Θα ψηφίσει η ΝΔ τη φτωχοποίηση της βορειοδυτικής Ελλάδας;



Γράφει ο Σωτήρης Καμενόπουλος

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την τρέχουσα περίοδο έχει θέσει σε δημόσια διαβούλευση την απολιγνιτοποίηση των λιγνιτικών περιοχών. Το σχέδιο της απολιγνιτοποίησης, που θα προκαλέσει φτωχοποίηση, περιλαμβάνει τους εξής πυλώνες: καθαρή ενέργεια, βιομηχανία, βιοτεχνία και εμπόριο, έξυπνη αγροτική παραγωγή, βιώσιμο τουρισμό, τεχνολογία και εκπαίδευση.

H Καλιφόρνια, η οποία εδώ και δεκαετίες ήταν κορυφαία σε βιομηχανία, βιοτεχνία/εμπόριο, αγροτική παραγωγή, τουρισμό, τεχνολογία και εκπαίδευση, τελικά πτωχεύει και οι κάτοικοί της την εγκαταλείπουν άρον-άρον, επειδή ακριβώς εφαρμόζεται το αποτυχημένο πράσινο μοντέλο το οποίο θέλει να επιβάλλει η ελληνική κυβέρνηση με το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο.

Αναρωτιέται κανείς: Τί είναι αυτό που θα κάνει τη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη να πετύχουν εκεί που απέτυχε παταγωδώς η Καλιφόρνια; Αστεία και επικίνδυνα πράγματα. Το παράδειγμα της Καλιφόρνια είναι χειροπιαστό. Δεν πρόκειται ούτε για κάποιο φαντασιακό "σχέδιο επί χάρτου" –όπως το υπό κατάθεση νομοσχέδιο του κ. Χατζηδάκη– ούτε για κάποιο case study ακαδημαϊκής έρευνας: το παράδειγμα της Καλιφόρνια είναι χειροπιαστό. Απέδειξε εν τη πράξει, στην εφαρμογή του, παταγώδη, καταστροφική οικονομική αποτυχία με ολέθριες κοινωνικές συνέπειες.

Η Πολωνία πίεσε την ΕΕ και πέτυχε παράταση της απολιγνιτοποίησης μέχρι το 2049. Η Γερμανία όχι απλά δεν σταματά τη χρήση λιγνίτη, αλλά εκσυγχρονίζει λιγνιτικές μονάδες και παρατείνει τη χρήση του λιγνίτη μέχρι το 2038. Η Ελλάδα γιατί άραγε βιάζεται τόσο πολύ και προωθεί την απολιγνιτοποίηση το 2023; Η κυβέρνηση φέρνει σε διαβούλευση το ερώτημα εάν θέλουν οι κάτοικοι των λιγνιτικών περιοχών να φτωχοποιηθούν, όπως οι Καλιφορνέζοι, και να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Ταυτόχρονα, για άγνωστό λόγο, το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος κωλυσιεργεί και δεν επιταχύνει τις διαδικασίες αδειοδότησης των θαλασσοτεμαχίων νοτίως της Κρήτης. Έτσι, κινδυνεύει ακόμη μία φορά, η αξιοποίηση των υδρογονανθράκων να πάει στις ελληνικές καλένδες. Ταυτόχρονα η ανεργία στην Ελλάδα βρίσκεται στο 17% (η ανεργία των νέων βρίσκεται στο 37,5%). Η πράσινη πολιτική της κυβέρνησης με την απολιγνιτοποίηση και τη διακοπή αξιοποίησης των υδρογονανθράκων θα εκτοξεύσει και άλλο την ανεργία και τη φτωχοποίηση των Ελλήνων.

Ο Χατζηδάκης και η φτωχοποίηση

Ας σημειωθεί το εξής σημαντικό: στα 50+ χρόνια αξιοποίησης των λιγνιτών δεν έχει υπάρξει ουδέποτε, καμία κοινωνική αντίδραση, καμία διαδήλωση, εναντίον των λιγνιτών παρά τα όσα γράφονται για τις "επιπτώσεις" στην υγεία των κατοίκων κ.λπ. Οι τοπικές κοινωνίες των λιγνιτικών περιοχών έχουν πλήρως αποδεχθεί την αξιοποίηση των λιγνιτών, γιατί οι εξορύξεις συμβάλλουν θετικά στις τοπικές κοινωνίες. It’s the economy stupid.

Τώρα, ο κ. Χατζηδάκης θέλει να γκρεμίσει κυριολεκτικά τον κοινωνικό ιστό σε αυτές τις περιοχές και περιμένει από τους κατοίκους –και επιστήμονες– να διαβουλευθούν πάνω σε αυτό! Μετά από 10 χρόνια σκληρών μνημονίων τώρα πρέπει οι κάτοικοι αυτών των περιοχών να υποφέρουν και άλλο χάριν των πράσινων αποτυχημένων πειραμάτων. Όμως, τί κάνει η αντιπολίτευση; Σιωπά και στηρίζει την πράσινη φτωχοποίηση. Ποιος ξέρει; Ίσως υπάρχει κάποιου είδους υπόγεια ιδεολογική ώσμωση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ, ΜΕΡΑ25, ΚΙΝΑΛ και ΝΔ;

Εάν η κυβέρνηση χρειάζεται κάποιο πλαίσιο πραγματικής ανάπτυξης προφανώς υπάρχει.
Καταρχήν πρέπει να παραταθεί η απολιγνιτοποίηση μέχρι το 2049. Η Ελλάδα δεν έχει κανέναν λόγο να προχωρήσει σε άρον-άρον απολιγνιτοποίηση. Να το κάνουμε όπως η Γερμανία και η Πολωνία.

Ταυτόχρονα, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αδειοδότησης των θαλασσοτεμαχίων για αξιοποίηση των υδρογονανθράκων. Όταν ξεκινήσει η αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, εκτός από το Ασφαλιστικό Σύστημα (Ταμείο Γενεών) το οποίο πρέπει να ενισχυθεί στο μεγαλύτερο ποσοστό, μικρότερα ποσοστά από τις εισπράξεις των υδρογονανθράκων θα πρέπει να κατευθυνθούν σε δύο επιπλέον σημαντικούς πυλώνες:

  • Πρώτον, στην ενίσχυση της Εθνικής Άμυνας. Οι ορυκτοί πόροι πάντα συνδέονταν με την Εθνική Ασφάλεια.
  • Δεύτερον, στη δημιουργία ελληνικής τεχνογνωσίας σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

Τρέχουσα διαβούλευση

Όταν και μόνο όταν η Ελλάδα, σε βάθος χρόνου μέχρι το 2049, αποκτήσει Made in Hellas ΑΠΕ, τότε και μόνο τότε να προχωρήσουμε σε απολιγνιτοποίηση (η οποία έτσι κι αλλιώς κάποια στιγμή θα γίνει) με παράλληλη χρήση φυσικού αερίου και ΑΠΕ. Βέβαια, ακόμη και αυτό το σενάριο περί "ελληνικής τεχνολογίας ΑΠΕ" ίσως να πάσχει όσο αφορά την οικονομική του βιωσιμότητα.

Στο παρελθόν είχαν γίνει προσπάθειες παραγωγής "ελληνικών" φωτοβολταϊκών, αλλά όλες οι προσπάθειες απέτυχαν οικονομικά: αν δεν κάνουμε λάθος, έξι εργοστάσια φωτοβολταϊκών είχαν δημιουργηθεί στην Ελλάδα και έκλεισαν μεταξύ 2011-2012. Συνεπώς, αυτή η εναλλακτική, σηκώνει πολύ συζήτηση ακόμη και είναι αμφισβητήσιμη.

Όσο αφορά την τρέχουσα διαβούλευση του κ. Χατζηδάκη; Εννοείται ότι επουδενί δεν πρέπει κανείς να διαβουλευθεί τη φτωχοποίησή του και την μετατροπή ελληνικών περιοχών σε πτωχευμένη Καλιφόρνια. Η κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός πρέπει να σταματήσει τώρα κάθε σχέδιο απολιγνιτοποίησης.

Οι ευθύνες των βουλευτών της ΝΔ που θα ψηφίσουν υπέρ του νομοσχεδίου είναι τεράστιες: να γνωρίζουν ότι θα ψηφίσουν υπέρ της φτωχοποίησης της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης, υπέρ της φτωχοποίησης χιλιάδων οικογενειών και υπέρ της ενεργειακής αποδυνάμωσης της χώρας μας. Η ενεργειακή αποδυνάμωση ισούται με μέγιστο κίνδυνο εθνικής ασφάλειας. Θα το πράξουν αυτό οι βουλευτές της ΝΔ (επισημοποιώντας ουσιαστικά την ιδεολογική ώσμωση μεταξύ ΝΔ, ΜΕΡΑ25, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ) ή θα αντιδράσουν;

από slpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.