Τo ένοχο ρατσιστικό παρελθόν της βασιλικής οικογένειας της Αγγλίας



 Ή αλλιώς πώς ιστορία αποδεικνύει πως ό,τι κατήγγειλε η Μέγκαν Μάρκλ υπάρχει από τότε που υπάρχει η μοναρχία στη Βρετανία

Γράφει η Νίκη Μπάκουλη

Η Κοινοπολιτεία των Εθνών υπάρχει από το 1926. Προέκυψε ως εθελοντική-ελεύθερη ένωση 54 ανεξάρτητων κρατών, πρώην αποικιών της Βρετανικής Αυτοκρατορίας -πλην της Μοζαμβίκης, της Ρουάντα και του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτό από μόνο του εξηγεί πολλά εξ όσων ακολουθούν. Όπως και το γεγονός ότι στη Βρετανία η μοναρχία υπάρχει από το 10ο αιώνα. Θα ήταν δύσκολο να είναι ό,τι πιο εκσυγχρονισμένο υπάρχει. Ή να λατρεύει τις αλλαγές, οι οποίες περισσότερο αντιμετωπίζονται ως απειλές για την ύπαρξη του συστήματος.

Εκ των τεσσάρων 'τύπων' της μοναρχίας, η Βρετανία έχει βασιλευομένη κοινοβουλευτική δημοκρατία. Αυτό σημαίνει πως η Βασίλισσα Ελισάβετ δεν ασκεί νομοθετική ή εκτελεστική εξουσία -αυτά τα κάνει το Κοινοβούλιο και η κυβέρνηση. Όπως βέβαια, αποδείχθηκε από έρευνα της Guardian μια χαρά μπλοκάρει αλλαγές στους νόμους, ώστε να προστατέψει την περιουσία της -ή ό,τι την αφορά. Όπως προκύπτει από πληθώρα ντοκιμαντέρ που έχουν για αντικείμενο τα χρόνια της Ελισάβετ στο θρόνο (από το 1952 μέχρι σήμερα), η κύρια δουλειά της είναι να φροντίζει να συνεχίζονται τα παραδοσιακά, τα χρηστά -όσα αποτελούν τις δομές της μοναρχίας. Ή έστω να μη διαταράσσονται.

Η συνέντευξη των Χάρι και Μέγκαν Μαρκλ στην Όπρα Ουίνφρι δεν διατάραξε απλά όσα προσπαθεί να διαφυλάξει η Ελισάβετ και οι άνθρωποι του Παλατιού, αλλά προκάλεσαν σεισμική δόνηση που δημιούργησε ρήγματα στα θεμέλια του Μπάκιγχαμ.

Αυτό ήταν κάτι που επισημάνθηκε παγκοσμίως, για τις αποκαλύψεις της Αμερικανίδας κατά τις οποίες 'το παλάτι ανησυχούσε για το χρώμα του πρώτου μας παιδιού', την άρνηση να αποδώσουν τον τίτλο του Πρίγκιπα στον Άρτσι, την απέραντη μοναξιά που εκείνη ένιωσε όταν της έκαναν επίθεση όλα τα tabloids και δεν την υπερασπίστηκε η οικογένεια και τις αυτοκτονικές τάσεις που απέκτησε -με τους ανθρώπους του θεσμού να της απαγορεύουν να ζητήσει βοήθεια.

Η Μέγκαν Μαρκλ επισήμανε πολλάκις, πως η Βασίλισσα Ελισάβετ την αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή -και ότι δεν ήταν αυτή που την άφησε απροστάτευτη.
Η περίφημη συνέντευξη της Μέγκαν Μαρκλ με τον Πρίγκηπα Χάρι στην Όπρα Ουίνφρι.  YOUTUBE

Η δε, απάντηση του Μπάκιγχαμ (των 61 λέξεων) ήταν για τους εκπροσώπους κινημάτων περί ισότητας των ανθρώπων "μια νέα αποτυχία της Βασίλισσας να καταδικάσει το ρατσισμό". Αναγνωρίζουν πως το Παλάτι είχε το δικαίωμα να διαχειριστεί την κρίση ιδιωτικά "αλλά το κοινό ήλπισε πως η ηγετική μορφή του έθνους θα τοποθετηθεί στην αντιμετώπιση της φυλετικής αδικίας στη χώρα, στο πλαίσιο του Black Lives Matter. Θα ήθελε να δει τη βασιλική οικογένεια να παίρνει θέση". Δεν πήρε. Αντ' αυτού "έδωσε απάντηση Βικτοριακής εποχής".

Η ιστορία αποδεικνύει πως ό,τι κατήγγειλε η Μέγκαν υπάρχει από τότε που υπάρχει η μοναρχία στη Βρετανία.

Από τους σκλάβους στον "Ινδό"

H βασιλική οικογένεια της Βρετανίας είναι ένας εξ αίματος θεσμικός ρόλος μονάρχη, σε μια εκ των μεγαλύτερων αποικιοκρατικών δυνάμεων του πλανήτη. Η Βρετανία είναι η χώρα που έκανε σκλαβεμπόριο Αφρικανών στην Αμερική (μετά την ανακάλυψη της προέκυψε ανάγκη για επιπλέον δυναμικό), από το 1500. Ο Nαύαρχος Τζον Χόκινς είναι ο πρώτος γνωστός Άγγλος που ανέλαβε αυτή τη διαδικασία, με την έγκριση της -τότε- Βασίλισσας Ελισάβετ. Το πρώτο ταξίδι είχε 300 ανθρώπους που είχαν αιχμαλωτιστεί.

Αφότου διέσχισαν το Βόρειο Ατλαντικό, ανταλλάχθηκαν για τζίντζερ, ζάχαρη και προβιά. Μετά την ολοκλήρωση της αποστολής, το 1562 ο Χόκινς επέστρεψε στην πατρίδα του, αλλά 'διψασμένος' και για άλλα κέρδη οργάνωσε δεύτερο ταξίδι, το 1564. Η Βασίλισσα το ενίσχυσε, παραχωρώντας του ένα σκάφος. Στο μεσοδιάστημα η παρουσία Αφρικανών στην Αγγλία καθιερώθηκε στο βαθμό που έγιναν απόπειρες να μείνεις κρυφός ο πραγματικός αριθμός των ανθρώπων που δούλευαν υπό απάνθρωπες συνθήκες, χωρίς τα στοιχειώδη της επιβίωσης.

Η Ελισάβετ απολάμβανε τα κέρδη και τη διασκέδαση που πρόσφεραν οι Αφρικανοί στην αυλή της. Παρ' όλα αυτά, τον Ιούλιο του 1596 εξέδωσε διάταγμα εκδιωγμού των σκλάβων από τη Βρετανία -”των οποίων η παρουσία παραμένει σταθερή μέχρι σήμερα στην αγγλική ζωή”, όπως αναφέρει η National Portrait Gallery.

Όλα αυτά δεν τα έχει παραδεχθεί ποτέ δημοσίως, η νυν Βασίλισσα. Δεν χρειαζόταν ωστόσο, να πει και κάτι γιατί κάποιες πράξεις μιλούσαν πολύ πιο δυνατά από ό,τι θα μπορούσε να πει εκείνη. Ή οι προηγούμενοι βασιλείς. Μια περίπτωση αναφέρεται σε σίριαλ και μια δεύτερη σε ταινία. Ας τα δούμε ένα ένα.

Διαβάστε την συνέχεια στο news247

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.