Δείτε πού βρίσκεται ο Θρόνος του Ξέρξη στην Αττική



 Η Αττική είναι γεμάτη από γωνιές και τοποθεσίες γεμάτες ιστορία και ενδιαφέροντα γεγονότα. Αξιοθέατα που έχουν υποστεί φθορές αλλά και τοποθεσίες με άγνωστα γεγονότα που έχουν λάβει χώρα εκεί. Και όλα αυτά μπορεί να είναι ακόμη και δίπλα μας. Για παράδειγμα γνωρίζεις πού βρίσκεται ο Θρόνος του Ξέρξη στην Αττική; Από πού λέγεται ότι παρακολούθησε τη ναυμαχία της Σαλαμίνας;

Ο Θρόνος του Ξέρξη στην Αττική

Ο λόγος για το οχυρό παρατηρητήριο από το οποίο παρακολούθησε την συντριβή του στόλου του στη ναυμαχία της Σαλαμίνας. Οι ιστορικοί κατέγραψαν ότι οι Πέρσες παρέταξαν γύρω στα 1.200 πολεμικά πλοία, αν και νεότερες πηγές τα υπολογίζουν από 600 έως 800. Οι Έλληνες συμμετείχαν με περίπου 371 τριήρεις, σύμφωνα με τον Ηρόδοτο. Την αυγή, λοιπόν, της 28ης ή 29ης Σεπτεμβρίου του 480 π.Χ. οι δύο στόλοι βρέθηκαν ο ένας απέναντι στον άλλο, έτοιμοι για ναυμαχία.

Ο Ξέρξης, βέβαιος για τη νίκη του, καθόταν σε χρυσό θρόνο πάνω στο όρος Αιγάλεω στην Αττική, για να απολαύσει το πολεμικό θέαμα. Κατά την αρχαιότητα η περιοχή του Περάματος είχε την ονομασία Αμφιάλη. Σε μία από τις κορυφές του όρους Αιγάλεω, λοιπόν, που εντάσσονται στο Δήμο Περάματος, θεωρείται πως βρισκόταν η θέση από την οποία ο Πέρσης αυτοκράτορας Ξέρξης παρακολούθησε τη ναυμαχία της Σαλαμίνας.

Ο Ξέρξης πίστευε ότι ήταν κοντά στην κατάληψη όλου του ελλαδικού χώρου αλλά έκανε λάθος. Οι ιστορικοί, μάλιστα, εκτιμούν ότι σε περίπτωση ήττας, οι ορδές της ανατολής θα ξεχύνονταν στην Πελοπόννησο. Έπειτα θα έσβηναν τις πόλεις από τον χάρτη. Ο δρόμος για την υπόλοιπη Ευρώπη θα άνοιγε διάπλατα στους Πέρσες. Όμως, το 480 π.Χ. χάρη στο σχέδιο του Θεμιστοκλή, που ήταν επικεφαλής της ναυτικής δύναμης των Αθηναίων, ο περσικός στόλος συνετρίβη στο στενό της Σαλαμίνας, μεταξύ Κυνοσούρας και Κερατσινίου. Επρόκειτο για έναν θρίαμβο στρατηγικής που στηρίχτηκε στο υπερόπλο των Αθηναίων.

Η κορυφή αυτή, ακόμη και σήμερα, αποκαλείται από τους κατοίκους του Περάματος «Θρόνος του Ξέρξη». Ο Ξέρξης από εκεί είδε 200 από τα πλοία του να βουλιάζουν και χιλιάδες άνδρες του να πνίγονται στα νερά του Σαρωνικού. Αυτή ήταν η αρχή του τέλους της εκστρατείας του στην Ελλάδα.

από exploringgreece

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.