«Η φούσκα του Επιτελικού κράτους»

 


Γράφει η Ελένη Καλογεροπούλου

Όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε τη  διακυβέρνηση της χώρας έφερε μαζί του και το νεοφιλελεύθερο αφήγημα για το επιτελικό κράτος. Οι υποψιασμένοι ανακουφίστηκαν καθώς θεώρησαν ότι κάτι αλλάζει στον τόπο ενώ ο περισσότερος κόσμος πίστεψε ότι κάποιοι ιδιαίτερα ικανοί άνθρωποι, τεχνοκράτες, οικονομολόγοι αλλά και πολιτικοί  θα κάνουν την Ελλάδα ….Ελβετία.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός άλλωστε όταν κατατέθηκε  το σχετικό νομοσχέδιο στην Βουλή επιχείρησε να εξηγήσει στους ψηφοφόρους τι είναι το επιτελικό κράτος    και πως  θα άλλαζε την ζωή των πολιτών.

«Αυτό που χρειάζεται τώρα η πατρίδα, είναι ο αναγκαίος συντονισμός και τα κατάλληλα εργαλεία δράσης.  Είναι η ώρα να αποκτήσουμε τον δυναμικό τρόπο διακυβέρνησης που χρειάζεται η χώρα και το σύγχρονο κράτος που αξίζει στους πολίτες. Αυτό είναι το επιτελικό κράτος είχε πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον αέρα που του έδινε τα ποσοστά της αυτοδυναμίας.

Με λίγα λόγια  το επιτελικό κράτος ορίζεται από την παρουσία  ενός  ισχυρού  πρωθυπουργό με ικανούς συνεργάτες που δίνουν λύσεις στα προβλήματα αντί να αναρωτιούνται ποιος φταίει. Το επιτελικό κράτος θέλει στην πραγματικότητα τους υπουργούς  σε δευτερεύοντα ρόλο  αφού τον τελικό λόγο τον έχει ο Πρωθυπουργός.  

 Αυτό άλλωστε ζήσαμε και στο πρώτο μέρος της πανδημίας. Ο «σωτήρας» της χώρας ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφού αυτός  αποφάσισε  να κλείσει τους πολίτες στα σπίτια τους   ώστε να μην υπάρξουν πολλά θύματα από τον κορονοιο.

Μόνο που απ ότι φαίνεται η ερμηνεία για το επιτελικό κράτος ισχύει μόνο για τα καλά αποτελέσματα. Στα άσχημα  την ευθύνη την έχουν   οι υπουργοί.

Με το τέλος του καλοκαιριού άρχισαν οι σοβαρές  τριβές ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου  και στους υπουργούς που διαχειρίστηκαν πτυχές της πανδημίας .  Μέχρι αυτή την στιγμή άλλωστε δεν είναι ξεκάθαρο ποιος έδωσε την εντολή να ανοίξουν τα σύνορα έτσι όπως άνοιξαν  για τον  τουρισμό. Το Μέγαρο Μαξίμου  όπως ορίζεται από το επιτελικό κράτος ή ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης  για τον οποίο οι πληροφορίες έλεγαν ότι ο πρωθυπουργός δεν ήθελε να τον δει στα μάτια του.

 Ο υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής  σήμερα κατηγορείται από το Μέγαρο Μαξίμου γιατί δεν προχώρησε στην αγορά ή την ενοικίαση λεωφορείων με αποτέλεσμα οι πολίτες να στοιβάζονται καθημερινά στα ΜΜΜ. Οι διαρροές από το Μαξίμου λένε μάλιστα ότι ο πρωθυπουργός είναι πολύ εκνευρισμένος με τον υπουργό του και δεν αποκλείεται να υπάρξουν συνέπειες ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης μόλις προχθές ανακοίνωσε ότι το επόμενο διάστημα θα έρθουν τα πρώτα 100 λεωφορεία  ( προφανώς οι ανακοινώσεις έγιναν  στα πλαίσια του επιτελικού κράτους ) . Και αναρωτιέται κανείς αν  ελέγχθηκε από τα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου  ο αρμόδιος υπουργός για το θέμα όλο αυτό το διάστημα;

 Οι μαθητές παρακολουθούν τα μαθήματα τους  ο ένας δίπλα στον άλλο με αποτέλεσμα μέχρι στιγμής να έχουν κλείσει 200 σχολεία. Ελέχθηκε μέσα στο καλοκαίρι η κ. Κεραμέως για το πώς θα άνοιγε τα σχολεία;

Παρά το γεγονός ότι υπήρξαν πολλές δωρεές για την ενίσχυση των νοσοκομείων  ελέχθησαν οι αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας για το  εάν προχώρησε ο σχεδιασμός για νέες ΜΕΘ; Οι ιδιωτικές κλινικές  προσαρμόστηκαν για να δεχθούν ασθενείς  την στιγμή που οι επιστήμονες μιλούσαν για δεύτερο σφοδρό κύμα της πανδημίας;  Ενημερώθηκε το επιτελικό κράτος για το τι έχει γίνει στα νοσοκομεία;

Γνώριζαν από πριν στο Μέγαρο Μαξίμου για το φιάσκο με τις μάσκες στους μαθητές  και γιατί δεν πήραν τα κατάλληλα μέτρα; Γιατί έπρεπε τρείς υπουργοί (παιδείας, Υγείας και Εσωτερικών ) να πετάει ο ένας στον άλλο την μπάλα των ευθυνών.

Μια φούσκα , μια απόλυτη φούσκα που έσκασε με ηχηρό θόρυβο ήταν τελικά το επιτελικό κράτος  αφού αυτό που εισπράττουν  οι πολίτες  είναι αυτό  που υπήρχε  πάντα.  Από την μία η  λογική της αποποίησης των ευθυνών  και από την άλλη  η  αγωνιώδης   προσπάθεια  των ημετέρων  να μείνει ανέγγιχτος ο πρωθυπουργός από τις συνέπειες της πλημύρας στην Καρδίτσας  , από   την εξάπλωση της πανδημίας μέσα από τα ΜΜΜ, από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης , από τα δύσκολα της καθημερινής ζωής.

Ας αφήσουν λοιπόν εκεί στο Μέγαρο Μαξίμου  τις  βαρύγδουπες αναλύσεις περί  επιτελικού κράτους  και  τις διαρροές για ανίκανους υπουργούς  και ας αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν πριν τα πράγματα γίνουν χειρότερα. Άλλωστε πριν το επιτελικό κράτος υπάρχει απλώς το κράτος που πρέπει να λειτουργήσει…  

από topontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.