Η ιταλική πετρελαϊκή ENI "προσκυνάει" την Τουρκία

 


Γράφει ο Δημήτρης Δεληολάνης

Είχαμε αφήσει τον ιταλικό ενεργειακό όμιλο ΕΝΙ τον Φεβρουάριο του 2018 να αποσύρει το ερευνητικό του πλοίο Saipem από την κυπριακή ΑΟΖ, μπροστά στις απειλές των τουρκικών κανονιοφόρων. Το επόμενο έτος, στις 18 Οκτωβρίου 2019 (και ενώ η τότε ιταλική κυβέρνηση προσπαθούσε ακόμη να καταλάβει τι ακριβώς είχε συμβεί), η οικονομική εφημερίδα Il Sole 24 Ore δημοσίευσε συνέντευξη του διευθύνοντος συμβούλου του Ομίλου ΕΝΙ Κλάουντιο Ντε Σκάλτσι.

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου αναφορικά με τις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Ντε Σκάλτσι είχε δώσει την εξής απάντηση: «Ανησυχούμε, όπως συμβαίνει πάντα όταν παίρνουν το λόγο τα πολεμικά πλοία. Έχουμε όμως κλείσει συμφωνία με την Κύπρο και θα τη σεβαστούμε. Η Ανατολική Μεσόγειος είναι μια περιοχή με τεράστια ενεργειακά αποθέματα: αέριο για 8-10 δισ. κυβικά μέτρα, χωρίς να υπολογίζουμε τη Λιβύη. Η Ανατολική Μεσόγειος είναι μια περιοχή πολύ σημαντική για όλη την Ευρώπη και όλο τον κόσμο. Θα συνεισφέρουμε ώστε οι εργασίες να προχωρήσουν σε συνθήκες ειρήνης, χωρίς πολέμους».

Ήταν μια δήλωση που εμμέσως επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι η ΕΝΙ ασκούσε μεγάλες πιέσεις στην ιταλική κυβέρνηση, προκειμένου να αναλάβει την προστασία της ερευνητικής δραστηριότητας στα κυπριακά θαλάσσια οικόπεδα. Πιέσεις που, όπως γνωρίζουμε, παρέμειναν χωρίς αποτέλεσμα, όχι μόνον εξ αιτίας των παρωχημένων, αλλά ακόμη κυρίαρχων ιδεολογημάτων («να κρατήσουμε την Τουρκία προσδεδεμένη στη Δύση») στην ηγεσία των ιταλικών ενόπλων δυνάμεων και σε μέρος της διπλωματικής υπηρεσίας.

Η ανικανότητα του Ντι Μάιο

Ο κυριότερος λόγος που οι πιέσεις της ENI παρέμειναν χωρίς αποτέλεσμα, ήταν λόγω της αξεπέραστης δυσκολίας πού έδειξε στην κατανόηση του προβλήματος, ο τότε υπουργός Ενέργειας Λουίτζι Ντι Μάιο. Για να γίνει κατανοητό το βάθος του ερασιτεχνισμού που κυριάρχησε εκείνη την περίοδο στο συγκεκριμένο υπουργείο αρκεί να αναφέρουμε ότι ο Ντι Μάιο και οι (επίσης αδαείς) στενοί συνεργάτες του, είχαν αρνηθεί πεισματικά οποιαδήποτε συνεργασία με τον υπουργό Εξωτερικών Έντσο Μοάβερο επί του θέματος.

Διαβάστε την συνέχεια στο slpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.