Σύνοδος κορυφής των BRICS – Συμπαραγωγή εμβολίου για όλους
Γράφει ο Αλέξανδρος Μουτζουρίδης
Οι πέντε χώρες, σε κοινό τους κείμενο, κάλεσαν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου να διασφαλίσει ότι όλα τα μέτρα που λαμβάνονται στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας, είναι «στοχευμένα, αναλογικά, διαφανή, προσωρινά και δεν δημιουργούν περιττά εμπόδια στο εμπόριο και την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα».
Το κείμενο περιέχει αρκετά από τα σημεία που ενδιαφέρουν άμεσα την Κίνα, σε ό,τι αφορά τις ανοιχτές αγορές και το παγκόσμιο εμπόριο. Ο Πούτιν μάλιστα έκανε ειδική μνεία στην ανάγκη να αρθούν οι περιορισμοί, συμπεριλαμβανομένων και των οικονομικών κυρώσεων, για τα κράτη του κόσμου που δυσκολεύονται ιδιαίτερα από την οικονομική επίπτωση της πανδημίας, καθώς αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις σε ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό ή ακόμα και σε τρόφιμα.
Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, από την πλευρά, του, ανακοίνωσε ότι η Κίνα θα κατασκευάσει ένα νέο βιομηχανικό κέντρο καινοτομίας στην Ζιαμέν, στην επαρχία Φουτζιάν, της ανατολικής Κίνας. Το κέντρο θα λειτουργήσει και ως βάση συνεργασίας των BRICS στον τομέα της καινοτομίας, η οποία ονομάζεται PartNIR, δηλαδή Συνεργασία για τη Νέα Βιομηχανική Επανάσταση. Στην οικονομική ατζέντα αυτής της συνεργασίας περιλαμβάνεται ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η τεχνητή νοημοσύνη, η ανάπτυξη των δικτύων 5G, οι ψηφιακές αγορές, η “πράσινη” ενέργεια, η ιατρική τεχνολογία κ.ά..
Το εμβόλιο προτεραιότητα των BRICS
Στο μέτωπο της δημόσιας υγείας, τα κράτη των BRICS φαίνεται ότι εντείνουν τη συνεργασία τους και στο θέμα του εμβολίου κατά του κορωνοϊού. Βραζιλία, Κίνα και Ρωσία διαθέτουν εταιρείες και φορείς που συνεργάζονται ήδη για την τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών εμβολίων, ενώ θα συμμετάσχουν σύντομα και εταιρείες-οργανισμοί από τη Νότια Αφρική και την Ινδία.
Ήδη, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, η Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα των BRICS έχει δεσμεύσει 10 δισεκατομμύρια δολάρια για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Και προσέθεσε ότι το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V θα μπορούσε να παραχθεί στην Κίνα και την Ινδία, ενώ η παραγωγή δεν θα καλύψει μόνο τις ανάγκες αυτών των χωρών αλλά και τρίτων.
Κάθε ηγέτης, πάντως, έκανε αναφορά στα θέματα που απασχολούν περισσότερο τη χώρα του. Ο Ινδός πρόεδρος, Ναρέντρα Μόντι, “φωτογράφισε” το Πακιστάν μιλώντας για την ευθύνη κρατών που “υποστηρίζουν” τρομοκράτες. Εδώ και καιρό η Ινδία επιδιώκει τη στοχοποίηση του Πακιστάν από τη διεθνή Ομάδα Οικονομικής Δράσης (FATF), στην οποία συμμετέχουν 37 χώρες, και ενδεχομένως και την επιβολή κυρώσεων. O Τζινπίνγκ, από την πλευρά, του, χωρίς να ονοματίζει τις ΗΠΑ, άσκησε κριτική στα μέτρα προστατευτισμού (γενικώς), και στις παρεμβατικές ή μονομερείς ενέργειες κρατών σε άλλες χώρες.
από slpress
Δεν υπάρχουν σχόλια: