Μετά τον μεγάλο σεισμό των 6,7 Ρίχτερ που "ταρακούνησε" τη Σάμο και τα τρία κύματα τσουνάμι που έπληξαν τις παραλιακές περιοχές του νησιού, οι κάτοικοι της Σάμου ζουν τώρα με τον φόβο των μετασεισμών, όπως μεταδίδει το τοπικό μέσο του νησιού news-24.gr.

Δύο νεκρά παιδιά, καθώς και τεράστιες ζημιές, άφησε πίσω του ο ισχυρότατος σεισμός των 6,7 Ρίχτερ που "χτύπησε" το μεσημέρι της Παρασκευής το νησί της Σάμου και έγινε αισθητός σε μεγάλο κομμάτι της Ελλάδας και της Τουρκίας. Ο σεισμός, που ήταν επιφανειακός, με εστιακό βάθος περίπου δώδεκα χιλιόμετρα και επίκεντρο βόρεια της Σάμου έχει προκαλέσει σοβαρές ζημιές στο νησί, ενώ απέναντι στα τουρκικά παράλια και ειδικά στη Σμύρνη η κατάσταση λαμβάνει διαστάσεις τραγωδίας, καθώς δεκάδες κτίρια έχουν καταρρεύσει και τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

 

 

Φόβος για τους μετασεισμούς

Μετά τον μεγάλο σεισμό των 6,7 Ρίχτερ που "ταρακούνησε" τη Σάμο και τα τρία κύματα τσουνάμι που έπληξαν τις παραλιακές περιοχές του νησιού, οι κάτοικοι της Σάμου ζουν τώρα με τον φόβο των μετασεισμών.

 

σάμος2

 

Πάνω από 60 μετασεισμοί έχουν καταγραφεί ήδη, με τον ισχυρότερο να έχει μέγεθος 4,8 Ρίχτερ, ενώ οι περισσότεροι έχουν μεγέθη 3 με 4 Ρίχτερ. "Είναι η φυσιολογική ροή της μετασεισμικής ακολουθίας και περιμένουμε να συνεχιστεί και τις επόμενες ώρες. Ωστόσο καλό είναι να έχουμε το νου μας για έναν ισχυρό μετασεισμό κόντά στα 6 Ρίχτερ. Η μετασεισμική ακολουθία είναι περίπου 20 χιλιόμετρα από το νησί της Σάμου και έχει μικρό εστιακό βάθος, αυτό σημαίνει ότι θα είναι πολύ αισθητοί στο νησί ακόμη και αν είναι 3 ή 4 Ρίχτερ, οι μετασεισμοί θα συνεχιστούν για τις επόμενες ημέρες" είπε ο Δρ Γεράσιμος Χουλιάρας, σεισμολόγος και Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

 

σάμος3

 

Θρήνος για τα νεκρά παιδιά

Δύο παιδιά 17 και 15 χρόνων ανασύρθηκαν νεκρά, από ερείπια στο Βαθύ της Σάμου. Τα δύο παιδιά κατευθύνονταν προς την παραλία και πέρασαν από ένα στενό δρομάκι στην περιοχή Γεφυράκι, στην οδό Κανάρη, όταν έπεσε ο τοίχος κτιρίου που τα καταπλάκωσε. Παρά τις προσπάθειες να απεγκλωβιστούν ζωντανά από τους διασώστες της πυροσβεστικής και του ΕΚΑΒ δυστυχώς δεν τα κατάφεραν.

Για το τραγικό αυτό συμβάν, τα συλλυπητήριά τους εξέφρασαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου και η Νίκη Κεραμέως, καθώς και οι ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

 

σάμος4

 

Επίσης, ένας 14χρονος με ανοιχτά κατάγματα μεταφέρθηκε με ελικόπτερο C-130 στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών "Παναγιώτη & Αγλαΐας Κυριακού". Θα αεροδιακομιστεί επίσης 63χρονη με κάταγμα ζυγωματικού και μερική ρήξη σπλήνα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αττικής ΚΑΤ. Στο Νοσοκομείο Σάμου παραμένουν 7 τραυματίες, όλοι εκτός κινδύνου. Μετά το χτύπημα του Eγκέλαδου, μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας Καρλοβάσου συνολικά 10 πολίτες. Τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και επέστρεψαν στις οικίες τους. Όλες οι υγειονομικές μονάδες παραμένουν σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, news-24.gr

από capital

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.