Τερατώδεις, τεράστιοι και αδηφάγοι: Αυτοί είναι οι πιο μυστηριώδεις καρχαρίες στη Γη (Photos)


Σε παγωμένα νερά και σε μεγάλα βάθη, σχεδόν σε απόλυτο σκοτάδι, ζει ένας από τους πιο τρομακτικούς κάτοικους των θαλασσών στον πλανήτη. Με μήκος που μπορεί να φθάσει ακόμα και τα οκτώ μέτρα, διάρκεια ζωής που ξεπερνά ακόμα και την μισή χιλιετία και τρομακτική εμφάνιση, ο καρχαρίας της Γροιλανδίας κάνει ακόμα και φοβερούς συγγενείς του, όπως ο λευκός ή ο καρχαρίας-τίγρης να ωχριούν μπροστά του.


Ταυτόχρονα, όμως, τα τεράστια αυτά ψάρια αποτελούν κι ένα μυστήριο για την επιστήμη. Βλέπετε, το περιβάλλον που ζουν, τα παγωμένα νερά της Αρκτικής, αλλά και ο τρόπος ζωής τους, καθώς προτιμούν να κινούνται σε μεγάλα βάθη, δεν έχουν επιτρέψει την επισταμένη επιστημονική παρατήρηση και μελέτη τους. Έτσι, μια πρόσφατη έρευνα που είδε το φως της δημοσιότητας αποκάλυψε σημαντικά πράγματα για τους καρχαρίες των πάγων.
Για παράδειγμα, αποκαλύφθηκε ότι οι καρχαρίες της Γροιλανδίας (αν και ονομάζονται έτσι, φαίνεται ότι υπάρχουν και στον αρκτικό Καναδά) κινούνται σε βάθη ακόμα και δύο μιλίων, δεν φθάνουν στην σεξουαλική ωριμότητα πριν γίνουν 130 (!) χρονών, και οι ηλικίες όσων δειγμάτων του είδους έχει γίνει δυνατό να υπολογιστούν, κυμαίνονται από τα 272 ως τα 512 έτη για κάθε καρχαρία, κάνοντάς τους το πιο μακρόβιο πλάσμα στον πλανήτη.

Επίσης, το τεράστιο μέγεθός του, κάνει τον καρχαρία της Γροιλανδίας ένα κορυφαίο αρπακτικό με μόνους αντιπάλους τις μεγάλες φάλαινες και -φυσικά- τον άνθρωπο, ο οποίος τον κυνηγά για τον πιο παράλογο λόγο: για το κρέας του. Βλέπετε, για να ανταπεξέλθουν στα παγωμένα νερά και στις τεράστιες πιέσεις του βάθους όπου ζουν, το κρέας των καρχαριών αυτών περιέχει τοξικές για τον άνθρωπο ουσίες. Παρά ταύτα, σε διάφορά σημεία τους κυνηγούν και επεξεργάζονται το κρέας προκειμένου να γίνει -αν γίνει- βρώσιμο.
Πληροφορίες: ΒΙ.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.