Μέχρι το εμβόλιο, η καλύτερη άμυνα στον Covid-19 είναι η κοινή λογική


Γράφει ο Γιώργος Ηλιόπουλος


Με την πανδημία του Covid-19 να ξεσπά με την μορφή μίας καταστροφικής καταιγίδας, εκδηλώνεται με αγριότητα και ένα απίστευτο κύμα ψιθύρων, φημών και ψευδών ειδήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πανικοβάλλοντας σχεδόν τους πάντες και προκαλώντας ένα απίθανο κλίμα φοβίας.
Οι προτάσεις των ειδικών αντιμετωπίζονται με καχυποψία, η τακτική του να διαμορφώνονται ανά δύο εβδομάδες μέτρα, ανάλογα με την επιδημιολογική εξέλιξη, καταγγέλλεται ως παλινωδία πρώτου μεγέθους και γενικά οι πάντες υποπτεύονται τους πάντες και τα πάντα.


Στην περίπτωση του νέου ιού ο κόσμος έχει να αντιμετωπίσει έναν ιδιαίτερα μεταδοτικό κορωνοϊό, χωρίς σημαντικά μέσα αντίδρασης. Από τη στιγμή μάλιστα που οι υγειονομικού φορείς δεν διαθέτουν τα κατάλληλα φαρμακολογικά αντίμετρα, επαναφέρουν μέτρα και περιορισμούς που είχαν εφαρμοσθεί πριν από έναν αιώνα κατά την διάρκεια της τρομερής πανδημίας της ισπανικής γρίπης. Όταν τελικά ο ιός εκείνος φθίνει το 1920, αφήνει σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, 500 εκατομμύρια καταταλαιπωρημένα κρούσματα και 50 έως και 100 εκατομμύρια νεκρούς, από τους οποίους οι 675.000 είναι Αμερικανοί.
Οι αποστάσεις και η φυσική απομόνωση και όχι όπως συνηθίζεται η κοινωνική αποστασιοποίηση – social distancing (άλλη μία έντεχνα επινοημένη έκφραση για αποφυγή πρόκλησης του πανικού λόγω του εγκλεισμού στον πληθυσμό), ορίζεται με μέτρα μείωσης στο ελάχιστο της φυσικής επαφής. Αποτελεί την πρώτη γραμμή άμυνας από αρχαιοτάτων χρόνων με αφετηρία τον Ιπποκράτη για τον περιορισμό επιδημιών, λόγω του ότι αποτρέπει την μετάδοση ιών μέσω επιφανειών και συμπτωμάτων, όπως ο βήχας, που τους μεταφέρουν και τους διατηρούν ενεργούς επί ώρες.
Διαβάστε την συνέχεια στο slpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.