Γιατί νόσησαν οι τέσσερις υγειονομικοί μόλις εμβολιάσθηκαν



 Γράφει η Όλγα Μαύρου

Ο καθηγητής φαρμακολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Δημήτρης Κούβελας εξηγεί ότι η πιθανότερη ερμηνεία για το γεγονός ότι νόσησαν τέσσερις υγειονομικοί από κορονοϊό μετά τον εμβολιασμό τους, οφείλεται στο ότι παρουσίασαν υπεραντίδραση, καθώς ήταν ασυμπτωματικοί φορείς χωρίς να το γνωρίζουν.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι οι περισσότεροι μάλιστα εμβολιάζονται χωρίς να προηγηθεί μοριακός έλεγχος και έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες (όχι μόνον για τους υγειονομικούς, αλλά και για το γενικό πληθυσμό) να εμβολιασθούν προσυμπτωματικοί ή ασυμπτωματικοί φορείς. Ο ίδιος θεωρεί ότι η μόνη λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι να προηγείται έλεγχος μοριακός, παρότι και αυτός δυστυχώς μπορεί να δώσει ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα, αλλά σπανιότερα από τα τεστ ταχείας ανίχνευσης.

Ο υποδιοικητής του Θριασίου Νοσοκομείου για παράδειγμα, είχε κάνει τεστ και μάλιστα μοριακό και είχε βγει αρνητικό. Εντούτοις, τρεις μέρες μετά τον εμβολιασμό του, ο 55χρονος άνδρας όχι μόνον παρουσίασε έντονα συμπτώματα, αλλά χρειάσθηκε και να διασωληνωθεί. Οι περισσότεροι αναφέρουν ότι δεν υπήρχε υποκείμενο νόσημα, κατά πληροφορίες όμως υπήρχε και δεν ήταν γνωστό. Το SLpress δεν μπόρεσε να διασταυρώσει τη συγκεκριμένη πληροφορία, όμως την ανέφερε η Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών:

«Υπήρχε ένας χρονικός συσχετισμός, δηλαδή ο εμβολιασμός του υποδιοικητή και μετά από τρεις ημέρες η εμφάνιση αυτής της οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας που επέβαλε, παρότι επιστημονικά δεν μπορούσαμε να βρούμε συσχέτιση μεταξύ του εμβολιασμού και της κλινικής εικόνας του ασθενούς. Ο εργαστηριακός, ο παρακλινικός έλεγχος που έχει γίνει, απέκλεισε τη λοίμωξη από Covid».

»Έχουν γίνει πάνω από τέσσερις έλεγχοι οι οποίοι ήταν αρνητικοί, επομένως ο ασθενής δεν ήταν σε περίοδο δρομολογημένης λοίμωξης από Covid. Όμως, από το ιστορικό και από την εξέλιξη βρέθηκε ότι ο ασθενής αυτός είχε υποκείμενο πρόβλημα, το οποίο του δημιούργησε αυτή την κατάσταση. Το συμβάν έχει αναφερθεί μέσω της κίτρινης κάρτας στον ΕΟΦ, όπου λειτουργεί η φαρμακοεπαγρύπνηση, ειδική δε Επιτροπή πάντα αξιολογεί ό,τι αποστέλλεται σχετικά μετά από εμβολιασμούς και φάρμακα και ενημερώνει όταν ολοκληρωθεί η διερεύνηση του περιστατικού».

Επί του συγκεκριμένου υπάρχει νεότερο ρεπορτάζ που αποδίδει την αναπνευστική ανεπάρκεια σε πρόβλημα καρδιολογικό και όχι στο εμβόλιο.

Προληπτική καραντίνα

Ο κ. Κούβελας επισημαίνει και κάτι που λένε εξαρχής όλοι οι λοιμωξιολόγοι και οι ειδικοί στα εμβόλια, ότι δηλαδή κακώς άρχισε ο εμβολιασμός σε φάση έξαρσης της πανδημίας, γιατί αυξάνονται έτσι οι πιθανότητες να εμβολιάζονται φορείς, αλλά παράλληλα αυξάνονται και οι πιθανότητες να προκληθούν νέες μεταλλάξεις. Κανονικά ο εμβολιασμός γίνεται σε φάσεις ύφεσης και όχι όπως γίνεται τώρα π.χ. στην Βρετανία ή και στην Ελλάδα.

Μια πρακτική λύση είναι –όσοι μπορούν– δέκα ημέρες πριν από τον εμβολιασμό να μπαίνουν σε καραντίνα ώστε να είναι σίγουροι ότι δε θα είναι φορείς όταν πάνε για το εμβόλιο. Επισης εννοείται ότι το εμβόλιο δεν καλύπτει προτού ολοκληρωθούν και οι δύο δόσεις, και ουσιαστικά ο εμβολιασθείς, πρέπει για ένα μήνα να προσέχει ιδιαίτερα. Αυτό είναι σημαντικό και για τον ίδιο, αλλά και για την κοινότητα, καθώς η "ανάμιξη" του εμβολίου με τον τρέχοντα ιό μπορεί να δημιουργήσει πιο ανθεκτικές και μη προβλέψιμες μεταλλάξεις.

Ο καθηγητής  Πολιτικής Υγείας στο LSE (London School of Economics) Ηλίας Μόσιαλος θεωρεί ότι τα περιστατικά αυτά (των νοσησάντων μετά τον εμβολιασμό) οφείλονται ή στο ότι ήταν ασυμπτωματικοί φορείς και απλά έτυχε να εμβολιασθούν λίγες μέρες πριν εκδηλώσουν τη νόσο ή ότι "κόλλησαν" μετά τον εμβολιασμό και είχαν πιο ραγδαία εξέλιξη. Ο ίδιος επιμένει ιδιαίτερα στην τήρηση των μέτρων μετά τον εμβολιασμό για όσο διάστημα απαιτεί κάθε τύπος εμβολίου.

Αντισώματα

Ο καθηγητής Παθολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Χρήστος Σαββόπουλος, αποσυνδέει το γεγονός ότι νόσησαν δύο γιατροί του ΑΧΕΠΑ από τον εμβολιασμό και δηλώνει ότι οι δύο γιατροί της Α’ Προπαιδευτικής Κλινικής του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ ήταν κατά πάσα πιθανότατα ήδη νοσούντες από κορονοϊό, αλλά έκαναν το εμβόλιο χωρίς να το γνωρίζουν. Αναφέρει μάλιστα ότι πρέπει να συνέβη κάποια υπερμετάδοση καθώς στην συγκεκριμένη κλινική (Προπαιδευτική Παθολογική κλινική του ΑΧΕΠΑ) νοσούν ή είναι φορείς  αυτήν την περίοδο οι 23 από τους συνολικά 35 γιατρούς της (οι τρεις ειχαν εμβολιασθεί).

«Εκείνο που πρέπει να καταλάβει ο κόσμος είναι ότι το εμβόλιο δεν μπορεί να μας προστατεύσει από την πρώτη στιγμή. Το μήνυμα είναι ότι δεν πρέπει να πιστέψει ο κόσμος ότι κάνουμε σήμερα το εμβόλιο και από αύριο μπορούμε να αγκαλιαζόμαστε και να φιλιόμαστε. Χρειάζεται κάποιο χρόνο, μέχρι να πούμε ότι αναπτύξαμε αντισώματα και αποκτήσαμε ανοσία».

 »Άρα δεν πρέπει να αισθανόμαστε ασφαλείς από τη στιγμή που θα κάνουμε το εμβόλιο. Δύο γιατροί μου νόσησαν, αφού έκαναν το εμβόλιο, ωστόσο, ενδεχομένως να ήταν θετικοί, πριν εμβολιαστούν. Είμαι κατηγορηματικός ότι αυτό το γεγονός δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το εμβόλιο. Δεν είναι δυνατόν μέσα σε μία εβδομάδα μετά τον εμβολιασμό να αναπτύξουμε αντισώματα», είπε ο κ. Σαββόπουλος.

από slpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.