Τσουνάμι η συνωμοσιολογία για σχέση του κορονοϊού με το δίκτυο 5G



 Γράφει η Νεφέλη Λυγερού

Πριν λίγους μήνες, ξημερώματα Σαββάτου, στον Άγιο Αντώνιο της Λεμεσού, μία ομάδα αγνώστων με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους έβαλαν φωτιά σε κεραία παρόχου κινητής τηλεφωνίας. Παρ' ότι στην Κύπρο δεν έχει ακόμα φτάσει το δίκτυο 5G, αυτή ήταν που αποτέλεσε τον στόχο των εμπρηστών. Κατέστρεψαν μία κεραία 20 ετών, η οποία ουδεμία σχέση έχει με τη νέα τεχνολογία που δαιμονοποιούν.

Δεν ήταν οι μόνοι. Είχαν ακολουθήσει το παράδειγμα ομοϊδεατών τους στην Αγγλία, στην Ουαλία, στη Σκωτία και στις ΗΠΑ. Μόνο σε μία βραδιά είχαν σημειωθεί 20 ανάλογες επιθέσεις στο Λονδίνο. Παγκοσμίως είναι χιλιάδες. Οι δολιοφθορές σε κεραίες δεν σχετίζονται με μία θεωρία που διακινείται μονάχα από περιθωριακούς συνωμοσιολόγους στα σόσιαλ μίντια.

Την έχουν υιοθετήσει δημοσίως αρκετές διασημότητες, μέχρι και επιστήμονες, δημιουργώντας ένα παγκόσμιο κίνημα που συνδέει την πανδημία με την τεχνολογία 5G! «Η νέα επιδημία που ξεκίνησε από τη Γιουχάν της Κίνας σχετίζεται με την εκεί εγκατάσταση δικτύου 5G», έγραψε ο ηθοποιός Γούντι Χάρελσον. Ο κινηματογραφικός αστέρας δεν έμεινε εκεί. Μοιράστηκε με τους εκατομμύρια ακολούθους του και ένα βίντεο των διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ το 2019 με την λεζάντα: «στο μεταξύ η Κίνα εγκατέστησε κεραίες 5G κι εκεί». Το βίντεο αποδείχθηκε ότι ήταν από μία διαδήλωση, δύο χρόνια νωρίτερα. Αυτό δεν εμπόδισε την ανάρτηση να κοινοποιηθεί 25.000 φορές.

Σταρ διαδίδουν θεωρίες συνομωσίας

Δεν είναι ο μόνος γνωστός διακινητής της αντιεπιστημονικής αυτής θεωρίας. Ο επίσης δημοφιλής ηθοποιός Τζον Κιούσακ εμφανίζεται πεπεισμένος ότι το 5G ευθύνεται για την αποδυνάμωση του ανθρώπινου οργανισμού. «Το 5G θα αποδειχθεί πολύ κακό για την υγεία των ανθρώπων», σχολίασε στο Twitter. Όταν κάποιοι εξέφρασαν τη δυσφορία τους, εκείνος οργισμένος επανήλθε: «Έχω πηγές στην επιστημονική κοινότητα και την ιατρική». Δεν δίστασε, μάλιστα, να αποκαλέσει τους δυσφορούντες «ηλίθιους και πρόβατα».

Η Βρετανίδα τραγουδίστρια ΜΙΑ, που στο παρελθόν είχε εκφράσει την καχυποψία της και για τα εμβόλια, δημοσίευσε σειρά tweets για να επικρίνει τους μηχανικούς που εγκαθιστούν ευρυζωνικές ίνες έξω από το σπίτι της στο Λονδίνο. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι τα περισσότερα κρούσματα σημειώνονται κοντά σε πυλώνες 5G και η κυβέρνηση πρέπει να τα απενεργοποιήσει τουλάχιστον μέχρι να τελειώσει η πανδημία. Με τη σειρά του, ο Βρετανός πυγμάχος Αμίρ Καν χλεύασε την εξήγηση ότι ο ιός είναι προϊόν φυσικής εξέλιξης.

«Δεν νομίζω ότι ο ιός προέρχεται από την Κίνα. Λένε ότι έχει τις ρίζες στη σούπα μίας νυχτερίδας, αλήθεια πιστεύετε σε αυτές τις βλακείες; Πιστεύετε ότι δεν έχει κάνει με το δίκτυο 5G; Ο κορονοϊός είναι ανακάλυψη του ανθρώπου. Δοκιμάζουν το 5G για να απαλλαγούν από εμάς. Ποιος είναι πίσω από όλο αυτό;» Συνεχίζει, μάλιστα, συνδέοντάς τον SARS με την επέκταση του 3G και την γρίπη των χοίρων με την επέκταση του 4GH youtuber Ντάνα Άσλεϊ μοιράστηκε με τους εκατοντάδες χιλιάδες ακολούθους της ένα βίντεο που υποτίθεται ότι αποδεικνύει την σχέση της πανδημίας με το 5G.

Πως ξεκίνησε ότι ο κορονοϊός έχει σχέση με το δίκτυο 5G

Η θεωρία αυτή έκανε δειλά-δειλά την εμφάνισή της τον Ιανουάριο 2020. Ένας Βέλγος γιατρός έκανε νύξη των ιστών 5G στη Γιουχάν της Κίνας και το πώς αυτοί συνέβαλαν στο ξέσπασμα της πανδημίας. Παρ’ ότι το άρθρο αφαιρέθηκε μετά από λίγες ώρες, εξαιτίας των σφοδρών αντιδράσεων, πρόλαβε να εξαπλωθεί στο Διαδίκτυο. Γνωστοί και άγνωστοι συνέβαλαν στο να κατακλυστούν πλέον τα σόσιαλ μίντια με παρόμοιες αναφορές.

Πληθώρα αναρτήσεων και χιλιάδες αναπαραγωγές των βίντεο που είχαν ανεβάσει οι δράστες με τις φωτιές, λειτούργησαν σαν πολλαπλασιαστές. Όταν συνειδητοποίησαν την απήχηση, οι εταιρείες τηλεπικοινωνίας αναγκάστηκαν να απευθύνουν έκκληση στον κόσμο πως «όχι μόνο αυτοί οι ισχυρισμοί είναι αβάσιμοι, αλλά ζημιώνουν ανθρώπους και επιχειρήσεις που βασίζονται στη συνέχεια των υπηρεσιών».

Το Mobile UK (ένωση παρόχων δικτύου στη Βρετανία) διαβεβαίωσε ότι «οι έρευνες που έχουν γίνει τα τελευταία 50 χρόνια των ραδιοσημάτων, συμπεριλαμβανομένων και των 5G, έχουν οδηγήσει στη θέσπιση στάνταρντ ασφαλείας για την πρόληψη προβλημάτων υγείας». Σε κάποιες περιπτώσεις η επίθεση σε μηχανικούς εμπόδισε τη βασική συντήρηση του δικτύου.

Δεν άργησε να δημιουργηθεί και γκρουπ στο Facebook με εκατοντάδες χιλιάδες μέλη. Στόχος του; Η διασπορά της συνωμοσιολογίας. Τεράστια ώθηση σε αυτή τη μαζική υστερία έδωσε και η παρουσία του επίτιμου καθηγητή στο πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον Μαρτίν Παλ, ο οποίος φανατικός πολέμιος της τεχνολογίας 5G. Σε άρθρο του συνέδεσε ξεκάθαρα την τεχνολογία 5G με τη διασπορά του Covid-19.

Οι ζηλωτές της παραπληροφόρησης

Ζηλωτές αυτής της θεωρίας ενοχοποιούν το 5G, αλλά διαφοροποιούνται ως προς τον ρόλο που παίζει στην εξάπλωση του κορονοϊού. Υπάρχουν αυτοί που ισχυρίζονται ότι η ακτινοβολία, μέσω ενεργοποίησης των τασο-ελεγχόμενων καναλιών ασβεστίου VGCC στις μεμβράνες των κυττάρων συμβάλει στην αναπαραγωγή, ή στην εξάπλωσή του ιού. Δηλαδή, ισχυρίζονται ότι το 5G καταβάλλει το ανοσοποιητικό σύστημα. Άλλοι πιστεύουν ότι κάποια σκοτεινή εξουσία χρησιμοποιεί το 5G για να εξοντώσει ένα μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού.

Είναι τέτοια η απήχηση αυτών των ιδεών που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναγκάστηκε να εκδώσει μία απάντηση. Οι ιοί δεν μπορούν να ταξιδέψουν μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας. Ο Covid-19 εξαπλώνεται σε χώρες χωρίς δίκτυα 5G. Κατόπιν συνεννοήσεως με τις κυβερνήσεις και το YouTube κατέβασε βίντεο που προωθούσαν τέτοιες ψευδείς θεωρίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η συνέντευξή του γνωστού συνωμοσιολόγου και πρώην ποδοσφαιριστή Ντέιβιντ Ίκε.

Σε αυτή είπε: «Υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στο 5G και στην υγειονομική κρίση. Αν το 5G συνεχίσει και φτάσει εκεί που θέλουν να το πάνε, η ανθρώπινη ζωή όπως την ξέραμε, τελείωσε οπότε ο κόσμος πρέπει να πάρει μια απόφαση». Τη συνέντευξη παρακολούθησαν περίπου 65.000 άνθρωποι, πολλοί εκ των οποίων πλήρωσαν. Σε ανακοίνωσή της η You Tube είπε:

«Έχουμε ξεκάθαρες πολιτικές που απαγορεύουν βίντεο, τα οποία προωθούν ιατρικώς ανυπόστατες μεθόδους πρόληψης του κορονοϊού σε σημεία αναζήτησης ιατρικών θεραπειών, και άμεσα απομακρύνουμε βίντεο που παραβιάζουν αυτές τις πολιτικές όταν μας ειδοποιούν». Το Twitter δεν κατεβάζει κάθε τέτοια αναφορά, αλλά παρεμβαίνει μόνο όπου εκδηλώνεται διάθεση πράξης που θα μπορούσε να προκαλέσει κακό, όπως παρότρυνση για δολιοφθορές και άλλα συναφή.

Τι δείχνουν οι έρευνες

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα συμπεράσματα της μελέτης που πραγματοποίησε ο ερευνητής στο πανεπιστημίου του Κατάρ Μαρκ Όουεν Τζόουνς. Ανέλυσε 22.000 αναρτήσεις στο Twitter με αναφορές στις λέξεις “5G” και “corona”. Αποδείχθηκε ότι μεγάλος αριθμός αυτών ήταν ψεύτικοι αυτοματοποιημένοι λογαριασμοί. Ο Τζόουνς εξήγησε ότι έχει κάθε λόγο να πιστεύει ότι πρόκειται για συντονισμένη προσπάθεια διασποράς της ψευδούς αυτής θεωρίας.

Την ίδια άποψη είχε και η εταιρεία Blackbird.AI από τη Νέα Υόρκη. Εξειδικεύεται σε διαδικτυακές καμπάνιες παραπληροφόρησης. Παρατήρησε ότι σημειώθηκε ανησυχητική αύξηση των αναφορών στην συνωμοσιολογική σχέση 5G και κορονοϊού. «Ζητήσαμε από την κυβέρνηση να συνεργαστεί με εταιρείες κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης για να εξαλείψει εσκεμμένες προσπάθειες διάδοσης φόβου για το Covid-19 και είναι σωστό να κληθούν να λογοδοτήσουν όσοι επιτρέπουν παραπληροφόρηση στις πλατφόρμες τους», δήλωσε ο Julian Knight, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής DCMS.

Η έρευνα του Digital News Report του Ινστιτούτου Reuters στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης διαπίστωσε ότι ενώ πολιτικοί, διασημότητες και άλλες αναγνωρίσιμες δημόσιες προσωπικότητες είναι υπεύθυνες για την παραγωγή, ή διάδοση του 20% των ψευδών ισχυρισμών σχετικά με τον κορανοϊό, οι δημοσιεύσεις τους σχετίζονταν με το 69% της συνολικής διάδρασης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είχαν δηλαδή μεγάλη ανταπόκριση, με αποτέλεσμα να διαχέεται η παραπληροφόρηση.

Ακόμα πιο ανησυχητικό ήταν το γεγονός ότι σύμφωνα με έρευνα του βρετανικού Kings College και του καθηγητή κοινωνιολογίας Ντάνιελ Άλινγκτον, όσοι υιοθετούν παρόμοια συνωμοσιολογία, στη συντριπτική πλειονότητά τους ανήκουν στην κοινωνική ομάδα που αγνοεί τα μέτρα, θέτοντας τον εαυτό τους και τους υπόλοιπους σε κίνδυνο. Η μελέτη συμπεραίνει ότι οι άνθρωποι που πιστεύουν τη σχέση μεταξύ κορονοϊού και 5G ήταν αυτοί που παραβίαζαν συχνότερα την καραντίνα, δεν έπλεναν συχνά τα χέρια τους και δεν τηρούσαν τους βασικούς κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης.

από slpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.