"Αν επανεκλεγεί o Τραμπ, οι ΗΠΑ θα φύγουν από το ΝΑΤΟ” Γράφει ο Αλέξανδρος Μουτζουρίδης

Λάβρος εμφανίστηκε για άλλη μια φορά εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ, ο πρώην σύμβουλος εθνικής Ασφάλειας Τζον Μπόλτον. Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο τελευταίος ισχυρίζεται ότι ο Τραμπ δεν αποκλείεται να αποφασίσει την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Βορειοατλαντική Συμμαχία, στην περίπτωση που επανεκλεγεί. Την άποψη αυτή έχει διατυπώσει αρκετές φορές στο παρελθόν ο Μπόλτον και την επανέλαβε, μιλώντας στη ραδιοφωνική πλατφόρμα των βρετανικών The Times.

Μάλιστα, ο λόγος που μέχρι πρότινος είχε απορρίψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο ο Αμερικανός πρόεδρος αφορούσε σε πολιτικές “αναστολές”, οι οποίες ενδεχομένως να εξαλειφθούν στο άμεσο μέλλον. «Δεν είναι ότι τον πείσαμε πως το ΝΑΤΟ είναι πραγματικά μια καλή συμμαχία, αλλά ότι κατάλαβε πως δεν μπορούσε να περάσει αυτό το όριο και όντως να κηρύξει αποχώρηση. Αυτή η ασφαλιστική δικλείδα, εφόσον επανεκλεγεί, αν δεν εξαφανιστεί, θα αποδυναμωθεί σημαντικά», ανέφερε στη συνέντευξή του.

Όπως εξήγησε, μια νίκη στις εκλογές θα απαλλάξει τον Τραμπ από πιθανές ανησυχίες για το πολιτικό κόστος των αποφάσεών του και ταυτόχρονα θα δώσει ώθηση στον παρορμητισμό και την αυτοπεποίθησή του. Άλλωστε, «θα βρίσκονται πολύ λιγότεροι άνθρωποι γύρω του, σαν εμένα και άλλους, όπως και τώρα είναι λιγότεροι, που θα μπορούσαν να του πουν πόσο κακή ιδέα είναι η αποχώρηση από το ΝΑΤΟ».

Το βασικό επιχείρημα του Τραμπ είναι γνωστό και αφορά στην “άρνηση” των κρατών-μελών να διατηρήσουν τις απαιτούμενες αμυντικές δαπάνες,, δηλαδή στο 2% του ΑΕΠ, με πρώτη και κυριότερη τη Γερμανία. Να θυμίσουμε ότι η πρώτη φορά κατά την οποία ο Τραμπ απείλησε με αποχώρηση από τη Συμμαχία ήταν στη Σύνοδο του 2018, όπου και ισχυρίστηκε ότι οι χώρες-μέλη βασίζονται στη συνδρομή των ΗΠΑ.

Πριν ακόμα εκλεγεί, το 2016, είχε χαρακτηρίσει το ΝΑΤΟ “παρωχημένο”, απηχώντας τις πιο πρόσφατες δηλώσεις του Εμμάνουελ Μακρόν –που έγιναν για άλλους λόγους–, ώστε τελικά υπαναχώρησε. Η εκτίμηση, πάντως, του Μπόλτον είναι ότι κατά τη δεύτερη θητεία του, αν υπάρξει, ο Τραμπ θα ασκήσει εξωτερική πολιτική με ακόμα εντονότερο “απομονωτισμό”.

Ο Μπόλτον δεν γλιτώνει τη δικαστική περιπέτεια

Προφανώς μια αποχώρηση των ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ θα τίναζε ουσιαστικά τη Συμμαχία στον αέρα, ένα σενάριο όχι ιδιαίτερα ρεαλιστικό. Άλλωστε ο χαρακτήρας του διεθνούς αυτού οργανισμού δεν έχει καμία σχέση με τις συμφωνίες από τις οποίες έβγαλε τις ΗΠΑ ο Τραμπ, όπως η Συμφωνία Χωρών του Ειρηνικού, το Σύμφωνο του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή και η συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν.

Ως γνωστό, ο Μπόλτον δεν έχει σταματήσει να βάλλει κατά του Αμερικανού προέδρου, ιδίως από τότε που εκδόθηκε το περίφημο βιβλίο του, ‘The Room Where It Happened’, και το οποίο εκθέτει τον Τραμπ για τον τρόπο που ασκεί τα καθήκοντά του αλλά και τη συμπεριφορά του. Κατά περίεργη σύμπτωση, οι νέες δηλώσεις του συνέπεσαν την ίδια μέρα με την απόρριψη της προσφυγής του εναντίον της αγωγής που έχει ασκήσει εναντίον του η αμερικανική κυβέρνηση.

Πρόκειται για την αγωγή του υπουργείου Δικαιοσύνης που ισχυρίζεται ότι ο Μπόλτον έπρεπε να υποβάλει το βιβλίο του σε αξιολόγηση πριν την έκδοσή του, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι δεν θα κοινοποιούνταν απόρρητες πληροφορίες. Ο δικαστής Ρόις Λάμπερθ έκρινε ότι η κυβέρνηση έχει επαρκή επιχειρήματα ώστε να προχωρήσει η εκδίκαση της αγωγής.

Έτσι, ο Μπόλτον θα πρέπει να αποδείξει είτε ότι δεν ήταν υποχρεωμένος να υποβάλει το βιβλίο του σε αξιολόγηση είτε ότι δεν παραβίασε την υποχρέωση να μην παραθέσει απόρρητα στοιχεία. Να σημειωθεί ότι με βάση την αγωγή, ο Λευκός Οίκος αξιώνει μερίδιο στα πνευματικά δικαιώματα του βιβλίο.

Στην υπόθεση, ωστόσο, φαίνεται ότι ενεπλάκη ενεργά και η κορυφαία πρώην αξιωματούχος εθνικής ασφάλειας, Έλεν Νάιτ, η οποία κατήγγειλε πως το περιβάλλον του Τραμπ την “εκδίωξε” από τη θέση της επειδή δεν καταδίκασε το βιβλίο του Μπόλτον. Οι δικηγόροι της κυβέρνησης άσκησαν ασφυκτικές πιέσεις στην Νάιτ να καταθέσει εναντίον του και σύμφωνα με την ίδια, γίνεται προσπάθεια να συγκαλυφθούν στοιχεία για την αξιολόγηση του βιβλίου.

Σε επιστολή της προς τη νομική ομάδα του Μπόλτον αφήνει να εννοηθεί, μάλιστα, ότι ο Τραμπ δεν επιθυμεί εξωδικαστικό συμβιβασμό, σκοπεύοντας να φτάσει μέχρι τέλους τη δικαστική διαμάχη, για λόγους πολιτικής φιλοδοξίας  ή ακόμα και προσωπικής εμπάθειας. Η ίδια πάντως επιμένει πως η αξιολόγηση έγινε με άρτιο τρόπο και πως κάθε απόρρητη πληροφορία είχε εξαλειφθεί πριν την έκδοση του βιβλίου. Αντίθετα, οι παρεμβάσεις του νομικού συμβούλου Μάικλ Έλις, που εξυπηρετούσε το περιβάλλον Τραμπ, αφορούσαν μόνο στο να εμποδιστεί η γνώμη και ανάλυση του Μπόλτον που ήταν αρνητική για τον πρόεδρο.

από slpress


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.