Τι θα έλεγε ο Περικλής στους Έλληνες να πράξουν έναντι της Τουρκίας
Γράφει ο Τσιτσιλιάνος Γιώργος
Οι Τούρκοι εξακολουθούν με το Oruc Reis να εκτελούν ανενόχλητοι έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, χωρίς να γνωρίζουμε το χρόνο που θα αποφασίσουν να σταματήσουν. Από τις δηλώσεις του Ερντογάν, φαίνεται ότι η ιστορία αυτή θα έχει συνέχεια και είναι πιθανό να δούμε και γεωτρήσεις εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Σε αυτό το σημείο οφείλουμε να αναφέρουμε το ψέμα του Πρωθυπουργού ότι το Oruc Reis δεν εκτελεί έρευνες και ότι απλά κάνει "περίπατο". Το εν λόγω πλοίο ακολουθεί το σύστημα 2D Multi-Channel, με πόντισμα δύο καλωδίων και διαθέτει σύστημα που απομονώνει τους θορύβους. Άλλωστε στην υδρογραφία υπάρχουν πολλές τεχνικές που απομονώνουν τους θορύβους. Σε αντίθετη περίπτωση δεν θα μπορούσε να εκτελέσει το έργο του.
Ας σημειώσουμε, ότι εδώ έχουμε παραβίαση της εθνικής θαλάσσιας κυριαρχίας. Ως χώρα το θέμα αυτό το έχουμε αφήσει στη τύχη του, παρά τις δηλώσεις των κ.κ. Μητσοτάκη και Δένδια ότι θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Έχουμε δηλαδή το ίδιο σκηνικό ρουτίνας που συμβαίνει στη Κύπρο και με τις υπερπτήσεις των τουρκικών F-16 πάνω από τα νησιά μας.
Τα γεγονότα αυτά ενθαρρύνουν τον Ερντογάν και τους αξιωματούχους του να απειλούν την Ελλάδα με πολεμικές κραυγές, βάζοντας το μαχαίρι πιο βαθιά στην ελληνική επικράτεια. Είχαμε τις τηλεφωνικές επικοινωνίες του Προέδρου Τραμπ στον Έλληνα πρωθυπουργό και στον Τούρκο πρόεδρο. Δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς ειπώθηκε. Ωστόσο η εξέλιξη του έργου, δεν δίνει τουλάχιστον προς το παρόν, σημεία αποκλιμάκωσης της σημερινής κατάστασης. Άλλωστε, είναι γνωστή η διαχρονική αμερικανική τακτική των ίσων αποστάσεων.
Oι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις
Είχαμε την σύνοδο των υπουργών των εξωτερικών της ΕΕ, προκειμένου μεταξύ των άλλων να συζητηθεί και το θέμα των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας. Είδατε κυρώσεις; Γιατί δεν έρχονται κυρώσεις; Φταίνε οι Γερμανοί; Φταίνε οι Αμερικανοί; Φταίει η μυστική διπλωματία που παίχτηκε την τελευταία εβδομάδα; Αντί να δούμε μία αυστηρή παρέμβαση της ΕΕ με σκοπό να μπει φρένο στον Ερντογάν, επανήλθαμε στο γνωστό τροπάριο της αλληλεγγύης και από ουσία μηδέν.
Είδαμε ένα αόριστο κατάλογο κυρώσεων που πιθανό θα εγκριθεί εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν, ενώ οι εξελίξεις τρέχουν. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση έδειξε την αδυναμία της να διαχειριστεί το θέμα των κυρώσεων. Ο Ερντογάν στις τελευταίες δηλώσεις ήταν ξεκάθαρος: ελάτε να μιλήσουμε με τη δική μας ατζέντα, σε αντίθετη περίπτωση θα υποστείτε το τίμημα. Τόσο προκλητικές και προσβλητικές δηλώσεις για την Ελλάδα και τους Έλληνες δεν θυμάμαι να έχω ξανακούσει.
Η Αθήνα μέχρι ενός σημείου καλά κάνει και δεν απαντά, όμως για αυτούς θεωρείται αδυναμία. Αυτές οι δηλώσεις Ερντογάν έχουν ξεπεράσει τα όρια της λογικής. Εύλογα από τίθενται τα ερωτήματα: Σε ποιες πλάτες στηρίζεται ο Ερντογάν; Αν δεν στηρίζεται σε ξένες πλάτες, διαθέτει τόσο ισχυρές ένοπλες δυνάμεις για να μας απειλεί τόσο έντονα; Ή έχουμε μπλέξει με ένα παρανοϊκό; Αυτό που γνωρίζω πολύ καλά, είναι ότι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις έχουν την δυνατότητα να προστατέψουν τη πατρίδα μας στο ακέραιο.
Αν αυτές συνεργαστούν ενεργά και όχι περιστασιακά με τη Γαλλία στον αεροπορικό και ναυτικό τομέα, η δύναμη κρούσης θα είναι τόσο ισχυρή, που θα αναγκάσει τον Ερντογάν να ηρεμήσει. Αυτό χρειαζόμαστε αυτή τη χρονική στιγμή, και άμεσα θα καθαρίσει το τοπίο. Και όλα αυτά, γιατί έχουμε μπλέξει με μία προσωπικότητα παράνοιας μεγαλοϊδεατισμού, που μου θυμίζει το Χίτλερ. Το χειρότερο είναι ότι με τον ένα ή άλλο τρόπο βρίσκει συμπαραστάτες που κάνουν πως δεν βλέπουν ούτε ακούν.
Ποια θα είναι η ατζέντα της Τουρκίας;
Όταν λοιπόν έχεις να κάνεις με μία τέτοια προσωπικότητα, που ζητά να αναθεωρήσει όλο το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει, εκτιμώ ότι κάθε διάλογος αργά ή γρήγορα θα καταλήξει σε άτοπο. Ας υποθέσουμε ότι καθόμαστε στο τραπέζι του διαλόγου. Ποια θα είναι η ατζέντα; Δεν πρέπει να έχει καθοριστεί πριν ξεκινήσει ο διάλογος; Αν όχι τότε περπατάμε σε αχαρτογράφητα νερά, που σημαίνει συμβιβασμοί παραχώρησης εθνικής κυριαρχίας, που αυτό δεν είναι δυνατόν να αποδεχτεί ο ελληνικός λαός. Αν νομίζουν κάποιοι ότι ο λαός βρίσκεται σε λήθαργο, από την πλύση εγκεφάλου που κάνουν μερικά ΜΜΕ, διαστρεβλώνοντας τα γεγονότα κάνουν λάθος.
Εν κατακλείδι, αν αποφασίσουμε να καθίσουμε στο τραπέζι του διαλόγου, θα πρέπει από την αρχή να ξεκαθαρίσουμε στους γείτονες: ότι τα νησιά μας μικρά και μεγάλα έχουν υφαλοκρηπίδα σύμφωνα με το δίκαιο της θάλασσας του 1982. Σε κάθε άλλη περίπτωση, θα μπλέξουμε επικίνδυνα και επιπλέον η Άγκυρα θα έχει κατοχυρώσει διπλωματικά τις απαιτήσεις της και θα έχουμε προχωρήσει πολλά βήματα πίσω από τις θέσεις μας.
Αν πραγματικά θέλουμε να αποφύγουμε ένα θερμό επεισόδιο ή σύρραξη, θα ήταν ωφέλιμο η κυβέρνηση να ακολουθήσει κατά γράμμα το λόγο του Περικλή χωρίς φοβικά σύνδρομα, που δεν συνάδουν με την ψυχοσύνθεση του Έλληνα. «Καθόσον, αν υποχωρήσετε απέναντι των, θα ευρεθήτε ενώπιον νέας και επαχθεστέρας απαιτήσεως, διότι θα νομίσουν ότι και εις τούτο θα υποκύψετε ένεκα φόβου. Ενώ εάν αρνηθήτε αποφασιστικώς, θα τους δώσετε να εννοήσουν καθαρά ότι οφείλουν να συμπεριφέρονται απέναντι σας ως ίσοι προς ίσους» (Λόγος Περικλή, Θουκυδίδης Ι.140,5, Μετάφραση Ελευθέριος Βενιζέλος).
από slpress
Δεν υπάρχουν σχόλια: