Η Μολδαβία (ξανα)κοιτά αλλού - Πολυδιάσπαση του φιλορωσικού στρατοπέδου και νίκη της Κεντροδεξιάς



 Γράφει ο Γιώργος Τζαφέρης

Ολοκληρώθηκαν την περασμένη Κυριακή, με την πραγματοποίηση του δεύτερου γύρου μεταξύ των δύο επικρατέστερων υποψηφίων, οι προεδρικές εκλογές στη Μολδαβία – μια φτωχή πρώην σοβιετική δημοκρατία, περίκλειστη ανάμεσα σε Ρουμανία και Ουκρανία, με φθίνοντα πληθυσμό (2,7 εκατομμύρια σήμερα, καθώς σχεδόν 1 εκατομμύριο έχει μεταναστεύσει, κυρίως σε χώρες της πρώην ΕΣΣΔ και στην Ευρώπη). Η φιλοευρωπαία κεντροδεξιά Μάια Σάντου θριάμβευσε με 57,7%, ενώ ο απερχόμενος φιλορώσος κεντροαριστερός πρόεδρος Ίγκορ Ντοντόν περιορίστηκε στο 42,3%. 

Οι χαρακτηρισμοί που προσδιορίζουν τον διεθνή προσανατολισμό των δύο φιναλίστ δεν είναι αυθαίρετοι: από τότε που η Μολδαβία ανακήρυξε την ανεξαρτησία της, μετατράπηκε σε χώρο διεκδικούμενο τόσο από τη Ρωσία όσο και από τη Δύση*, και η τοποθέτηση με τη μία ή την άλλη πλευρά αποτελεί ταυτοτικό στοιχείο κάθε υποψήφιου. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η τοποθέτηση είναι σταθερή: ο Ντοντόν, για παράδειγμα, μέχρι πριν μια δεκαετία έπινε νερό στο όνομα της Ευρωπαϊκής Ένωσης…

Η συμμετοχή ήταν μόλις 45,7% στον πρώτο γύρο, ενδεικτικό της αποστασιοποίησης πολλών πολιτών από ένα πολιτικό σύστημα που θεωρούν συνολικά βρώμικο. Σύμφωνα μάλιστα με το Κόμμα των Κομμουνιστών (PCRM), που καλούσε σε αποχή, η συμμετοχή ήταν ακόμη χαμηλότερη – της τάξης του 41% (το ένα τρίτο του οποίου ανήκει σε ψήφους μεταναστών). Ας σημειωθεί ότι για χρόνια το PCRM κυριαρχούσε στη Μολδαβία (κυβερνούσε μόνο του από το 2001 ως το 2009), διατηρώντας ποσοστό άνω του 40% ως το 2014. Τότε «αντικαταστάθηκε» από το Κόμμα των Σοσιαλιστών (PSRM), στο οποίο σταδιακά είχαν προσχωρήσει τα περισσότερα ηγετικά στελέχη του –μεταξύ των οποίων και ο Ντοντόν– και σταδιακά φυλλορόησε.

Το αποτέλεσμα των φετινών προεδρικών εκλογών αποτελεί πλήρη αντιστροφή αυτού των εκλογών του 2016, όταν οι πολίτες είχαν τιμωρήσει την εξίσου διεφθαρμένη κυβερνώσα, τότε, Κεντροδεξιά

Στον δεύτερο γύρο πάντως η συμμετοχή αυξήθηκε σχεδόν 10%, φτάνοντας το 55,1% σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Αυτή η σημαντική αύξηση έδειξε ότι ένα συνήθως αδιάφορο τμήμα του εκλογικού σώματος κινητοποιήθηκε με μοναδικό στόχο την αποτροπή της επανεκλογής του πρώην «κομμουνιστή» Ντοντόν. Ο τελευταίος, που δεν έκρυβε την προκλητικά πολυτελή ζωή του, θεωρήθηκε αυτή τη φορά βασικός εκπρόσωπος της διαφθοράς του πολιτικού κόσμου και της διαπλοκής του με μαφιόζικα «επιχειρηματικά» συμφέροντα – ένα ζήτημα που διαχρονικά εξοργίζει τους Μολδαβούς και προκαλεί κάθε τόσο δυναμικές διαμαρτυρίες**. Έτσι το αποτέλεσμα του 2020 αποτελεί πλήρη αντιστροφή αυτού των εκλογών του 2016, όταν οι πολίτες είχαν τιμωρήσει την εξίσου διεφθαρμένη κυβερνώσα, τότε, Κεντροδεξιά (με υποψήφια πάλι την Σάντου)*** και είχαν αναδείξει στην προεδρία τον κεντροαριστερό Ντοντόν.

Διαβάστε την συνέχεια στο edromos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.