Ντόναλντ Τραμπ: “Ταχύρρυθμη” θεραπεία με τα λεφτά των άλλων
Γράφει η Ηλιάνα Τεβουνά
O (κατά τα φαινόμενα) “θριαμβευτής” στη μάχη με τους κορονοϊούς πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πέρασε μόλις τρεις μέρες στο στρατιωτικό νοσοκομείο Ουόλτερ Ριντ του Μέριλαντ. Επίσπευσε την (σκηνοθετημένη με κάθε λεπτομέρεια) έξοδό του και κάλεσε τον κόσμο να μην φοβάται την πανδημία.
Μετά “βομβάρδισε” τους Αμερικανούς ψηφοφόρους με δεκάδες μηνύματα στο Τουίτερ και στο Facebook για να δείξει πως παραμένει κραταιός. Δήλωσε, δε, πως νιώθει καλύτερα από ότι ένιωθε πριν από 20 χρόνια!
Πέρα από το πέπλο σύγχυσης που καλύπτει ένα μέρος της περιπέτειας του προέδρου Τραμπ με το covid19, εξαιτίας και των αντιφατικών δηλώσεων μεταξύ του προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Μαρκ Μέντοους και των θεραπόντων ιατρών, ένα άλλο ζήτημα είναι πόσο κόστισε αυτή η ταχύρρυθμη, “fast-track”, θεραπεία.
Εκατό χιλιάδες δολάρια για…τρεις μέρες νοσηλείας!
Οι Τάιμς της Ν.Υόρκης σε μία πρώτη έρευνα που έκαναν έδωσαν μία απάντηση στο ερώτημα που κόβει την ανάσα στους περισσότερους που ανήκουν στην κατηγορία των εργαζόμενων “μη εχόντων”: Οι τρεις μέρες νοσηλείας, η μεταφορά με ελικόπτερο, τα διαδοχικά διαγνωστικά τεστ, η λήψη οξυγόνου, τα στεροειδή φάρμακα και η πειραματική θεραπεία αντισωμάτων της Regeneron υπολογίζεται χοντρικά πως κόστισαν πάνω από…100.000 δολάρια!
Η Σάρα Κλιφ, ρεπόρτερ των Τάιμς της Ν.Υόρκης, σημειώνει στο ρεπορτάζ πως το υψηλότερο κόστος δεν προέρχεται από τα νοσήλια αλλά από τις φαρμακερές, τεράστιες χρεώσεις για διαγνωστικές εξετάσεις, για φάρμακα και θεραπευτικά υλικά παντός είδους.
“Αλχημείες “με τους λογαριασμούς των νοσοκομείων
Η ίδια κατέγραψε περιπτώσεις Αμερικανών που μετά τη νοσηλεία τους για covid19 πήραν λογαριασμούς που ξεπερνούσαν ακόμη και τα 400.000 δολάρια! Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός πως σε αρκετές περιπτώσεις, (και έπειτα από παρέμβαση της κυβέρνησης Τραμπ) τα διαγνωστικά τεστ και η βασική θεραπευτική αγωγή δεν επιβαρύνουν άμεσα τον ασθενή αλλά τις ασφαλιστικές εταιρίες.
Ωστόσο, είναι “κοινό μυστικό” πως το σύστημα υγείας στις ΗΠΑ είναι αφενός εξαιρετικά ανεπαρκές, όσον αφορά το τμήμα δημόσιας υγείας, αφετέρου πανάκριβο, όσον αφορά τμήμα ιδιωτικών κλινικών και νοσοκομείων.
Είναι επίσης “κοινό” και ένα άλλο “μυστικό”: Η ασυδοσία των φαρμακοβιομηχανιών και των ιδιωτικών κλινικών (που διαθέτουν ορισμένα από τα πιο ισχυρά λόμπι στο αμερικανικό κογκρέσο). Αυτές, κυριολεκτικά, χρεώνουν όσα θέλουν για τις υπηρεσίες που παρέχουν, δίχως να δώσουν λογαριασμό σε κανέναν. Ή σχεδόν σε κανέναν (με εξαίρεση τους ασθενείς και τις διαπλεκόμενες ασφαλιστικές).
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως ένα τυπικό διαγνωστικό τεστ ανίχνευσης των νέων κορονοϊών, π.χ., στο Τέξας μπορεί να κοστίζει 100 δολάρια. Αν όμως το κάνεις εκτάκτως, εκτός νοσοκομείου στην ίδια πόλη, μπορεί να κοστίσει ακόμη και…6.300 δολάρια!
Η Σάρα Κλιφ περιγράφει τον εφιάλτη μίας κομμώτριας στο Μπρούκλιν της Ν.Υόρκης που χρειάστηκε πιστοποιητικό αρνητικού τεστ στο covid19 για να μπορέσει να επιστρέψει στη δουλειά της το καλοκαίρι. Το νοσοκομείο της έστειλε “ραβασάκι” ύψους 1.394 δολαρίων.
Πώς τα 31.000 δολάρια έγιναν 401.000;
Τον περασμένο Ιούνιο ένας άλλος ρεπόρτερ των Τάιμς της Ν.Υόρκης ο Τζόζεφ Γκολστάιν είχε περιγράψει την περιπέτεια της 33χρονης άνεργης Αμερικανίδας Τζάνετ Μέντες που χρειάστηκε να νοσηλευτεί τον Απρίλιο λόγω κορονοϊών στο νοσοκομείο Mount Sinai Morningside.
Ο αρχικός λογαριασμός ήταν 31.165 δολάρια. Σε λίγους μήνες ο λογαριασμός φούσκωσε φθάνοντας τα 401.885,57 δολάρια. Οταν ζήτησε αναλυτικό λογαριασμό, πήρε ασαφείς απαντήσεις. Για παράδειγμα σε ένα μέρος της απόδειξης αναφερόταν ποσό ύψους 3.550 δολαρίων “για υλικά του ασθενούς”, και σε ένα άλλο 42.714,52 δολάρια για “φάρμακα” χωρίς ονομασία και δοσολογία φαρμάκων ώστε να μπορεί να γίνει αντιστοίχιση κόστους…
Με τα πολλά, η ασφαλιστική ανέλαβε το μεγαλύτερο μέρος του λογαριασμού αλλά παρόλα αυτά της έμεινε ένα διόλου ευκαταφρόνητο υπόλοιπο ύψους 75.000 δολαρίων. Οταν η διοίκηση του νοσοκομείου ρωτήθηκε από τον δημοσιογράφο για την υπόθεση της 33χρονης, το νοσοκομείο απάντησε πως “κατά λάθος” στάλθηκε ο λογαριασμός στην ασθενή και πως έπρεπε κανονικά να σταλεί ολόκληρος είτε στην ασφαλιστική εταιρία ή στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες υγείας που καλύπτουν, κατ’ εξαίρεση λόγω πανδημίας, το βασικό μέρος του κόστους.
Χρυσές δουλειές
Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται πως η πανδημία άνοιξε νέες “χρυσές δουλειές” για τα οργανωμένα συμφέροντα κλινικαρχών και φαρμακοβιομηχανιών.
Από τον περασμένο Μάρτιο βρίσκεται σε εξέλιξη ένας σύνθετος “χορός” δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ κράτους, ασφαλιστικών εταιριών, ασφαλισμένων και ανασφάλιστων Αμερικανών αλλά και μεταξύ εταιριών φαρμάκων, ιδιωτικών νοσοκομείων και κλινικών.
Μόνο τα νοσοκομεία της Νέας Υόρκης πήραν τον Σεπτέμβριο πάνω από 3 δισ. δολάρια σαν “ομοσπονδιακή βοήθεια” στο πλαίσιο έκτακτων οικονομικών μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας.
Μεταξύ αυτών και το Mount Sinai Morningside που χρέωσε την 33χρονη Τζάνετ Μέντες με 400.000 δολάρια…
από kosmodromio
Δεν υπάρχουν σχόλια: