Έρευνα: Οι ηλικιωμένοι που νιώθουν ότι η ζωή τους έχει σκοπό ζουν περισσότερο
Οι ηλικιωμένοι που νιώθουν ότι η ζωή τους έχει σκοπό έχουν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακές, κυκλοφορικές και γαστρεντερικές ασθένειες και έχουν περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν περισσότερο, σύμφωνα με νέα ερευνητικά δεδομένα.
Σε μια μελέτη που παρακολούθησε σχεδόν 7.000 άτομα άνω των 50 ετών για παραπάνω από μία δεκαετία, οι ερευνητές εντόπισαν ότι οι άνθρωποι που ήταν πιθανότερο να πεθάνουν σε νεότερη ηλικία, ένιωθαν πως η ζωή τους δεν είχε έναν σημαντικό σκοπό (ή και καθόλου σκοπό), σύμφωνα με την αναφορά που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Network Open.
«Εντοπίσαμε μια ισχυρή συσχέτιση ανάμεσα στον σκοπό ζωής και στη θνησιμότητα», ανέφερε η Leigh Pearce από το Πανεπιστήμιο του Michigan. «Το ίδιο έχει αποδειχθεί και σε έναν αριθμό ερευνών που έχουν διεξαχθεί σε αρκετούς πληθυσμούς και φαίνεται ότι εδώ υπάρχει μια ισχυρή σύνδεση».
Τι συνιστά όμως «σκοπό ζωής»;
«Πιστεύω πως είναι αυτό που οι άνθρωποι νιώθουν ότι είναι πολυτιμότερο γι’ αυτούς», προσθέτει η Pearce. «Η κοινότητα, η επιτυχία, η φήμη, οι σχέσεις, η πνευματικότητα, η καλοσύνη – αυτά όλα μπορούν να θρέψουν τον σκοπό ζωής κάθε ανθρώπου. Επομένως, δεν υπάρχει έναν συγκεκριμένος ορισμός για όλους μας».
Στην παρούσα έρευνα, οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με την αίσθηση σκοπού στη ζωή τους (για παράδειγμα «μου αρέσει να κάνω σχέδια για το μέλλον και εργάζομαι για να τα πραγματοποιήσω). Στη συνέχεια, έγιναν αντικείμενο παρατήρησης για τους ερευνητές κατά το 1992 – 2006. Κατά τη διάρκεια αυτών των χρόνων 776 συμμετέχοντες απεβίωσαν.
Τα ευρήματα απέδειξαν ότι οι συμμετέχοντες με χαμηλότερη (ή και καμία) αίσθηση σκοπού είχαν υπερδιπλάσιες πιθανότητες θανάτους κατά την διάρκεια της διεξαγωγής της έρευνα, σε σύγκριση με όσους ένιωθαν πως η ζωή τους έχει σκοπό. Το ίδιο αυξημένες ήταν και οι πιθανότητες εμφάνισης καρδιακών νοσημάτων, κυκλοφορικών και πεπτικών προβλημάτων. Δεν βρέθηκε σημαντική όμως συσχέτιση με τον καρκίνο και με αναπνευστικές νόσους. Φυσικά, τα επίπεδα του στρες ήταν υψηλότερα στην ομάδα με τη χαμηλή αίσθηση σκοπού.
Φαίνεται πως, και σύμφωνα με παλαιότερες έρευνες, οι φλεγμονές συνδέονται με αύξηση του κινδύνου πρόωρου θανάτου. Οι επιστήμονες τώρα, με βάση αυτά τα αποτελέσματα, συστήνουν να σχεδιαστούν παρεμβάσεις, οι οποίες θα βοηθούν στη δόμηση μιας αίσθησης σκοπού με διάφορες μεθόδους (εθελοντισμό, γιόγκα, διαλογισμό, ψυχοθεραπεία, ταξίδια, τέχνη).
από dailysabah, μέσω enallaktikidrasi
Δεν υπάρχουν σχόλια: