Τα δίκτυα της ισλαμικής τρομοκρατίας στην Ευρώπη



 Γράφει ο Γιώργος Πρωτόπαπας

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις σε Γαλλία και Αυστρία επαναφέρουν την ασύμμετρη απειλή του ισλαμικού φονταμενταλισμού στην Γηραιά Ήπειρο, αναδεικνύοντας το σημαντικό επίπεδο διείσδυσης που έχουν πετύχει οι ισλαμιστές εξτρεμιστές στη Δύση και τη συνεχή στρατολόγηση νεαρών μουσουλμάνων.

Μετά την κήρυξη του πολέμου κατά της ισλαμικής τρομοκρατίας από τον Εμμανουέλ Μακρόν, την σκυτάλη παίρνει ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, δηλώντας και αυτός ότι «θα υπερασπιστούμε τη δημοκρατία μας». Οι ισλαμιστές εξτρεμιστές ενστερνίζονται το Σαλαφισμό που ασπάζεται μια φονταμενταλιστική προσέγγιση του Ισλάμ, υιοθετώντας την αυστηρή, πουριτανική και κατά γράμμα προσέγγιση του Ισλάμ.

Οι πιστοί του θεωρούν τον τζιχαντισμό νόμιμη έκφραση του Ισλάμ εναντίον όσων θεωρούν ότι είναι εχθροί του. Ο στόχος των ισλαμιστών εξτρεμιστών  μαχητών είναι να ανατρέψουν τις αυταρχικές κυβερνήσεις στις χώρες καταγωγής τους και να εγκαταστήσουν ισλαμικά χαλιφάτα. Η στρατολόγηση των ευρωπαίων ισλαμιστών εξτρεμιστών γίνεται εντός των μουσουλμανικών κοινοτήτων, μέσω τζαμιών, ιμάμηδων και "φιλανθρωπικών" ιδρυμάτων.

Η επιστροφή ισλαμιστών εξτρεμιστών μαχητών από τη Συρία προκαλεί έντονη ανησυχία στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που αποτελεί σημαντική απειλή για την εθνική ασφάλεια. Υπολογίζεται ότι πάνω από 5.000 άτομα που προέρχονται από την Ευρώπη πολέμησαν στο πλευρό του Ισλαμικού Κράτους. Οι ισλαμιστές εξτρεμιστές διαθέτουν στην Ευρώπη χαλαρά συνδεδεμένα δίκτυα, που έχουν στόχο να διευκολύνουν την διεξαγωγή τρομοκρατικών χτυπημάτων, τις οποίες προσπαθούν να χρηματοδοτήσουν.

Πολυεθνική σύνθεση

Ωστόσο, τα δίκτυα αυτά στερούνται κοινής στρατηγικής, υπάρχουν λίγοι χαρισματικοί ηγέτες και ένας περιορισμένος αριθμός ατόμων για να δράσουν. Τα ευρωπαϊκά ισλαμικά εξτρεμιστικά δίκτυα είναι πολυεθνικά, εντοπίζονται κυρίως μέσα και γύρω από μεγάλες πόλεις και με τη χρήση των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης, τείνουν να καλύπτουν μια μεγαλύτερη γεωγραφική περιοχή. Η στρατολόγηση τρομοκρατών γίνεται μέσω φιλικών δικτύων, συγγενών της οικογένειας και πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης.

Το γεγονός ότι ο 20χρονος ισλαμιστής εξτρεμιστής, ο οποίος επιτέθηκε στην εβραϊκή συναγωγή της Βιέννης, ήταν αλβανικής καταγωγής –οι γονείς του είναι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας– επαναφέρει στην επικαιρότητα το θέμα των ισλαμικών εξτρεμιστικών πυρήνων των δυτικών Βαλκανίων. Στη Βόρεια Μακεδονία υπάρχει μια μεγάλη αλβανική κοινότητα, που εντοπίζεται στις βόρειες και δυτικές παραμεθόριες περιοχές που συνορεύουν με Κόσοβο και Αλβανία.

Όπως πολλές χώρες της Ευρώπης, έτσι και η Βόρεια Μακεδονία ήταν χώρα προέλευσης ισλαμιστών εξτρεμιστών μαχητών που εντάχθηκαν στο Ισλαμικό Κράτος στα μέτωπα της Μέσης Ανατολής. Σύμφωνα με το Εθνικό Συντονιστικό Σώμα της Βόρειας Μακεδονίας για την Πρόληψη του Βίαιου Εξτρεμισμού και την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας, έχουν μέχρι στιγμής εντοπιστεί πάνω από 150 ισλαμιστές που συμμετείχαν σε μάχες σε Ιράκ και Συρία. Συνολικά 35 από αυτούς πιστεύεται ότι πέθαναν εκεί. Όμως, πολλοί από αυτούς επέστρεψαν πίσω στη χώρα τους. Προς το παρόν, δέκα επαναπατριζόμενοι ισλαμιστές εξτρεμιστές εκτίουν ποινές φυλάκισης για τρομοκρατία και άλλοι τρεις για στρατολόγηση ατόμων.

Ισλαμιστές και παράλληλες δομές 

Το κίνημα του Σαλαφισμού έχει εξαπλωθεί μέσα στις μουσουλμανικές κοινότητες των δυτικών Βαλκανίων μέσω "παράλληλων" δομών. Οι ομάδες στρατολόγησης στοχεύουν νεαρά άτομα εκμεταλλευόμενες την αδυναμία των κυβερνήσεων να απευθυνθούν στα καθημερινά τους προβλήματα. Το φονταμενταλιστικό Ισλάμ τους προσφέρει παροχές σε εκπαίδευση, υγειονομική περίθαλψη καθώς και άλλες ανθρωπιστικές υπηρεσίες.

Ο Σαλαφισμός έχει καταφέρει να διεισδύσει σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ισπανία. Η Καταλονία θεωρείται το επίκεντρο της διείσδυσης του Σαλαφισμού στην Ευρώπη. Τουλάχιστον το 80% των τζαμιών των Σαλαφισμού βρίσκονται εκεί. Πολλοί ιμάμηδες απελάθηκαν, κρατήθηκαν ή συνελήφθησαν με την κατηγορία για υποκίνηση βίας ή τρομοκρατία.

Ορισμένοι ιμάμηδες χρησιμοποιούν για τα κηρύγματά τους ορισμένες τοποθεσίες, που είναι εκτός των επίσημων καθηκόντων τους. Ένας ιμάμης χρησιμοποιούσε μια περιοχή φυτειών όπου εργάζονταν μουσουλμάνοι για να περάσει τα μηνύματά του. Στην Ισπανία τα μισά άτομα που ριζοσπαστικοποιήθηκαν και στρατολογήθηκαν από ισλαμικά τρομοκρατικά δίκτυα είναι υπήκοοι δεύτερης γενιάς.

Σχολεία σαλαφιστών

Επίσης έχει παρατηρηθεί και διείσδυση του Σαλαφισμού στην Ολλανδία καθώς υπάρχουν περισσότερα από 50 σχολεία σαλαφιστών, που είναι υπεύθυνα για περισσότερα από 1.000 παιδιά. Τα σχολεία μπορούν να λάβουν κρατική χρηματοδότηση σύμφωνα με την ολλανδική νομοθεσία, αλλά δεν υπόκεινται σε κρατικό έλεγχο. Οι σαλαφιστές ιμάμηδες διδάσκουν στους νέους να μην έχουν επαφή με άλλους ευρωπαίους, να απορρίπτουν το δυτικό τρόπο ζωής και τις αξίες τους, να εδραιώνονται στις μουσουλμανικές κοινότητές και να διαδίδουν το φονταμενταλιστικό Ισλάμ.

Η ισλαμική τρομοκρατία έχει επιστρέψει πλέον στην Ευρώπη και κάποιες κυβερνήσεις φέρονται αποφασισμένες να προστατέψουν τις χώρες τους και τους πολίτες τους . Η ισλαμική τρομοκρατία παίρνει νέες διαστάσεις από τη διαμάχη Μακρόν και Ερντογάν. Άλλωστε οι σχέσεις του Τούρκου προέδρου με ισλαμικά εξτρεμιστικά στοιχεία έχουν αρχίσει να αποκαλύπτονται και να προβληματίζουν.

Η ισλαμική τρομοκρατία εξακολουθεί να αποτελεί μείζονα απειλή για την ασφάλεια της Ευρώπης Οι τρομοκράτες έχουν τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούν κράτη με αδύναμες αντιτρομοκρατικές δομές, κι όχι μόνο, αλλά ακόμη και όσα δεν αντιμετωπίζουν επί του παρόντος ισλαμικές τρομοκρατικές απειλές. Η αποτελεσματική καταπολέμηση της ισλαμικής τρομοκρατίας απαιτεί  συντονισμό και συνεργασία των κρατών σε διμερές επίπεδο και εντός ΕΕ, καθώς και με οργανισμούς σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.

από slpress


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.