Πέθανε η γηραιότερη Ελληνίδα επιζήσασα του Άουσβιτς σε ηλικία 96 ετών



 Την τελευταία της πνοή άφησε σε ηλικία 96 ετών ένας από τους ανθρώπους που αποτελούσε «ζωντανή μαρτυρία» του εβραϊκού Ολοκαυτώματος κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Η Γιαννιώτισσα Εσθήρ Κοέν, η γηραιότερη Ελληνίδα επιζήσασα από τα κολαστήρια του Άουσβιτς-Μπιρκενάου, έφυγε από τη ζωή, όπου δοκιμάστηκε σκληρά, με τον αριθμό του στρατοπέδου χαραγμένο στο αριστερό της χέρι και την ψυχή της.

Στα 17 της χρόνια, η Κοέν, μαζί με όλους τους Ρωμανιώτες Εβραίους των Ιωαννίνων, έζησε τη θηριωδία. Ήταν 25η Μαρτίου του 1944, όταν οι Γερμανοί μάζεψαν στην πλατεία Μαβίλη όλους τους Εβραίους της πόλης και ακολούθησε η πορεία προς την καταστροφή και τον θάνατο.

Οι αφηγήσεις της ήταν πάντα συγκλονιστικές. Για τελευταία φορά είδε τους γονείς της και τα 6 αδέλφια της, στην πύλη της κολάσεως του Άουσβιτς.

Το Μάρτιο του 2014, η κ. Κοέν τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας, όταν στα Ιωάννινα συναντήθηκε με τον άλλοτε Γερμανό πρόεδρο, Γιόαχιμ Γκάουκ. «Πεθαίνοντας εμείς, πρέπει ο κόσμος να μάθει, ότι ο άνθρωπος δεν πρέπει να είναι απάνθρωπος», είπε η Εσθήρ Κόεν και ο εκείνος την αγκάλιασε.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η κηδεία της θα γίνει την Πέμπτη.

από newsbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.