Μεσαιωνικό κάστρο των Σταυροφόρων ξαναβρίσκει την αίγλη του (φωτό, βίντεο)

 


Μετά από χρόνια πολέμου, οι Σύριοι προσπαθούν να επαναφέρουν, εκτός από τη ζωή και την οικονομία τους, και την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας του, στην “κανονικότητα”. Πλήθος εθελοντών εργάζονται συστηματικά στο περίφημο μεσαιωνικό κάστρο του 11ου αιώνα, το “Κρακ των Ιπποτών”, ή Καλάτ-Αλχίσν στα αραβικά, 40 χιλιόμετρα δυτικά της Χομς.

Πρόκειται για ένα από τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς υπό την αιγίδα της UNESCO (2006), στη Συρία, μαζί με την αρχαία πόλη της Παλμύρας και την παλαιά πόλη της Δαμασκού. Μετά από χρόνια πολέμου αλλά και εκτεταμένες πυρκαγιές που ξέσπασαν πρόσφατα, το κάστρο, υπέστη αρκετές ζημιές, ιδίως στην μεγάλη γοτθική του αίθουσα και στο παρεκκλήσι.

Οι συριακές Αρχές ήλπιζαν ότι με την αποκατάσταση των ζημιών θα αρχίσουν ξανά να επισκέπτονται τουρίστες την περιοχή. Στα τέλη του 2018, το Κρακ των Ιπποτών άνοιξε ξανά τις πύλες του στο κοινό. Το 2019 υποδέχθηκε περίπου 23.000 επισκέπτες, όμως η πανδημία του κορωνοϊού το έκλεισε ξανά.

Σήμερα, πολλά σημεία του καλύπτονται πια από βλάστηση, ενώ έχουν παύσει όλα τα πολιτιστικά δρώμενα που πραγματοποιούνταν στις αίθουσές του. Στο μεταξύ, αρχαιολόγοι από ξένες χώρες, όπως η Ουγγαρία, βρίσκονται στη Συρία για να βοηθήσουν στην ανακατασκευή της λίθινης διακόσμησης που καταστράφηκε από τις πολεμικές συγκρούσεις το 2012-2014. Ήδη έχει αναστηλωθεί το καμπαναριό της εκκλησίας και μέρος του εσωτερικού του κάστρου.

Διαβάστε την συνέχεια στο slpress


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.