Γράφει η Πηνελόπη Νάσσου
Στην παγίδα που έστησε η Ν.Δ. στον ΣΥΡΙΖΑ, όταν εκείνη ήταν αντιπολίτευση και αυτός κυβέρνηση, έπεσαν το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η κακοκαιρία και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν σε όλη την Αττική, καθώς και η υπόθεση Λιγνάδη και η αντιμετώπισή της από τη Λίνα Μενδώνη έφεραν τη Ν.Δ. εκεί όπου κάποτε βρισκόταν ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δεχόταν όχι μόνο σκληρή και ανελέητη κριτική από τα στελέχη της Ν.Δ., αλλά και χτυπήματα κάτω από τη ζώνη.
Η πυρκαγιά στο Μάτι και ο τρόπος που λειτούργησε τότε η κυβέρνηση Τσίπρα, οι πλημμύρες στη Μάνδρα αλλά και η υπόθεση των καταγγελιών των εργαζομένων γυναικών στην πρεσβεία της Βενεζουέλας – αν και ο Αλέξης Τσίπρας είχε παρέμβει με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο – μονοπωλούσαν για καιρό την επικαιρότητα, αμφισβητώντας όχι μόνο τη διοικητική ικανότητα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ακόμη και τα ηθικά αντανακλαστικά του σε ιστορίες σεξουαλικής κακοποίησης.
Ανεξέλεγκτη προπαγάνδα
Τα φιλικά προς τη Ν.Δ. ΜΜΕ για μήνες ολόκληρους κατήγγελλαν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και την Περιφέρεια Αττικής για απραξία και ανικανότητα, παρά το γεγονός ότι γνώριζαν πως τα μπαζωμένα ρέματα λειτούργησαν ως ποταμοί και χείμαρροι και έπνιξαν την περιοχή στη Μάνδρα. Κακοτεχνίες χρόνων βγήκαν στην επιφάνεια, αλλά για όλα έφταιγαν ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση, που δεν είχαν δώσει λύση στα προβλήματα.
Η φονική φωτιά στο Μάτι, η διαχείριση της κυβέρνησης και της Περιφέρειας ακολουθούν μέχρι σήμερα τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έδωσε ολόκληρη συνέντευξη αμέσως μετά το φιάσκο της κακοκαιρίας για να θυμίσει στους πολίτες ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έκαψε τους ανθρώπους».
Οι δυνατοί άνεμοι που φυσούσαν στην περιοχή και που έφτασαν τα 11 μποφόρ, δημιουργώντας πρωτόγνωρες καταστάσεις, αλλά και η πυκνή και αυθαίρετη δόμηση της περιοχής δεν έπαιξαν κανέναν ρόλο, κατά τη Ν.Δ., η οποία επένδυσε πολιτικά σε αυτό το θλιβερό γεγονός πείθοντας τους πολίτες ότι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι άσχετα και επικίνδυνα.
Άλλωστε μέχρι και σήμερα, κάθε φορά που προκύπτει ένα δύσκολο θέμα για την κυβέρνηση, ανασύρεται η πιο δύσκολη πλευρά της φωτιάς, που έχει να κάνει με τα θύματα και τους ανθρώπους που έχασαν τους δικούς τους. Απ’ όλη αυτή την ιστορία έμεινε μάλιστα η φράση ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. θα είχε εκκενώσει την περιοχή μέσα σε… πέντε λεπτά!
Η ώρα της αποκάλυψης
Τώρα βεβαίως έφτασε η ώρα να αντιστραφούν οι ρόλοι και ένα ισχυρό καιρικό φαινόμενο να πλήξει τη χώρα – και κυρίως την Αττική – επί διακυβέρνησης της Ν.Δ.
Η πρόσφατη κακοκαιρία – η οποία μάλιστα είχε ανακοινωθεί από τη μετεωρολογική υπηρεσία αρκετές μέρες πριν – έδειξε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να εκπονήσει ένα σχέδιο αντιμετώπισης των καιρικών φαινομένων, παρότι τα τελευταία σαράντα χρόνια όλες οι κυβερνήσεις αντιμετώπιζαν ανάλογες καταστάσεις με επιτυχία.
Για μια ολόκληρη εβδομάδα χιλιάδες νοικοκυριά έμειναν χωρίς νερό, ηλεκτρικό και θέρμανση επειδή, λέει, οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν μπορούσαν να συντονιστούν μεταξύ τους. Τόσα χρόνια, επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., πώς γινόταν ο συντονισμός; Γιατί τώρα δημιουργήθηκε αυτό το πρόβλημα, αναρωτιούνται οι πολίτες, οι οποίοι καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι προφανώς δεν υπήρχε σχέδιο.
Η κυβέρνηση άρχισε να ρίχνει τις ευθύνες στις υπηρεσίες και οι υπηρεσίες η μία στην άλλη. Η περιφέρεια στον ΔΕΔΔΗΕ, ο ΔΕΔΔΗΕ στους δήμους και την Περιφέρεια και η κυβέρνηση γενικά σε όλους τους άλλους, αλλά όχι στους υπουργούς της.
Πολίτες με βαλίτσες στα χέρια εγκατέλειπαν τις εστίες τους προκειμένου να πάνε σε συγγενικά σπίτια για να ζεσταθούν και να φάνε ένα πιάτο φαΐ. Εικόνες δραματικές, που προφανώς δεν τις έδειξαν τα κανάλια, αφού αυτό που προείχε ήταν να εμφανιστεί ότι η κακοκαιρία ήταν πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα. Οι πολίτες πάντως πρώτη φορά κατάλαβαν ότι «τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα» έχουν ημερομηνία λήξης, καθώς είναι εύκολο να κατηγορείς τους αντιπάλους σου για λάθη και παραλείψεις, αλλά το θέμα είναι τι κάνεις εσύ όταν έρθει η ώρα.
Αυτή ίσως είναι η μεγαλύτερη ζημιά για την κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα. Ότι δηλαδή οι πολίτες έπαψαν να πιστεύουν το αφήγημα περί επιτελικού και αποτελεσματικού κράτους.
Η μια κρίση μετά την άλλη
Το θέμα Λιγνάδη από μόνο του είναι πολύ σοβαρό και προφανώς θέμα με πολιτικές προεκτάσεις, μια και ο γνωστός σκηνοθέτης και ηθοποιός διορίστηκε στη θέση του χωρίς διαγωνισμό, αφού πρώτα η Ν.Δ. κατήργησε τη διαγωνιστική διαδικασία που είχε θεσπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Το γεγονός ακόμα ότι η Λίνα Μενδώνη αδιαφόρησε μπροστά στις καταγγελίες των θυμάτων και δεν τον απέπεμψε, ενώ η ίδια αρνείται να φύγει από τη θέση της, δείχνει ότι ίσως η κυβέρνηση δεν συνειδητοποιεί τις συνέπειες που μπορεί να έχει αυτή η ιστορία.
Η απεργία πείνας του καταδικασμένου για τρομοκρατία και πλήθος δολοφονιών Δημήτρη Κουφοντίνα και η αντιμετώπισή της από την κυβέρνηση δείχνουν ακόμη ότι στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν ξεχάσει την έννοια του κράτους δικαίου, το οποίο προς τιμήν της θυμήθηκε η Ντόρα Μπακογιάννη, παρότι η ίδια θα είχε πολλούς λόγους – τους περισσότερους από τον καθένα μάλιστα – για να το… ξεχάσει.
Στην κυβέρνηση φαίνεται να μην αντιλαμβάνονται ότι, αν αυτή η υπόθεση έχει αποτέλεσμα τον θάνατο του Κουφοντίνα, θα έχουν κατακτήσει μια θλιβερή ευρωπαϊκή πρωτιά: τον πρώτο θάνατο απεργού πείνας ύστερα από αυτόν του Μπόμπι Σαντς στη Βρετανία το πολύ μακρινό 1981.
από topontiki
Δεν υπάρχουν σχόλια: