Χάος στο Κιργιστάν



 Γράφει ο Ερρίκος Φινάλης

Το περίκλειστο Κιργιστάν, ένα από τα κράτη της Κεντρικής Ασίας που βρίσκονται στο υπογάστριο της Ρωσίας, ενώ συνορεύει και με την Κίνα, έχει βυθιστεί εδώ και μέρες στην ακυβερνησία. Οι μαζικές διαμαρτυρίες για νοθεία και εξαγορά ψήφων στις βουλευτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής εξελίχθηκαν σε χαοτική κατάσταση, με τις διάφορες πολιτικές και επιχειρηματικές φατρίες της ντόπιας ολιγαρχίας να διεκδικούν την κεντρική εξουσία. 

Οι εξελίξεις αυτές προστίθενται στην αιματηρή σύγκρουση του Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπου Τουρκία, Ισραήλ κ.ά. υποστηρίζουν την επίθεση του Αζερμπαϊτζάν εναντίον των Αρμενίων, κλιμακώνοντας έτσι την αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή του Καυκάσου. Η κατάσταση αυτή προκαλεί μεγάλη ανησυχία τόσο στη Μόσχα όσο και στο Πεκίνο, που πίσω από αυτήν διαβλέπουν δυτικό δάκτυλο. Οι Ρώσοι «ξαφνικά» βρίσκονται υποχρεωμένοι να διαχειριστούν άλλη μια επικίνδυνη κατάσταση σε χώρα που βρίσκεται υπό την επιρροή τους, και νιώθουν να πολλαπλασιάζεται η περικύκλωση από τις ΗΠΑ – οι οποίες αποδεικνύονται πάλι ικανές να αυξάνουν την πίεση στη Μόσχα χωρίς άμεση δική τους εμπλοκή, ακόμη και εν μέσω μιας οξύτατης, εμφυλιοπολεμικού τύπου αντιπαράθεσης στο εσωτερικό τους. 

 Έτσι η Ρωσία καλεί τώρα όλες τις πλευρές σε διαπραγματεύσεις και αποκατάσταση της πολιτικής σταθερότητας, και διακηρύσσει ανοιχτά την εμπιστοσύνη της μόνο στους επικεφαλής του στρατού και των υπηρεσιών ασφαλείας του Κιργιστάν. Οι Κινέζοι, από την άλλη, δείχνουν εμμέσως πλην σαφώς τις ΗΠΑ ως υποκινητές ταραχών στη «γειτονιά της Κίνας», καταγγέλλοντας τις «ξένες δυνάμεις που αναμειγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις των κρατών της περιοχής, υποδαυλίζοντας ένα νέο κύμα “πολύχρωμων επαναστάσεων”» και δηλώνοντας ότι «η Λ.Δ. Κίνας εργάζεται εντατικά για την αποκατάσταση της σταθερότητας στην περιοχή του Καυκάσου».

Διαβάστε την συνέχεια στο edromos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.