Το σοκ νέων ανθρώπων που εισάγονται σε ΜΕΘ – Εικόνες Ιταλίας στην Ελλάδα



 Γράφει η Όλγα Μαύρου

Νέοι ασθενείς μπαίνουν στην Εντατική τόσο απρόσμενα, που έκπληκτοι λένε "προλαβαίνω να τηλεφωνήσω στους δικούς μου;". Κάποιοι κλαίνε προτού τους βάλουν στη ΜΕΘ. Εικόνες Ιταλίας στη συμπρωτεύουσα αλλά και στην Αθήνα, που μοιάζει να είναι σε λιγότερο τραγική κατάσταση επειδή ακόμα δεν έπιασαν εδώ τα κρύα.

Ομως από τους 50 σημερινούς νεκρους, δέκα ήταν από την Αθήνα. Με εξαίρεση ηλικιωμένους που δεν είχαν επαφή με το περιβάλλον (λόγω άνοιας), όλοι οι άλλοι εκπέμπουν ή μια στωικότητα ή μια βαθιά, βουβή απελπισία. Κάποιοι δεν προλαβαίνουν να μπουν καν στη ΜΕΘ, επειδή είναι πολύ βαριά όταν πλέον διακομίζονται.Οι νεότεροι πάνε αρκετά φοβισμένοι στο νοσοκομείο, αλλά όχι πανικόβλητοι. Όταν όμως αρχίζει ξαφνικά η έντονη δύσπνοια και διαπιστώνεται πνευμονία, νιώθουν τη γη να χάνεται κάτω από τα πόδια τους. "ΜΕΘ εγώ;"

Ορισμένοι πολύ ηλικιωμένοι, δεν έχουν καμία ελπίδα σχεδόν, και παρότι οι διοικητές των νοσοκομείων υποστηρίζουν ότι δεν γίνεται επιλογή ασθενών, η πικρή αλήθεια είναι ότι ασφαλώς και γίνεται στην πράξη, γιατί όποιος μπει στη ΜΕΘ μένει εκεί βδομάδες ολόκληρες. Αυτή η κλίνη μπορεί να σώσει έναν νεότερο, οπότε την φυλάσσουν για τον πιο νέο που έχει ελπίδες να σωθεί, όπως είπε ο πρόεδρος της Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ). Ειδικά στο βορρά που ξέμεινε ραγδαία από κλίνες, έψαχναν νοσοκομείο για τρόφιμους γηροκομείων και δεν έβρισκαν.

Ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών του ΑΧΕΠΑ και μέλος της διοίκησης της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης, Θανάσης Σιούλης,  είπε με ειλικρίνεια ότι "όπως είναι σήμερα η κατάσταση, δυστυχώς, δεν θα μπορέσουμε ούτε να αγγίξουμε έναν ασθενή ηλικίας 85 ετών και άνω". Ο κ. Σιούλης έκανε χθες λόγο λόγο για ιδιαίτερα οριακές καταστάσεις, υπογραμμίζοντας ότι μπορεί να μην έχουμε φτάσει ακόμα στο σημείο που βρέθηκε το Μπέργκαμο της Ιταλίας την περασμένη άνοιξη, ωστόσο, δεν απέχουμε και πολύ από αυτό.

«Δυστυχώς, δεν υπάρχει κάποιος σχεδιασμός και θα δούμε στην πράξη, τι μπορεί να γίνει. Όταν ξεκινάει η εφημερία και δεν έχουμε ούτε ένα κρεβάτι άδειο στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας για κορονοϊό, η οποία έχει 25 κλίνες, γίνεται αντιληπτό ότι είναι πολύ οριακή και κρίσιμη η κατάσταση. Η ΜΕΘ για τον κορονοϊό γέμισε το βράδυ της Δευτέρας. Για τους καινούργιους ασθενείς ίσως χρησιμοποιήσουμε φορητούς αναπνευστήρες, ίσως έχουμε μεγαλύτερη επιτήρηση στους θαλάμους, θα δούμε τι θα κάνουμε. Είμαστε σε συνθήκες πολέμου. Δυστυχώς, φτάσαμε στο σημείο να προχωρούμε σε επιλογές ασθενών. Αναμένεται ότι σήμερα θα το αντιμετωπίσουμε αυτό στο ΑΧΕΠΑ», είπε χτες ο κ. Σιούλης.

