Σύνοδος Κορυφής: Στην πολιτική μπορείς να "νικάς" με ψέματα, στο ποδόσφαιρο όχι



Γράφει ο Δημήτρης Χρήστου

Η Σύνοδος Κορυφής είναι πια παρελθόν. Τι συνέβη εκεί; Ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε για νίκη. Η ΕΡΤ την παρουσιάζει ως θρίαμβο. Αυτή είναι άλλωστε και η διαφορά της πολιτικής με το ποδόσφαιρο, όπως έλεγε και ο αείμνηστος Χάρρυ Κλυνν. «Στην πολιτική μπορείς να νικάς και με ψέματα, αλλά στο ποδόσφαιρο καθώς τα γκολ είναι μετρήσιμα και φανερά, πρέπει να βάλεις τα περισσότερα».

Και στις Βρυξέλες παιδεύτηκαν να βρουν μια φόρμουλα όπου η ελληνική, μαζί με την κυπριακή κυβέρνηση να μπορούν να λένε στους πολίτες τους ότι νίκησαν. Και αφού νίκησαν, δεν υπήρχε πλέον λόγος για να επιμείνουν σε βέτο σε ό,τι αφορά την επιβολή κυρώσεων στη Λευκορωσία.

«Σε περίπτωση νέων μονομερών ενεργειών ή προκλήσεων και παραβίαση του διεθνούς δικαίου η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της». Αυτή είναι η μοναδική και έμμεση αναφορά του κειμένου συμπερασμάτων για κυρώσεις στην Τουρκία. Παράλληλα, οι ηγέτες σημειώνουν ότι όλες οι διαφορές πρέπει να επιλυθούν μέσω διαλόγου και βάσει του διεθνούς δικαίου.

Η σαφήνεια της καγκελαρίου

Και για όσους δεν καταλαβαίνουν, ας δούμε και την άποψη της καγκελαρίου Μέρκελ επί του θέματος. Χωρίς πολλές περιστροφές και διπλωματική ασάφεια, δήλωσε στη γερμανική Βουλή: «Η Τουρκία, είναι εταίρος στο ΝΑΤΟ και επιτελεί θαυμαστό και αξιοσημείωτο έργο ως προς τη... φιλοξενία τεσσάρων εκατομμύριων προσφύγων». Πρόσθεσε, δε, ότι θα πρέπει «να εξετάσουμε πολύ προσεκτικά πώς θα πετύχουμε την αποκλιμάκωση της έντασης, και πώς θα ενισχύσουμε τη συνεργασία στο προσφυγικό και σε ό,τι αφορά την ανθρώπινη αντιμετώπιση των προσφύγων». Και για επίλογο δεν παρέλειψε να προσθέσει: «Τις τελευταίες ημέρες, είδαμε φριχτές εικόνες σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των προσφύγων. Και όχι από την Τουρκία, θα ήθελα να το τονίσω, αλλά από τη Λέσβο, από ένα κράτος μέλος της ΕΕ».

Σε ανάρτησή του ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σχολίασε: «Στις Βρυξέλλες δεν λήφθηκαν μέτρα σε βάρος Τούρκων αξιωματούχων αλλά μόνο Λευκορώσων, ενώ Tούρκοι βουλευτές και δήμαρχοι είναι στις φυλακές. Δεν λήφθηκαν ούτε μέτρα ενάντια σε ευρωπαϊκές εταιρείες παροχής μέσων, γνώσεων και προσωπικού για υλοποίηση τουρκικών παρανομιών. Και, όμως, Κυβέρνηση και φιλικά Μέσα προς αυτή θριαμβολογούν. Την ίδια ώρα, για πρώτη φορά, δεν πέταξαν ελληνικά αεροπλάνα στην παρέλαση της Λευκωσίας στον εορτασμό της δημιουργίας της Κυπριακής Δημοκρατίας για “να μην προκληθούν” οι Τούρκοι ενόψει διερευνητικών. Και αυτά όλα ενώ η Τουρκία διατηρεί το casus belli σε βάρος της Ελλάδας και κατέχει παράνομα το βόρειο κομμάτι της Κύπρου με δεκάδες χιλιάδες στρατό…»

ΕΕ και ο νόμος του ισχυροτέρου

Κυρώσεις στη Λευκορωσία λοιπόν. Για ποιο λόγο; Δεν ήταν έντιμες οι πρόσφατες εκλογές, λένε. Υπάρχουν αποδείξεις; Υπάρχουν διαμαρτυρίες πολλών πολιτών και της αντιπολίτευσης. Αρκεί; Σε άλλες περιπτώσεις αρκεί και σε άλλες όχι. Τα πάντα εξαρτώνται από τα συμφέροντα και καθώς οι οργανισμοί με ευθύνη την τήρηση του διεθνούς δικαίου έχουν καταρρεύσει ολοσχερώς με ευθύνη του Τραμπ, η παγκόσμια τάξη έχει περάσει σε γενική αταξία.

Ασχολείται κανείς με τον νέο πόλεμο του Καυκάσου μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας; Εκεί που η Τουρκία έχει βάλει χέρι και πόδι μεταφέροντας μισθοφόρους ισλαμιστές να πολεμήσουν στο πλευρό των μουσουλμάνων Αζέρων; Θα εξασφαλίσει ρόλο προστάτη και εκεί με ανταλλάγματα στις πλούσιες σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο περιοχές της Κασπίας; Έχει κερδίσει το δικαίωμα ως μεγάλη πλέον δύναμη να επιβάλει ως δίκαιο τα δικά της συμφέροντα με κάθε τρόπο;

Οι απαντήσεις βρίσκονται στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη, τη βόρεια Συρία, την Κύπρο, τις σημαντικές στρατηγικές συμμαχίες της στα Βαλκάνια. Η Τουρκία μεγαλώνει γοργά όσο γοργά μικραίνει η Ελλάδα. Και για του λόγου το αληθές σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το 2019 οι θάνατοι ήταν περισσότεροι από τις γεννήσεις κατά 41.202 άτομα! Οι γεννήσεις ανήλθαν στις 83.763 (μείωση 3,1% σε σχέση με το 2018) με τους θανάτους να ανέρχονται σε 124.965 (αύξηση 3,9% σε σχέση με το 2018).

Καταστροφικές επιλογές

Και στη χειρότερη συγκυρία, με την πανδημία να διαλύει και τον ιδιωτικό τομέα, βρισκόμαστε με μια κυβέρνηση που επιχειρεί ένα νεοφιλελεύθερο πείραμα με την στήριξη των κοντόφθαλμων ελίτ. Ένα πείραμα, στο οποίο προβλέπεται η συρρίκνωση του δημοσίου τομέα και του κοινωνικού κράτους σε μια χώρα υποδουλωμένη από το τεράστιο (195% του ΑΕΠ) δημόσιο χρέος της!

Σε μια χώρα χωρίς διαφανείς κανόνες, με μεγάλη ανεργία, εξευτελιστικούς μισθούς και υποβαθμισμένη εκπαίδευση. Μια χώρα φτηνής εργασίας για να ανταγωνιστεί τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Πρόκειται ουσιαστικά για εθνική-κοινωνική αυτοκτονία. Η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση δεν μας αφορά. Εμείς θα περιμένουμε την πέμπτη και βλέπουμε...

από slpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.