Στο “φως” οι αρχαιότερες σπηλαιογραφίες στον κόσμο

 


Την αρχαιότερη ζωγραφική σπηλαίου στον πλανήτη ισχυρίζεται ότι βρήκε ομάδα Αυστραλών και Ινδονήσιων ερευνητών και αρχαιολόγων στη νήσο Σουλαουέζι της Ινδονησίας, στην οποία είναι γνωστό ότι σώζεται πλήθος από σπηλαιογραφίες ηλικίας χιλιάδων ετών. Η ομάδα ανακάλυψε αναπαραστάσεις αγριόχοιρου σε ασβεστολιθικές πέτρες στη νότια περιοχή του νησιού.

Οι ζωγραφιές αναπαριστούν σπάνια, πλέον, είδη αγριόχοιρου με κοντά πόδια, γηγενούς στο Σουλαουέζι (είδος Sus celebensis). Θεωρείται ότι είναι η αρχαιότερη αναπαράσταση –και όχι αόριστο σκαρίφημα– που έχει βρεθεί ποτέ, με τους αρχαιολόγους να εκτιμούν, με τη μέθοδο χρονολόγησης σειρών ουρανίου, ότι η μία είναι 45.500 ετών και η άλλη 43.900 ετών. Θα μπορούσαν μάλιστα να είναι ακόμα πιο παλιά, μια και η μέθοδος χρονολογεί μόνο τον ασβεστίτη πάνω από την τοιχογραφία.

Πρόκειται για αφηγηματική σκηνή και περιλαμβάνει δύο αποτυπώματα χεριών πάνω από το σώμα του ζώου. Σε αυτά τα αποτυπώματα ενδέχεται να υπάρχουν και ίχνη σίελου, αν υποτεθεί ότι οι “καλλιτέχνες” χρησιμοποίησαν σάλιο για να περάσουν το χρώμα στο χέρι τους και να το τοποθετήσουν στην πέτρινη επιφάνεια. Το επόμενη βήμα είναι λοιπόν η ανίχνευση δειγμάτων DNA για περαιτέρω έρευνες.

Διαβάστε την συνέχεια στο slpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.