Οι άστεγοι της Κυψέλης … και ο κ. Μηταράκης


Του Βασίλη Στοϊλόπουλου
Φαίνεται πως το πολυδιαφημιζόμενο πρόγραμμα «φιλοξενίας αιτούντων άσυλο» ESTIA I & II του ΟΗΕ δυσκολεύεται να καλύψει όλες τις ανάγκες για στέγαση των «φιλοξενουμένων» του πολύπαθου κέντρου της Αθήνας. Οι άστεγοι μετανάστες, τουλάχιστον στην Κυψέλη, δεν κρύβονται πλέον, παρά τις χιλιάδες διαμερίσματα που νοικιάζονται τα τελευταία χρόνια για τους απρόσκλητους φιλοξενούμενους της Ελλάδας.

Όπως φαίνεται όμως ούτε η πολυσχιδής ΜΚΟ Solidarity Now της ξαδέλφης του πρωθυπουργού μας, της κας Λυμπεράκη, ούτε οι δεκάδες άλλες «φιλανθρωπικές» ΜΚΟ που δρουν εν ονόματι του Δήμου Αθηναίων μπορούν να καλύψουν πλέον το διαγραφόμενο στεγαστικό κενό.

Η εικόνα ίσως περιέχει: δέντρο, φυτό και υπαίθριες δραστηριότητες, κείμενο που λέει "ΣΧΟΛΗ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ (ΚΥΨΕΛΗ) ΙΟΥΛΙΟΣ 2020"



Ως γνωστόν, το πρόγραμμα ESTIA II, που χρηματοδοτείται για το 2020 με 91,5 εκατομμύρια € για τη στέγαση και 125 εκατομμύρια € για την παροχή οικονομικής βοήθειας στους αιτούντες άσυλο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπογράφτηκε πριν λίγες μέρες και από τον υπουργό μετανάστευσης κ. Μηταράκη. Μάλιστα ο Έλληνας υπουργός της γνωστής πολυπολιτισμικής γραμμής Μητσοτάκη – Τσίπρα – Μπακογιάννη δήλωσε ότι στόχος του υπουργείου για τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες είναι να μπορέσουν να ενσωματωθούν «με ασφάλεια στην ελληνική κοινωνία, αποϊδρυματοποιώντας τους από το πρόγραμμα ESTIA και παρέχοντας τις απαραίτητες δεξιότητες, ώστε να μπορούν να μπουν στην αγορά εργασίας» (sic). Είναι όμως κάτι τέτοιο δυνατό στην Ελλάδα της πολυεπίπεδης κρίσης; Κοινωνική ενσωμάτωση με νόμιμη εργασία πληθυσμών με εντελώς διαφορετικά πολιτισμικά χαρακτηριστικά ; Ο κ. υπουργός σίγουρα κάτι παραπάνω θα ξέρει. Αν και η ευρωπαϊκή εμπειρία είναι εντελώς διαφορετική.


Η εικόνα ίσως περιέχει: δέντρο και υπαίθριες δραστηριότητες, κείμενο που λέει "** 77XX ΣΧΘΛΗ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ (ΚΥΨΕΛΗ) ΙΟΥΛΙΟΣ 2020"



Στην πραγματικότητα και πέρα από τις επικοινωνιακά σόου, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, όπως πριν και του κ. Τσίπρα, προσπαθεί απλά να είναι ένας «ήπιος διαχειριστής» σχεδιασμών και πολιτικών για το μεταναστευτικό που λαμβάνονται εκτός Ελλάδας. Προφανώς, επιδιώκοντας και αυτή πολιτικά και άλλα ανταλλάγματα και αδιαφορώντας που η Αθήνα γκετοποιείται ραγδαία με Αφροασιάτες, κυρίως μουσουλμάνους, και που η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών έχει διαφορετικά θέση για το μεταναστευτικό από αυτήν της ελληνικής πολιτικής τάξης.
Οι φωτογραφίες πάντως «μιλούν από μόνες» τους … και δικαιώνουν αυτούς που βλέπουν ακόμα την ωμή πραγματικότητα στις υποβαθμισμένες γειτονιές της Αθήνας.


Η εικόνα ίσως περιέχει: παπούτσια, κείμενο που λέει "ΦΩΚΙΩΝΟΣ ΝΕΓΡΗ (ΚΥΨΕΛΗ) ΙΟΥΛΙΟΣ 2020 11"
Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, κείμενο που λέει "SYı se ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΙΟΥΛΙΟΣ 2020"
Η εικόνα ίσως περιέχει: άτομα που κάθονται, δέντρο και υπαίθριες δραστηριότητες, κείμενο που λέει "ΑΛΣΟΣ ΣΧΟΛΗΣ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ ΙΟΥΛΙΟΣ 2020"
https://scontent.fath3-3.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/116715488_903087886852994_5427480642437638447_o.jpg?_nc_cat=111&_nc_sid=8024bb&_nc_ohc=al0_05RGTYEAX90rBF2&_nc_ht=scontent.fath3-3.fna&oh=6849d8682e40376b6305da852b2d1ba8&oe=5F4B9734

από ardin-rixi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.