Η άγνωστη ιστορία πίσω από τον ταύρο των Ωρεών
Γράφει ο Δημήτρης Παυλόπουλος
Γιος του Δ. Ν. Περάκη και εγγονός του Νικόλαου Μ. Περάκη (1857-1912), γεννήθηκε στις Τζιτζιφιές, στη σημερινή Καλλιθέα, το 1928. Υπηρέτησε ως γλύπτης διαδοχικά από το 1955 έως το 1967 στην Ακρόπολη, στο Μουσείο των Δελφών, στο Νεκροταφείο του Κεραμεικού, στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, στην Ιστιαία της Εύβοιας, στο Μουσείο της Βραυρώνας και στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πειραιά.
Μεγάλωσε μέσα στο, ιδρυμένο το 1880 οικογενειακό μαρμαρογλυφείο-μάντρα στη Λεωφόρο Αμαλίας 46, στο ύψος της Πύλης του Αδριανού, στέκι εικαστικών καλλιτεχνών και πνευματικών ανθρώπων. Εδώ είχαν κάνει μεροκάματα Τηνιακοί και άλλοι μαρμαρογλύπτες. Ακολούθησαν σπουδές στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, στο Εργαστήριο του Μιχάλη Τόμπρου.
Στους Ωρεούς της Εύβοιας
Στην Ιστιαία της Εύβοιας ο Περάκης έφτασε το 1965 με συνεργείο τεχνιτών για τη μεταφορά του μαρμάρινου ταύρου από την παραλία των Ωρεών, σε πλατεία δίπλα στον κεντρικό ναό τους. Ο ταύρος, ύψους 1,30, πλάτους 0,75, μήκους 3,28 μέτρων και βάρους πάνω από έξι τόνους, είχε αποκαλυφθεί στη διάνοιξη της παραλιακής οδού της κωμόπολης.
Διαβάστε την συνέχεια στο slpress
Δεν υπάρχουν σχόλια: