Αρρυθμίες στο σύστημα Υγείας: Πάγωμα προσλήψεων και πριμοδότηση ιδιωτών
Γράφει η Υπατία Κοκκινάκη
Οι εργαζόμενοι του ΕΣΥ, παρά τις ελλείψεις, κρατάνε όρθια την κοινωνία - ΜΕΘ χωρίς προσλήψεις γιατρών
Η κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι ένα από τα πιο καυτά θέματα που ανέδειξε η πανδημία της Covid-19 εδώ και έναν χρόνο. Την κατάσταση στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, κατά τη διάρκεια της θητείας της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αναλύει για το «Ποντίκι» ο πρώην αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, διευθυντής ΕΣΥ και πνευμονολόγος γιατρός στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Πάτρας «Άγιος Ανδρέας» Τάκης Γεωργακόπουλος.
Ειδικότερα περιγράφει πώς ήταν η κατάσταση πριν αναλάβει η σημερινή κυβέρνηση και επισημαίνει χαρακτηριστικά πως η σύγκριση του «πριν» με το «μετά» είναι «η μέρα με τη νύχτα».
Η κατάσταση πριν
«Ο Ανδρέας Ξανθός και ο Παύλος Πολάκης προκήρυξαν θέσεις, πήραν γιατρούς, άνοιξαν τις προσλήψεις για το υγειονομικό προσωπικό» λέει αναφερόμενος στη θητεία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (2015 - 2019), κατά την οποία ο Ξανθός ήταν υπουργός Υγείας και ο Πολάκης αναπληρωτής.
Όπως σημειώνει, όταν ανέλαβε η κυβέρνηση Τσίπρα, τα νοσοκομεία δεν ήταν σε καλή κατάσταση και δεν υπήρχαν Τοπικές Μονάδες Υγείας για να εξυπηρετούν τους πολίτες κατά τόπους. Ο λόγος ήταν ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης είχε διαλύσει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας «όταν απέλυσε γιατρούς με νόμο». Να υπενθυμίσουμε ότι το 2014, με τον νόμο 4238/2014, ο τότε υπουργός Υγείας Γεωργιάδης απέλυσε 3.000 γιατρούς του ΕΟΠΥΥ.
«Οι γιατροί απολύθηκαν από τα ασφαλιστικά ταμεία. Ο ΕΟΠΥΥ, ύστερα από έναν χρόνο, απέλυσε τους γιατρούς του. Στη συνέχεια επαναπροσέλαβε ελάχιστους και λίγοι επέστρεψαν με δικαστικές αποφάσεις. Η πρωτοβάθμια περίθαλψη είχε αποδιοργανωθεί» είπε.
Η κατάσταση μετά
Στη συνέχεια ο Τ. Γεωργακόπουλος αναφέρει ότι «τον Ιούλιο του 2019 πάγωσαν όλες οι προσλήψεις που είχε αρχίσει να προκηρύσσει ο ΣΥΡΙΖΑ». Όπως τονίζει χαρακτηριστικά, η κυβέρνηση της Ν.Δ. προχώρησε σε «πολύ προκλητικά νομοθετήματα» πριμοδοτώντας με μόρια τους ιδιώτες γιατρούς με μπλοκάκι. Επιπλέον «τους έδινε 2.000 ευρώ ακατάσχετα και αφορολόγητα, ενώ όλοι οι άλλοι γιατροί φορολογούνται».
«Πουθενά δεν υπάρχουν εργαζόμενοι που δεν φορολογούνται. Υπάρχουν μόνο οι ιδιώτες γιατροί, τους οποίους ο Κυριάκος Μητσοτάκης καθιέρωσε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου» επισημαίνει ο πρώην αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ.
Ωστόσο, «παρά τις ευνοϊκές ρυθμίσεις που έκανε η κυβέρνηση της Ν.Δ., ελάχιστοι ιδιώτες γιατροί ανταποκρίθηκαν. Αυτό δείχνει ότι δεν αντέχουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, καθώς η θητεία σε αυτό είναι απόφαση ζωής». «Οι ιδιώτες γιατροί είναι απρόθυμοι να συνδράμουν το σύστημα», καθώς «έχουν μάθει με τα δικά τους ωράρια στα ιδιωτικά τους γραφεία».
«Το ιδιωτικό σύστημα Υγείας δεν έχει συνδράμει καθόλου στην αντιμετώπιση των υγειονομικών προβλημάτων που προκάλεσε η πανδημία. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι τα οικονομικά οφέλη» συμπληρώνει.
Τα εμβολιαστικά κέντρα
Αναφερόμενος στα εμβολιαστικά κέντρα που στήθηκαν για να συνδράμουν στη μάχη κατά του κορωνοϊού, ο Τ. Γεωργακόπουλος μας λέει ότι η κυβέρνηση «εξήγγειλε 1.033 εμβολιαστικά κέντρα και τελικά οι εμβολιασμοί του κοινού γίνονται στα δημόσια νοσοκομεία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται».
Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις τη Δευτέρα (15 Φεβρουαρίου) τέθηκαν σε λειτουργία δύο μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα στον εκθεσιακό κέντρο της Helexpo στο Μαρούσι και στη ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη. «Η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή πρέπει να χρωστάει χάρη στο σύστημα Υγείας, διότι αυτό κράτησε την κοινωνία και τους πολίτες όρθιους».
ΜΕΘ χωρίς προσλήψεις γιατρών
Για την κατάσταση που επικρατεί στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ο συνομιλητής μας λέει ότι «στις ΜΕΘ δεν έχουν πάρει γιατρούς. Η ΜΕΘ του νοσοκομείου “Σωτηρία” στελεχώθηκε από μεταφορά γιατρών από άλλα νοσοκομεία. Τώρα άρχισαν οι προκηρύξεις γιατρών, αλλά αριθμητικά δεν γίνονται σύμφωνα με τις ανάγκες και τα κενά που υπάρχουν, διότι η κυβέρνηση δεν θέλει να στελεχώσει το δημόσιο σύστημα Υγείας».
Καταλήγει δε στο συμπέρασμα ότι «υπάρχει σχέδιο για σύμπραξη ιδιωτικού και δημοσίου τομέα σε όλα τα επίπεδα». «Η κυβέρνηση δεν έχει αξιοποιήσει τη δημόσια Υγεία. Το ιδιωτικό σύστημα εξακολουθεί να λειτουργεί στους δικούς του ρυθμούς και χρηματοδοτείται από δημόσιες πιστώσεις. Τα έξοδα τα καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ. Αν δεν υπάρξει ισορροπία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τα πράγματα θα συνεχίσουν να είναι έτσι» πρόσθεσε. Επιπλέον «δεν υπάρχουν αρκετοί χώροι για τους ασθενείς που νοσηλεύονται στις δημόσιες μονάδες υγείας. Πρέπει να γίνει επίταξη των κλινών ΜΕΘ».
Μάλιστα, σημειώνει ότι «η κυβέρνηση διπλασίασε την αξία της νοσηλείας σε ιδιωτική ΜΕΘ από τα 800 στα 1.600 ευρώ». Επιπλέον «πέρασε στον νόμο ότι θα αποζημιώνει τις κλινικές και τις ΜΕΘ ακόμα κι αν χρεώνουν κρεβάτια χωρίς να νοσηλεύονται ασθενείς» όπως επισημαίνει.
«Δεν ξέρουμε αν ο ΕΟΠΥ έχει μπει στη διαδικασία να εκκαθαρίσει τέτοιες δαπάνες. Αν αρχίσει ο ΕΟΠΥΥ να πληρώνει, θα πρέπει να γίνει έλεγχος για το αν κάθε δαπάνη είναι πραγματική ή εικονική. Μόνο εισαγγελέας μπορεί να το ελέγξει» καταλήγει.
Η θέση της ΠΟΕΔΗΝ
Την κατάσταση στις ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Αττικής σχολιάζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) σε ανακοίνωσή της. «Τα τρία νοσοκομεία στην Αττική που είναι αποκλειστικά για περιστατικά Covid γεμίζουν. Τα εφημερεύοντα νοσοκομεία γεμίζουν τις ανεπτυγμένες κλινικές Covid και ανοίγουν νέες καταργώντας κλινικές άλλων παθήσεων» αναφέρει.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στην Αττική λειτουργούν 217 κλίνες ΜΕΘ για τον κορωνοϊό, οι οποίες είναι «σχεδόν γεμάτες», με ποσοστό πληρότητας 88%.
«Είναι απαράδεκτο να έχουμε έτοιμες ΜΕΘ και να μην λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού. Στο ΚΑΤ είναι έτοιμες και εγκαινιάστηκαν 30 κλίνες ΜΕΘ από δωρεά και λειτουργούν μόνο οι έξι κλίνες για γενικά περιστατικά. Υπάρχει προοπτική να λειτουργήσουν οι μισές κλίνες για γενικά περιστατικά. Θα μπορούσαν ήδη να λειτουργούν και οι 30 κλίνες εάν υπήρχε προσωπικό» προσθέτει η ΠΟΕΔΗΝ.
από topontiki
Δεν υπάρχουν σχόλια: