Η (κυβερνητική) μαγική επιδημιολογική εικόνα



 Γράφει ο Δημήτρης Μηλάκας

Η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να αφήσει την πραγματικότητα να της χαλάσει μια ωραία ιστορία. Αυτή η ωραία ιστορία που περιγράφει το κυβερνητικό αφήγημα φιλοτεχνείται από τα media που το αναπαράγουν. Η εικόνα, μαγική. Οι εμβολιασμοί προχωρούν σύμφωνα με το πρόγραμμα και ακόμη πιο γρήγορα.

Η χώρα ανοίγει τις πύλες της στον τουρισμό και τα νησιά covid free είναι έτοιμα να υποδεχτούν το συνάλλαγμα. Πάμε τόσο καλά, λέει το αφήγημα, που είναι πολύ πιθανό να ανοίξουν μετά το λιανεμπόριο και τα σχολεία, η εστίαση και να απελευθερωθούν οι μετακινήσεις μεταξύ νομών για τις μέρες του Πάσχα.


Αυτή είναι η εικόνα που προβάλλει η κυβέρνηση κάτω, προφανώς, από το βάρος της οικονομικής πίεσης και του κόστους της πανδημίας. Αυτή είναι η εικόνα που προβάλλεται σε βάρος της πραγματικότητας, η οποία δεν είναι τόσο ειδυλλιακή.


Και η πραγματικότητα συντίθεται από την κατάσταση στα νοσοκομεία. Από τον αριθμό των νέων εισαγωγών ασθενών που έχουν ανάγκη περίθαλψης. Από τον αριθμό των διασωληνωμένων που βρίσκονται εκτός ΜΕΘ και περιμένουν (οι νεότεροι για τρεις μέρες, οι ηλικιωμένοι μέχρι να πεθάνουν) τη διαλογή τους για ένα κρεβάτι που άδειασε.


Η πραγματικότητα συντίθεται επίσης από την αντιδιαστολή μεταξύ της Βρετανίας, όπου έχει εμβολιαστεί ήδη ο μισός πληθυσμός, και της Ελλάδας, η οποία, στο πλαίσιο της Ε.Ε., ψάχνει εμβόλια με το κιάλι που κάποιες φορές, όπως στην περίπτωση του εμβολίου της Johnson & Johnson, αποδεικνύονται ακατάλληλα ή επικίνδυνα.


Την πραγματικότητα, κατά μια έννοια, ομολόγησε και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν πρόσφατα στη Βουλή παραδέχτηκε την αδυναμία της κυβέρνησής του να αναζητήσει έναν εναλλακτικό τρόπο προμήθειας εμβολίων πέραν αυτού που ορίζουν οι δεσμεύσεις της Ε.Ε. Και αυτή η ομολογία του πρωθυπουργού αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία ως προς την κατανόηση της πραγματικής εικόνας αν ληφθεί υπόψη ότι άλλες χώρες της Ε.Ε., όχι μόνο οι ισχυρότερες, έχουν γράψει τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών και το μιζαδόρικο σύστημα που την κατευθύνει και συνάπτουν διμερώς συμφωνίες με τη Ρωσία για εφοδιασμό και παραγωγή του εμβολίου Sputnik V.


… «Ανοίγουμε», λοιπόν, όχι γιατί είμαστε υγειονομικά ασφαλείς αλλά μπας και δεν πεθάνει η οικονομία, στην οποία, ειρήσθω εν παρόδω, ετοιμάζονται να προσφέρουν ως σπονδή τα τελευταία εναπομείναντα εργασιακά δικαιώματα…

από topontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.