Στα όρια οι ΜΕΘ

Το πρόβλημα στο ΑΧΕΠΑ (αλλά και σε άλλα νοσοκομεία) είναι αφ΄ενός η πανελλαδική έλλειψη εντατικολόγων για να καλυφθούν οι έξτρα κλίνες ΜΕΘ, αλλά και το γεγονός ότι στο συγκεκριμένο νοσοκομείο είναι φορείς (και άρα εκτός εργασίας) 150 πολύτιμοι εργαζόμενοι. Η διοίκηση του ΑΧΕΠΑ, ο αναπληρωτής καθηγητής κ. Συμεών Μεταλλίδης, ιατρός Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος διαψεύδουν τις δηλώσεις του προέδρου των Νοσοκομειακών Ιατρών περί έλλειψης κλινών εντατικής θεραπείας λόγω κάλυψής τους, γεγονός που, όπως αναφέρει, οδηγεί σε επιλογές ασθενών.

«Δηλώνουμε ότι η έναρξη της σημερινής εφημερίας έγινε με 7 κενές κλίνες εντατικής θεραπείας και με ταυτόχρονο σχεδιασμό από την ΥΠΕ και τη Διοίκηση του Νοσοκομείου για την περαιτέρω ανάπτυξη κλινών ΜΕΘ και την αντιμετώπιση του προβλήματος», αναφέρουν. Ο γιατρός Δανιήλ Κωνσταντινίδης, αναισθησιολόγος στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη, γράφει σε ανάρτησή του:

«Δεν περνάει ούτε μία μέρα στο νοσοκομείο που να μη διασωληνώσουμε συνανθρώπους μας που έχουν προσβληθεί από Covid-19. Το τραγικό είναι ότι δεν διασωληνώνουμε μόνο ηλικιωμένους με συνοδά προβλήματα υγείας, αλλά και 40χρονους και 50χρονους απόλυτα υγιείς κατά τα άλλα. Η αγωνία που ζωγραφίζεται στα μάτια των περισσοτέρων πριν τους διασωληνώσουμε δεν περιγράφεται εύκολα.

»Κάποιοι ρωτάνε αν προλαβαίνουν να τηλεφωνήσουν στις οικογένειες τους, να τους πουν ότι πηγαίνουν στην εντατική, σε ένα ταξίδι δηλαδή με άγνωστο προορισμό. Κάποιοι κλαίνε πριν διασωληνωθούν. Ναι, τόσο έντονες και τραγικές είναι εκείνες οι ώρες, και όσο σκληρά και αν ακούγονται αυτά, είναι η πραγματικότητα που ζούμε.

Σκηνές Ιταλίας 

»Το σύστημα υγείας κρέμεται κυριολεκτικά από μία κλωστή, και είναι πολύ πιθανό να ζήσουμε σκηνές Ιταλίας, και να πρέπει να διαλέγουμε ασθενείς για νοσηλεία στις ΜΕΘ. Το δεύτερο κύμα είναι στα φόρτε του, και πιθανότατα θα υπάρξει και τρίτο τον Ιανουάριο/Φεβρουάριο. Παρόλα αυτά, ακόμη και σήμερα κάποιοι εξακολουθούν να στηρίζουν θεωρίες συνωμοσίας, και να είναι απείθαρχοι στα μέτρα προστασίας θέτοντας σε κίνδυνο πέρα από τους εαυτούς τους, και τις ζωές άλλων πολιτών. Μη ντραπείτε να τους καταγγείλετε αν τους δείτε...... Η ΒΛΑΚΕΙΑ εν μέσω πανδημίας είναι δυνητικά ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ, και αν κάποιοι δεν με πιστεύουν, θέλω να τους πω ότι καλύτερα να ζεις παραπλανημένος, παρά διασωληνωμένος.......»

»Βρισκόμαστε όλοι ενώπιον ενός υγειονομικού πολέμου άνευ προηγουμένου, τέτοιου που όμοιο του δεν έχει συναντήσει καμία γενιά που αυτή τη στιγμή κατοικεί στον πλανήτη.
Σε ένα πόλεμο, όλοι υπηρετούμε την πατρίδα χωρίς ερωτήσεις, ειρωνείες, αμφισβητήσεις, και "ναι μεν, αλλά"», γράφει ο ίδιος.

«Την υπηρετούμε τηρώντας τα μέτρα, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες και βοηθώντας το σύστημα υγείας, με τις όποιες αναμφισβήτητες και τρανταχτές αδυναμίες του, να παραμείνει όρθιο. Βοηθώντας και δίνοντας κουράγιο στους γιατρούς, νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό, να ανταπεξέλθουν στην άνιση και άνευ όρων αυτή μάχη. Δείχνοντας σεβασμό σε αυτούς που καθημερινά χάνουν τη μάχη με τον ιό, και ελπίζοντας πως και οι υπόλοιποι που νοσούν, θα καταφέρουν να βγουν νικητές».

»Κατανοώντας πως όσο πιο γρήγορα αποσυμφορηθεί η κατάσταση, τόσο περισσότεροι άνθρωποι θα έχουν πρόσβαση στα νοσοκομεία για τυχόν άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας.
Γνωρίζοντας πως τα δύσκολα είναι μπροστά μας, είναι η ώρα να τηρήσουμε ευλαβικά τη προτροπή του Τ.Φ.Κέννεντυ...."Μη κοιτάς τι κάνει η πατρίδα σου για σένα, κοίτα τι μπορείς να κάνεις εσύ για την πατρίδα σου"», καταλήγει.

Άνθρωποι φεύγουν χωρίς να πουν αντίο σε δικούς τους...

Η εντατικολόγος Μηλίτσα Μπιζάνη του ίδιου νοσοκομείου έχει εντυπωσιασθεί από τους νέους ανθρώπους που μπαίνουν στη διασωλήνωση: «'Ίσως οι πιο νέοι προσέχουν λιγότερο, τι να πω, πάντως έχουμε πολλούς νέους, πήρε εξιτήριο μετά από 10 μέρες στη διασωλήνωση ένας νεαρός 23 ετών, ο Παναγιώτης. Ευτυχώς αυτός πήγε καλά». Η πλειοψηφία των διασωληνωμένων στη Θεσσαλονίκη είναι 40 έως 60 ετών.

Τα ιδιωτικά νοσοκομεία "ρίχνει" στη μάχη κατά του κορωνοϊού η κυβέρνηση προκειμένου να στηρίξει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και να αποσυμφορήσει τις ΜΕΘ για να μπορεί να τις χρησιμοποιήσει για περιστατικά Covid-19. Όπως δήλωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλας, «για πρώτη φορά στην ιστορία του ΕΣΥ, σήμερα στην εφημερία του Ιπποκρατείου στη Θεσσαλονίκη συνεπικουρεί το Διαβαλκανικό, που είναι ιδιωτικό θεραπευτήριο». Πρόσθεσε ότι «έχουμε ήδη αξιοποιήσει το στρατιωτικό νοσοκομείο 424, καθώς περιστατικά covid μεταφέρονται τόσο σε κλινική covid, αλλά και στην ΜΕΘ του. Επίσης, μπήκε στη μάχη ο Κυανούς Σταυρός και αύριο μπαίνει ο "Άγιος Λουκάς" που ανήκει στη Euromedica».

Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Κικίλιας σημείωσε ότι εδώ και καιρό το κράτος παίρνει ΜΕΘ από ιδιωτικά νοσοκομεία για να ανακουφίσει το ΕΣΥ. «Η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων μας συμβούλευσε ότι δεν πρέπει να αναμειχθούν κλινικές Covid και non Covid κι επειδή χρειαζόμαστε όσο το δυνατόν περισσότερες ΜΕΘ, μεταφέρουμε περιστατικά non covid σε ΜΕΘ ιδιωτικών κλινικών», ανέφερε χαρακτηριστικά. Συμπλήρωσε δε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών στις ΜΕΘ είναι για ανθρώπους που νοσηλεύονται για άλλες ασθένειες ή τροχαία παρά για Covid-19. Μάλιστα, δήλωσε ότι έχει δώσει την έγκριση στο ΕΚΑΒ, αν κι εφόσον χρειαστεί, να γίνονται και αεροδιακομιδές σε ειδικές κάψουλες από τη Βόρεια προς τη Νότια Ελλάδα.

Άλλες χώρες άρχισαν ήδη να στέλνουν υπηκόους τους σε διπλανές. Η Ολλανδία άρχισε να στέλνει στην Γερμανία προ μηνός. Η Γαλλία άρχισε χτες. Στις αρχές Οκτωβρίου η Γαλλία (με πληθυσμό 60 εκατ.) είχε 16.000 νέα κρουσματα την ημέρα και 200 νεκρούς ημερησίως. Χτες είχε 86.000 και 870 νεκρούς σε ένα 24ωρο.

Όλα αυτά μοιάζουν λίγο μακρινά. Ομως μόλις στις 12 Οκτωβρίου η Θεσσαλονίκη μετρούσε  6 κρούσματα....

από slpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.