Υμηττός: Το άγνωστο Δρακόσπιτο, η αρχαιότερη κατοικία στην Αττική



 Η Αττική είναι γεμάτη από μυστηριώδεις γωνιές αλλά και κρυμμένα μυστικά που μπορεί να είναι δίπλα μας αλλά δεν τα γνωρίζουμε. Ένα από αυτά βρίσκεται στον Υμηττό. Ο λόγος για ένα Δρακόσπιτο που θεωρείται η αρχαιότερη κατοικία στην Αττική.

Ένα εντυπωσιακό αρχαίο κτίσμα στην Αττική

Κρυμμένο στις πλαγιές του Υμηττού, στο νοτιοδυτικό τμήμα του, το Δρακόσπιτο είναι ένα κτήριο εντυπωσιακής αρχιτεκτονικής που αποτελείται από τεράστιους πέτρινους ογκόλιθους βάρους δεκάδων τόνων. Παρατηρώντας κανείς γύρω από αυτό το δρακόσπιτο στον Υμηττό, θα δει επίσης πολλά ακόμα υπολείμματα και από άλλα δρακόσπιτα. Αυτό όμως έχει διασωθεί στην καλύτερη μορφή απ’ όλα.

Η τοποθεσία που συναντάς γενικά τα δρακόσπιτα δεν παραπέμπει σε περιοχή που έχει και ανθρώπινες κατοικίες. Συνήθως είναι απόκρημνες πλαγιές βουνών. Είναι αφομοιωμένα πλήρως στο περιβάλλον. Κι αυτό γιατί έχουν οικοδομηθεί από τεράστιες πέτρες των βουνών και έχουν λαξευτεί σε ορθογώνιο σχήμα.

Ένα ακόμα στοιχείο που εντυπωσιάζει είναι ότι δεν έχουν θεμέλια. Οι πλάκες των κτιρίων δεν συνδέονται μεταξύ τους με κάποιο υλικό. Η στέγη τους είναι πυραμιδωτή και είναι κατασκευασμένη με απόλυτη ακρίβεια. Επίσης, αυτές οι γιγαντιαίες πλάκες είναι τοποθετημένες η μία πάνω στην άλλη και για αντίβαρα έχουν χρησιμοποιηθεί μεγάλοι ογκόλιθοι. Ο τρόπος που τοποθετήθηκαν οι γιγαντιαίοι λίθοι στην Αττική δεν είναι γνωστός. Το ίδιο άγνωστη είναι και η χρονολόγηση τους.

Μέχρι σήμερα δεν έχει αποσαφηνιστεί από ποιους δημιουργήθηκαν τα πέτρινα κτίρια. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι κατασκευαστές ήταν γνώστες στατικής και της κυκλώπειας τεχνικής. Το γεγονός πως βρίσκονται σε κοντινή απόσταση με τα αρχαία λατομεία της περιοχής προσθέτει μια ακόμα εκδοχή. Σύμφωνα με αυτή την εκδοχή κατασκευάστηκαν από τους λατόμους ως ιερά που προς τιμήν του Ηρακλή.

Το πιο πιθανό είναι ότι ποτέ δεν θα διαλευκανθεί πλήρως το μυστήριο που περικλείει τα παράξενα κτίσματα που βρίσκονται στην Αττική. Το μόνο σίγουρο είναι ότι είναι ένα ακόμα δείγμα της προχωρημένης γνώσης της στατικής κτιρίων και της μεγαλιθικής αρχιτεκτονικής που κατείχαν οι αρχαίοι λαοί. Επίσης, θεωρείται πλέον, μετά από έρευνες ότι είναι η αρχαιότερη κατοικία στην Αττική.

από exploringgreece

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.