ΔΝΤ: Ισοπεδωτικές οι επιπτώσεις της πανδημίας
Η αύξηση των ανισοτήτων εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας στην οικονομία ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών προκαλεί ανησυχία ακόμη και στην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.
Η διευθύντρια του ΔΝΤ σε άρθρο της που δημοσιεύεται σήμερα στη βρετανική εφημερίδα The Guardian με τίτλο: «Καμία χαμένη γενιά: Μπορούν οι φτωχές χώρες να αποφύγουν την παγίδα COVID-19», προτείνει άμεση δράση για να σταματήσουν οι μακροπρόθεσμες δυσμενείς επιπτώσεις της πανδημίας στην διεθνή οικονομία, εκτιμώντας πως ως το 2021 θα ξεπεράσουν τα 12 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Προβλέπει επίσης πως οι φτωχότερες χώρες, με περιορισμένες πλουτοπαραγωγικές πηγές και περιορισμένες δυνατόητες, θα χτυπηθούν περισσσότερο.
Εκτιμά πως εάν δεν ληφθούν μέτρα εγκαίρως, τότε τουλάχιστον 70 αναπτυσσόμενες χώρες με πληθυσμό άνω του ενός δισεκατομμυρίου ανθρώπων θα αντιμετωπίσουν «καταστροφές σε ανθρωπιστικό και οικονομικό επίπεδο».
Εξηγεί μεταξύ άλλων, πως μία μείωση στις εξαγωγές, θα επιφέρει μειωμένες ροές κεφαλαίων, λιγότερους τουρίστες δημιουργώντας «ένα δηλητηριώδες κοκτέιλ για 70 χώρες σε κίνδυνο».
Παρομοιάζει επίσης τις αναπτυσσόμενες χώρες με ανθρώπους που έχουν ευάλωτο ανοσοποιητικό σύστημα αναφέροντας: «Όπως οι άνθρωποι με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα είναι πιο ευάλωτοι στον ιό, έτσι και οι φτωχότερες χώρες με χαμηλά εισοδήματα είναι πιο επιρρεπείς στις οικονομικές επιπτώσεις. Πάνω από τις μισές από αυτές τις χώρες ήταν ήδη σε υψηλό κίνδυνο πριν την έναρξη της κρίσης».
από kosmodromio
Δεν υπάρχουν σχόλια: