Η Κίνα κερδίζει την κούρσα των εμβολίων

 


Γράφουν οι Eyck Freymann και Justin Stebbing

Το 2020, η Κίνα κακομεταχειρίστηκε την αρχική της απάντηση στην COVID-19. Ως αποτέλεσμα, η ασθένεια εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο, σακατεύοντας οικονομίες, σκοτώνοντας περισσότερους από 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους και βλάπτοντας άσχημα την εικόνα του Πεκίνου. Το 2021, η Κίνα σχεδιάζει να επανορθώσει εμβολιάζοντας ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού.

Αν και αντιμετωπίζει σκληρό ανταγωνισμό από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλα Δυτικά έθνη στον αγώνα για την ανάπτυξη του πρώτου εμβολίου, το Πεκίνο είναι έτοιμο να κυριαρχήσει στην διανομή εμβολίων στον αναπτυσσόμενο κόσμο -και να αποκομίσει τα στρατηγικά οφέλη από αυτό.

06112020-1.jpg

Το εμβόλιο COVID-19 στη Ζένιτσα, στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τον Οκτώβριο του 2020. Dado Ruvic / Reuters
----------------------------------------------------------

Σε όλο τον κόσμο, 11 υποψήφια εμβόλια COVID-19 βρίσκονται επί του παρόντος σε δοκιμές φάσης 3, το τελικό στάδιο πριν από την επίσημη έγκριση. Τέσσερα είναι Κινεζικά. Το πιο ελπιδοφόρο από αυτά, που αναπτύχθηκε από την Sinopharm η οποία εδρεύει στην Wuhan, δίνεται ήδη σε εργαζόμενους πρώτης γραμμής στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Σύμφωνα με τον Wu Guizhen, τον επικεφαλής ειδικό βιοασφάλειας στο Κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, το υποψήφιο [εμβόλιο] της Sinopharm βρίσκεται σε καλό δρόμο για πλήρη έγκριση αυτόν τον μήνα ή τον επόμενο.

Κορυφαία αμερικανικά υποψήφια εμβόλια από τη Moderna και την Pfizer θα μπορούσαν να εγκριθούν σε παρόμοιο χρονοδιάγραμμα. Ωστόσο, η διοίκηση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δεν σχεδιάζει να ανταγωνιστεί την Κίνα για την διανομή εμβολίων στο περισσότερο από το ήμισυ της ανθρωπότητας που ζει στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αρνήθηκαν να συμμετάσχουν σε μια πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την παράδοση δύο δισεκατομμυρίων δόσεων εμβολίου σε πληθυσμούς που βρίσκονται σε κίνδυνο στις αναπτυσσόμενες χώρες και δεν έχει επεκτείνει την χρηματοδότηση ούτε έχει υπογράψει προτιμησιακές συμφωνίες διανομής εμβολίων με χώρες, όπως έχει κάνει η Κίνα. Η προσέγγιση των ΗΠΑ για την ανάπτυξη και την διανομή εμβολίων, όπως και πολλά άλλα κατά την διάρκεια αυτής της διοίκησης, ήταν «Πρώτα η Αμερική». Παραχωρώντας τον χώρο της δημόσιας υγείας στην Κίνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιτρέψουν στο Πεκίνο να αναδιαμορφωθεί όχι μόνο ως παγκόσμιος ηγέτης στην ανάπτυξη και διανομή εμβολίων, αλλά και ως σωτήρας του αναπτυσσόμενου κόσμου.

Ακόμα κι αν η Κίνα κερδίσει τον αγώνα για την ανάπτυξη εμβολίου, οι παραγωγοί της είναι απίθανο να ανταγωνιστούν στις αγορές των ΗΠΑ, της Ευρώπης ή της Ιαπωνίας. Οι Κινέζοι κατασκευαστές εμβολίων παλεύουν για να εξαλείψουν τους ρυθμιστικούς φραγμούς που απαιτούνται για την πώληση σε ανεπτυγμένες Δυτικές αγορές. Και εν μέρει εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, πολλές αναπτυγμένες Δυτικές χώρες προσπαθούν να «επαναπατρίσουν» την παραγωγή ιατρικών προμηθειών από την Κίνα. Οι περισσότερες έχουν ήδη υπογράψει τεράστιες συμφωνίες προμηθειών με τους μεγαλύτερους κατασκευαστές εμβολίων της Δύσης, Moderna, Pfizer και AstraZeneca. Για μια χώρα υψηλού εισοδήματος, η τιμή του εμβολιασμού κάθε πολίτη είναι πολύ μικρή σε σύγκριση με το κόστος ενός άλλου lockdown. (Η Moderna εκτιμά ότι το εμβόλιό της θα κοστίσει μεταξύ 64 και 74 δολαρίων ανά άτομο, συμπεριλαμβανομένης της απαιτούμενης αναμνηστικής δόσης).

Διαβάστε την συνέχεια στο foreignaffairs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.