Για τα καλά στα νύχια των αγορών η τουρκική λίρα


Γράφει ο Γιώργος Ηλιόπουλος

Στο περιβάλλον μίας ανελέητης χρηματοοικονομικής σύγκρουσης με επίκεντρο τις λυσσαλέες επιθέσεις εναντίον της τουρκικής λίρας και κίνητρο την αποκόμιση εύκολων κερδών από το πτώμα μίας χώρας που αυτοκαταστρέφεται, κανείς στις αγορές δεν αναλογίζεται το αίτιο ή τα αίτια της κατάρρευσης, από τη στιγμή που το μοναδικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται εντελώς ωμά στο κέρδος.

Το τουρκικό πολιτικό κατεστημένο αναγνωρίζει και τρέμει την προοπτική ενός ευρύτερου τρομακτικού χρηματοοικονομικού πλήγματος με δεδομένη την κατάρρευση του τουρκικού νομίσματος, με πρώτο ορατό κίνδυνο τα δάνεια ύψους $250 δισεκατομμυρίων του ιδιωτικού τομέα. Αντιλαμβάνεται επίσης πως η διακύμανση της ισοτιμίας αποτελεί μία μορφή βαρομέτρου για την οικονομική υγεία της χώρας, με συνέπεια να επηρεάζει ιδιαίτερα τους ψηφοφόρους, από τους οποίους οι περισσότεροι μετατρέπουν τις οικονομίες τους σε ευρώ και δολλάρια, προσθέτοντας πιέσεις στο νόμισμα και από το εσωτερικό της χώρας.

Αν και ο υπουργός Οικονομικών και γαμβρός του Erdoğan, Berat Albayrak, επιμένει πως η χώρα έχει την ανάγκη ενός ανταγωνιστικού νομίσματος για την διεύρυνση των εξαγωγών της. Όμως αγνοεί το γεγονός ότι λόγου χάρη στην αυτοκινητοβιομηχανία, στον τομέα παραγωγής υφασμάτων ή στον κλάδο των ηλεκτρικών συσκευών, οι πρώτες ύλες και βασικά εξαρτήματα και διατάξεις εισάγονται και εξοφλούνται πάντοτε σε συνάλλαγμα, ενώ το ίδιο καθεστώς επικρατεί και στον τομέα της ενέργειας.

Διαβάστε την συνέχεια στο slpress



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.