμος παράγοντας για τις εξελίξεις θεωρείται ο κορωνοϊός και η αντιμετώπισή του. Στον τομέα αυτό ο Λάσετ υστερεί, καθώς το περασμένο καλοκαίρι τάχθηκε υπέρ της χαλάρωσης των απαγορευτικών μέτρων, η πανδημία ξέφυγε και τώρα τα πράγματα δεν είναι και τόσο καλά.
Από την πλευρά του, ο Ζέντερ είχε εξαρχής μια πιο αυστηρή θέση και στάση, σαφώς υπέρ των περιοριστικών μέτρων, ενώ πρόσφατα ανακοίνωσε ότι η Βαυαρία συμφώνησε με τη Ρωσία για το εμβόλιο Sputnik-V, μόλις αυτό πάρει την έγκριση του ΕΜΑ.
Στις δημοσκοπήσεις, ο Ζέντερ υπερέχει του Λάσετ, ωστόσο συνολικά η Χριστιανική Ένωση κινείται στα ρηχά, με τα ποσοστά της να βρίσκονται γύρω στο 28% ενώ δεύτερο κόμμα είναι οι Πράσινοι με ποσοστό γύρω στο 21%, αφήνοντας τρίτο το SPD.
Πίεση και από τα δεξιά
Ταυτόχρονα, η Χριστιανική Ένωση δέχεται πιέσεις και από τα δεξιά: το ακροδεξιό AfD συμπεριέλαβε στο πρόγραμμά του και μια πρόταση που έρχεται από την ίδρυσή του: την έξοδο της Γερμανίας από την Ε.Ε. και τη δημιουργία «μιας νέας ευρωπαϊκής οικονομικής κοινότητας και κοινότητας συμφερόντων».
Όλα αυτα δημιουργούν στο CDU και το CSU την ανάγκη να ξεκαθαρίσουν σύντομα τα πράγματα και να αποφασιστεί όχι μόνο ο υποψήφιος για την καγκελαρία, αλλά και ο χαρακτήρας που το κόμμα θα λάβει στην μετά Μέρκελ εποχή. Δύσκολες συναρτήσεις σε δύσκολους καιρούς…
από topontiki
Δεν υπάρχουν σχόλια: