Δάση της Ελλάδας που μοιάζουν σα να ξεπήδησαν από σελίδες παραμυθιού

 


Νεράιδες, ξωτικά και τρεχούμενα νερά μέσα σε λουλούδια και πυκνή βλάστηση. Εικόνες που θα μπορούσες να βρεις στις σελίδες παιδικού παραμυθιού. Αν τώρα, αφαιρέσεις τα ξωτικά και τις νεράιδες, μπορείς σίγουρα να βρεις τέτοια παραμυθένια μέρη στην Ελλάδα. Εικόνες που σε ταξιδεύουν και ξεφεύγεις από τη μουντή καθημερινότητα.

Τα δάση της Ελλάδας αποτελούν μερικά τέτοια σκηνικά και πρέπει να τα εξερευνήσεις με την πρώτη ευκαιρία. Πανύψηλα δέντρα, νερά που τρέχουν και ήχοι από πουλιά σε διάφορες μελωδίες. Αυτό είναι το κάδρο που αντικρίζεις. Ένα παραμυθένιο σκηνικό που είναι έτοιμο να σου προσφέρει τις πιο δυνατές εμπειρίες. Το μόνο που χρειάζεται είναι να το βάλεις στο πρόγραμμα και να βρεις την πρώτη ευκαιρία να χαθείς μέσα στα μονοπάτια τους.

Στο exploringgreece.tv παρουσιάζουν εικόνες από μερικά από τα πιο παραμυθένια δάση της Ελλάδας…

Δάσος Φολόης

Ξεκινώντας να σου πούμε ότι πρόκειται για το μοναδικό αυτοφυές δάσος πλατύφυλλης δρυός στα Βαλκάνια, με γηραιές συστάδες με βελανιδιές. Αυτό από μόνο του σε κάνει να καταλαβαίνεις ότι είναι ξεχωριστό έτσι κι αλλιώς. Πρόκειται για το δάσος που βρίσκεται στο οροπέδιο της Φολόης στην Πελοπόννησο, στην ανατολική πλευρά. Ένα δάσος γεμάτο μύθους και παραδόσεις, καθώς εκεί λέγεται ότι είχε το βασίλειο του ο Κένταυρος Φόλος (γιος του Σιληνού και της νύμφης Μελίας). Ήταν ο περίφημος αγαθός Κένταυρος που φιλοξένησε τον μυθικό ήρωα Ηρακλή όταν καταδίωκε τον Ερυμάνθιο κάπρο. Το δρυοδάσος της Φολόης είναι μία προστατευόμενη περιοχή από το Δίκτυο NATURA 2000. Βρίσκεται σε υψόμετρο 688 μ. στο όρος Φολόη της Ηλείας και καταλαμβάνει έκταση 33.000 στρεμμάτων. Αυτό που κάνει ακόμη πιο μαγικές τις εικόνες είναι η διέλευση των ποταμών Ερύμανθου και Ηλειακού Λάδωνα δημιουργεί ένα μοναδικό περιβάλλον.

Δάσος Ροδόπης

Θα ακούσεις να το αποκαλούν και «Παρθένο Δάσος» και όχι άδικα μιας και είναι ένα από τα πλέον αγνά και ανέγγιχτα της Ελλάδας. Το δάσος της Ροδόπης έχει έκταση 5.892 στρέμματα και βρίσκεται στο βορειότατο άκρο του ελληνικού τμήματος της οροσειράς της Ροδόπης αποτελώντας ουσιαστικά τμήμα του Δάσους του Φρακτού. Η ονομασία Φρακτό καθώς και η παλιά ονομασία Ζαγκραντένια σημαίνει «φραγμένο μέρος» λόγω των γύρω βουνοκορφών και της πυκνής βλάστησης. Το συγκεκριμένο δάσος έχει αναγνωριστεί ως παρθένο το 1979 και από το 1980 έχει ανακηρυχτεί «Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης». Βρίσκεται υπό καθεστώς ειδικής προστασίας, λόγω της μεγάλης φυτογεωγραφικής, οικολογικής και ιστορικής του αξίας. Βλέποντας φωτογραφίες από εκεί νομίζεις ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για ζωγραφιές.

Εθνικός Δρυμός Βίκου – Αώου, Βοϊδομάτης

Ο Εθνικός Δυρμός Βίκου – Αώου είναι μια κατηγορία από μόνος του λόγω ομορφιάς και ποικιλομορφίας. Πάνω από το κεφάλι σου απλώνονται τα κλαριά από το δάσος των πλατάνων σου και δίπλα σου τρέχει ένα από τα καθαρότερα ποτάμια της Ευρώπης, ο Βοϊδομάτης. Αν δεν είναι αυτό παραμυθένιο, τότε τι; Εικόνες που σπάνια συναντάς στα ταξίδια σου και χρώματα που δεν μπορεί να αποτυπώσει εύκολα καμία φωτογραφία. Στην πραγματικότητα, ο Εθνικός Δρυμός Βίκου – Αώου περιλαμβάνει πολλά παρθένα και προστατευόμενα δάση με πολλές ποικιλίες δέντρων και φυτών. Σε κάθε μονοπάτι που διαλέγεις να περπατήσεις, συναντάς και μια καινούρια έκπληξη. Το ίδιο ισχύει και με την πανίδα της περιοχής που περιλαμβάνει αρκετά προστατευόμενα είδη.

Δάσος Στενής, Εύβοια

Η ομορφιά της Εύβοιας είναι δεδομένη χειμώνα – καλοκαίρι και λόγω απόστασης είναι ίσως και η πιο προσιτή. Σε αυτή την ομορφιά εντάσσεται και το Δάσος Στενής (Δίρφυς) της περιοχής. Πλατάνια, καστανιές, δρύες, έλατα και δεκάδες άλλα φυτά και δέντρα συνθέτουν το αισθητικό δάσος Στενής το οποίο έχει έκταση 500 εκταρίων. Μάλιστα έχει ενταχθεί πλέον στο οικολογικό δίκτυο Natura το οποίο στην ουσία προστατεύει δάση με είδη προς εξαφάνιση. Η φυσική ομορφιά του δάσους δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη καθώς θα σου κεντρίσει το ενδιαφέρον η ποικιλία των φυσικών αξιοθέατων. Από τη μία τα ψηλά δέντρα που κρύβουν τον ουρανό και από την άλλη τα ρυάκια και τα φαράγγια που δημιουργούνται εκεί. Δεν είναι τυχαία ένα από τα ωραιότερα εκ των 19 αισθητικών δασών που υπάρχουν στην Ελλάδας. Ένας προορισμός κοντινός και αληθινά παραμυθένιος που μπορείς να εξερευνήσεις ανά πάσα στιγμή. Ιδανικά το φθινόπωρο και την άνοιξη που η φύση οργιάζει από χρώματα και ήχους.

Λίμνη Σκρα, δάσος Κιλκίς

Λίγα χιλιόμετρα έξω από το Κιλκίς, η φύση έχει δημιουργήσει εικόνες από τις οποίες σίγουρα εμπνεύστηκε κάποιος παραμυθάς. Ένα καταπράσινο δάσος, καταρράκτες και μια μικρή γαλάζια λίμνη. Το ειδυλλιακό σκηνικό απαρτίζεται από πολλά ρυάκια που προέρχονται από το όρος Πάικου τα οποία καθώς ρέουν όλα μαζί, στο τέλος καταλήγουν στους καταρράκτες του Σκρα. Εκεί, λοιπόν, μέσα στο πανέμορφο και παρθένο δάσος, βρίσκεται και μια λίμνη με γαλαζοπράσινα νερά τα οποία οφείλονται σε απολιθωμένους οργανισμούς στον πυθμένα της. Ένα σκηνικό όνειρο που αξίζει να γνωρίσεις από κοντά όταν βρεθείς στην περιοχή του Κιλκίς. Προς το παρόν μπορούν να σε ταξιδέψουν νοερά οι φωτογραφίες. Η λίμνη και οι καταρράκτες πήραν το όνομα τους από το χωριό Σκρα, που βρίσκεται στα βόρεια. Μην παραλείψεις να κάνεις βόλτες στα μονοπάτια και να γίνεις ο πρωταγωνιστής της δικής σου εξερεύνησης στο δάσος. Μια εμπειρία αξέχαστη, όπως και η γαλάζια λίμνη…

από newsbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.