Σε συνεχή έξαρση η αστυνομική βία στην Ελλάδα



 Με αμηχανία αντιμετώπισε η κυβέρνηση τα ερασιτεχνικά βίντεο που πλημμύρισαν το διαδίκτυο και απεικόνιζαν σε HD τις αγριότητες αστυνομικών οργάνων εναντίον πολίτη στην πλατεία Νέας Σμύρνης την περασμένη Κυριακή.

Οι εικόνες δεν επιδέχονταν αμφισβήτησης, γεγονός που εξανάγκασε κυβερνητικά στελέχη να παραδεχθούν ότι το περιστατικό ξέφυγε από τα ανεκτά όρια. 
Δεν είναι τυχαίο ότι ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης δήλωσε πως «οι σκηνές που είδαμε μας ενοχλούν όλους και φαίνεται, πράγματι, να υπερβαίνουν το αναγκαίο μέτρο. Για αυτό τον λόγο έχει ήδη κινηθεί η Δικαιοσύνη με προκαταρκτική εξέταση και θα διερευνηθεί ώς το τέλος», ωστόσο έσπευσε να τονίσει ότι το περιστατικό είναι «μεμονωμένο, περιπτωσιολογικό και σε κάθε περίπτωση δεν αφορά το σύνολο της αστυνομίας. Είναι ολοφάνερο ότι δεν υπήρξε καμία εντολή».

Ο Συνήγορος του Πολίτη
Πάντως με τον υπουργό Επικρατείας διαφωνούν αρκετοί φορείς, ορισμένοι εκ των οποίων κάνουν λόγο για συστημική συμπεριφορά βίας και ασυδοσίας από τα όργανα της τάξης. Για παράδειγμα στην τελευταία έκθεσή του (2019) ο Συνήγορος του Πολίτη αναφέρει ότι πάνω από το ήμισυ του συνόλου των καταγγελιών που δέχθηκε κατά της αστυνομίας αφορούν περιπτώσεις προσβολής της σωματικής ακεραιότητας ή υγείας κατά τη σύλληψη, την κράτηση και τις κάθε είδους αστυνομικές επιχειρήσεις. 
Σημειώνεται δε ότι από τις συνολικά 208 υποθέσεις που υποβλήθηκαν στον Συνήγορο του Πολίτη το 2019 μόλις για δέκα υποθέσεις προτείνονται κυρώσεις από τους διενεργούντες τις διοικητικές έρευνες.

«Κουλτούρα ατιμωρησίας»
Από την πλευρά της η Διεθνής Αμνηστία σημειώνει ότι «εδώ και καιρό έχουμε γίνει μάρτυρες μιας κλιμακούμενης αύξησης της αστυνομικής βίας και ατιμωρησίας στην Ελλάδα. Η Διεθνής Αμνηστία έχει συλλέξει πλήθος βιντεοληπτικού υλικού και μαρτυρίες θυμάτων που έχουν υποστεί τέτοιες πρακτικές από την πλευρά της Ελληνικής Αστυνομίας και έχει τεκμηριώσει σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων». 
Τονίζει δε ότι «το φαινόμενο αυτό δυστυχώς δεν είναι περιστασιακό, δεν πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά, όπως συνήθως λέγεται. Πρόκειται για ένα ενδημικό και συστημικό φαινόμενο, το οποίο δεν έχει αντιμετωπιστεί από διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις. Σε έρευνες της Διεθνούς Αμνηστίας έχει τεκμηριωθεί μεταξύ άλλων ότι, παράλληλα με τις πρακτικές κακομεταχείρισης και παράνομης βίας από την πλευρά των αξιωματούχων επιβολής του νόμου στην Ελλάδα, έχει καλλιεργηθεί μία κουλτούρα ατιμωρησίας».

Καταγγελίες και από την ΕΣΗΕΑ
Από την πλευρά της η ίδια η ΕΣΗΕΑ κατήγγειλε ότι στην επέτειο της δολοφονίας Γρηγορόπουλου το 2020 «οι συνάδελφοι μέλη της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδος, όλοι με μάσκες, όπως ορίζουν οι υγειονομικές συνθήκες, έγιναν για άλλη μια φορά μάρτυρες της αστυνομικής αυθαιρεσίας σε βάρος της ελευθερίας του Τύπου, καθώς, στην προσπάθειά τους να καταγράψουν ειδήσεις και γεγονότα (να κάνουν δηλαδή απλώς τη δουλειά τους), προπηλακίστηκαν, ωθήθηκαν σε συνωστισμό και δέχτηκαν σπρωξίματα και χτυπήματα με τις ασπίδες των αστυνομικών».
Και φυσικά τον γύρο του διαδικτύου και ορισμένων ΜΜΕ έκαναν οι εικόνες των αστυνομικών που τσαλαπατούσαν ένα… μπουκέτο λουλούδια που πολίτες είχαν αφήσει στο σημείο της δολοφονίας, στα Εξάρχεια. Να προστεθεί εδώ ότι το τελευταίο διάστημα πολλαπλασιάζονται και οι καταγγελίες για παρεμπόδιση φωτορεπόρτερ να κάνουν τη δουλειά τους – ακόμα και με βία – από αστυνομικούς σε πορείες και συγκεντρώσεις.

Πληθαίνουν οι ακρότητες
Αυτό που πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί είναι ότι τα περιστατικά αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας όλο και πληθαίνουν. Από την εισβολή στο σπίτι της οικογένειας Ινδαρέ στο Κουκάκι τον Δεκέμβριο του 2019, παρατηρείται μια διαρκής αύξηση της έντασης της δράσης της αστυνομίας:
● Αδιανόητη συμπεριφορά αποχωρούντων από τη Χίο αστυνομικών, οι οποίοι έσπαζαν με μανία παρκαρισμένα αυτοκίνητα.
● Άγριο ξύλο στη συγκέντρωση έξω από το Εφετείο στη δίκη της Χρυσής Αυγής, δευτερόλεπτα μετά την ανακοίνωση της απόφασης.
● Εισβολή σε καφετέρια στο Γαλάτσι.
● Σύλληψη ζευγαριού σε πλατεία στην Καρδίτσα.
● Διάλυση της άκρως συντεταγμένης και με μέτρα ασφαλείας πορείας του ΚΚΕ για την επέτειο του Πολυτεχνείου.
● Εκκένωση της πρυτανείας του ΑΠΘ από τα ΜΑΤ.
● Επιθέσεις στις κατά γενική ομολογία ειρηνικές πορείες για τον Δημήτρη Κουφοντίνα.
● Αγριότητες της Νέας Σμύρνης.
Ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό, σε βαθμό τέτοιο που ένας αστυνομικός, ο γ.γ. της Ένωσης των Αστυνομικών Δυτικής Αττικής Σπήλιος Κρικέτος, εκστόμισε το ανείπωτο: «Φοβάμαι μην γυρίσουμε δέκα – δώδεκα χρόνια πίσω και κουβεντιάζουμε πάλι τι έφταιξε». Άδικο έχει;

Πλήρης κυβερνητική αδιαφορία

Κάπου εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι η Επιτροπή Διερεύνησης Αστυνομικής Βίας, επικεφαλής της οποίας είχε τεθεί ο ομότιμος καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος και είχε ιδρυθεί από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μετά βαΐων και κλάδων, έπαψε σιωπηρά να υφίσταται, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο Αλιβιζάτος. 
«Με αφορμή τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων και, ιδίως, την καθ’ όλα αυθαίρετη συμπεριφορά της ΕΛ.ΑΣ. στο περιστατικό στη Νέα Σμύρνη, έγινε πολύς λόγος για τη σιωπή τής, υπό την προεδρία μου, άτυπης Επιτροπής για τη διερεύνηση περιστατικών αστυνομικής βίας» σημείωσε.
Συμπληρώνει δε ότι «η εν λόγω Επιτροπή, που είχε συσταθεί τον Δεκέμβριο του 2019 από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, έχει παύσει από έτους και πλέον να υπάρχει», καθώς, όπως τονίζει, «μετά το γνωστό περιστατικό στο Κουκάκι (υπόθεση Ινδαρέ) δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον από πλευράς των αρμόδιων κρατικών αρχών να συνεχίσει το έργο της». 

Προσέθεσε δε ότι «αυτό έδειξε και η τύχη που επιφυλάχθηκε στο από 4.5.2020 πόρισμα της Επιτροπής προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Στο πόρισμα αυτό, μετά από εις βάθος έρευνα είκοσι περιστατικών αστυνομικής βίας, η Επιτροπή είχε προβεί σε σειρά συστάσεων, με πρώτη την ανάγκη απόδοσης ευθυνών σε παρεκτρεπόμενα αστυνομικά όργανα».

από topontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.