Το Ορεγκον αντιστέκεται στην κρατική «μπότα»


Γράφει η Κορίνα Βασιλοπούλου

Πολίτες και αρχές της Πολιτείας στέκονται απέναντι στο δόγμα «νόμος και τάξη» του Τραμπ, που μεταφράζεται σε καταστολή και τυφλή βία από μέρους ομοσπονδιακής στρατιωτικής μονάδας η οποία εγκαταστάθηκε στο Πόρτλαντ λίγες μέρες μετά τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από τέσσερις αστυνομικούς ● «Δεν τους θέλουμε εδώ. Δεν ζητήσαμε την παρουσία τους. Στην πραγματικότητα θέλουμε να φύγουν» δήλωσε την Κυριακή ο Δημοκρατικός δήμαρχος του Πόρτλαντ, Τεντ Γουίλερ

ΗΠΑ ΠΑΝΕΘΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΧΘΕΣ «ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΜΑΥΡΩΝ»
Ενάμιση μήνα μετά τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από τέσσερις αστυνομικούς στη Μινεάπολη και ο απόηχος του πρωτοφανούς κύματος διαμαρτυρίας που πυροδότησε δεν λέει να σβήσει.
Χθες έγινε στις ΗΠΑ η πρώτη πανεθνική «απεργία για τις ζωές των μαύρων» (strike for black lives), μια κινητοποίηση που οργανώθηκε από συνδικάτα και οργανώσεις για την κοινωνική και φυλετική δικαιοσύνη, στην οποία αναμενόταν να συμμετάσχουν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι είτε με ολοήμερη απουσία από την εργασία τους, είτε με στάση εργασίας, είτε με τη συμμετοχή τους σε διαδηλώσεις και διάφορες κατά τόπους εκδηλώσεις.
Την ίδια στιγμή το Πόρτλαντ, η πρωτεύουσα του Ορεγκον, όπου οι διαδηλώσεις δεν σταμάτησαν ποτέ από τη δολοφονία του Φλόιντ και μετά, έχει μετατραπεί σε πεδίο επίδειξης κρατικού αυταρχισμού και έντονης αντιπαράθεσης των τοπικών αρχών με την κυβέρνηση Τραμπ, με φόντο πάντα τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.
«Δεν τους θέλουμε εδώ. Δεν ζητήσαμε την παρουσία τους. Στην πραγματικότητα θέλουμε να φύγουν» δήλωσε την Κυριακή στο CNN ο Δημοκρατικός δήμαρχος του Πόρτλαντ, Τεντ Γουίλερ, αναφερόμενος στα ομοσπονδιακά στρατεύματα που έχει στείλει η κυβέρνηση στην πόλη για να «επιβάλουν την τάξη». Ο δήμαρχος έκανε λόγο για «δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες» στρατιώτες, η παρουσία των οποίων «κλιμακώνει άσχημα την κατάσταση». «Η παρουσία τους εδώ οδηγεί σε μεγαλύτερη βία και περισσότερους βανδαλισμούς», πρόσθεσε.

Με διάταγμα









Το Πόρτλαντ, μία από τις πιο φιλελεύθερες και κινηματικές πόλεις της χώρας, έχει γίνει θέατρο καταστολής από τη μέρα δολοφονίας του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη
AP Photo / Gillian Flaccus
Στο Πόρτλαντ οι διαδηλώσεις για τον θάνατο του Φλόιντ κατέληγαν κάποιες φορές σε βίαια επεισόδια, στα οποία η αστυνομία απαντούσε με ακόμα πιο βίαιη καταστολή. Στις 8 Ιουνίου, η διευθύντρια της αστυνομίας της πόλης Τζέιμι Ρες, η οποία βρισκόταν μόλις έξι μήνες στο πόστο, παραιτήθηκε και αντικαταστάθηκε από τον Αφροαμερικανό αξιωματικό Τσακ Λοβέλ.
Αργότερα, ο Τραμπ έστειλε στην πόλη «βοήθεια» –την οποία κανένας δεν ζήτησε– με τη μορφή μιας νέας στρατιωτικής μονάδας που υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικής ασφάλειας και απαρτίζεται από άντρες της υπηρεσίας Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων.
Αυτό βάσει ενός διατάγματος που υπέγραψε τον περασμένο μήνα για την προστασία των αγαλμάτων και λοιπών μνημείων, τα οποία γίνονταν συχνά στόχος των διαδηλωτών όλο το προηγούμενο διάστημα. Το διάταγμα ορίζει πως για όσους καταστρέφουν δημόσια μνημεία θα υπάρχει «πλήρης επιβολή του νόμου» και τα ομοσπονδιακά στρατεύματα θα μπορούν να παρεμβαίνουν χωρίς την άδεια των πολιτειακών αρχών.
Το Πόρτλαντ είναι μια από τις πιο φιλελεύθερες και κινηματικές πόλεις των ΗΠΑ. Ο πρώην πρόεδρος Τζορτζ Μπους Β’ παλιότερα το είχε αποκαλέσει «μικρή Βηρυτό». Για το (ακρο)δεξιό Fox News, το αγαπημένο κανάλι του Τραμπ, είναι το λίκνο του «ακροαριστερού ακτιβισμού». Ο Τραμπ δεν μπορούσε να χωνέψει το γεγονός ότι στην πόλη συνεχίζονταν οι διαδηλώσεις, έστω και με μειωμένη ένταση. «Προσπαθούμε να βοηθήσουμε το Πόρτλαντ, όχι να το βλάψουμε. Οι αρχές του έχουν χάσει εδώ και μήνες τον έλεγχο από αναρχικούς και ταραχοποιούς», έγραψε πρόσφατα στο τουίτερ.
Η «βοήθεια» μεταφράζεται συχνά σε τυφλή βία την οποία κατήγγειλε και ο δήμαρχος Γουίλερ. «Στην κυριολεξία βάζουν σηκωτούς πολίτες σε ενοικιαζόμενα οχήματα με συμβατικές πινακίδες» κατήγγειλε στο CNN. «Δεν γνωρίζουν ποιοι τους βάζουν στα οχήματα, (οι αστυνομικοί) δεν δηλώνουν την ταυτότητά τους. Κατά τη γνώμη μου, είναι αντισυνταγματικό».
Aπό ό,τι φαίνεται, όμως, σύσσωμες οι αρχές της Πολιτείας του Ορεγκον στέκονται απέναντι στο δόγμα «νόμος και τάξη» του Τραμπ. «Καθαρό πολιτικό θέατρο εκ μέρους της κυβέρνησης Τραμπ» χαρακτήρισε την παρουσία των ομοσπονδιακών στρατευμάτων η Δημοκρατική κυβερνήτης του Ορεγκον Κέιτ Μπράουν μιλώντας στο MSNBC.
«Οξύνετε μια ήδη ευαίσθητη κατάσταση», είπε απευθυνόμενη στην κυβέρνηση και ζήτησε την απόσυρση των στρατευμάτων. Η δε πολιτειακή εισαγγελέας Ελεν Ρόζενμπλαμ υπέβαλε μήνυση κατά της κυβέρνησης Τραμπ για παράνομη σύλληψη διαδηλωτών και τόνισε σε δήλωσή της ότι «αυτές οι τακτικές πρέπει να σταματήσουν».

Το πείραμα του Πόρτλαντ

Προχθές, οι Δημοκρατικοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων ζήτησαν από τα εσωτερικά όργανα ελέγχου των υπουργείων Δικαιοσύνης και Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ να διενεργήσουν έρευνα σχετικά με το αν τα συγκεκριμένα υπουργεία «παραβίασαν εξουσίες έκτακτης ανάγκης», προκειμένου να αιτιολογήσουν τη στοχοποίηση ειρηνικών διαδηλωτών στο Πόρτλαντ του Ορεγκον.
Στην κοινή τους επιστολή οι βουλευτές εκφράζουν την ανησυχία τους ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ουίλιαμ Μπαρ, και ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Τσαντ Γουλφ, χρησιμοποιούν ομοσπονδιακούς πράκτορες «για να καταστείλουν δράσεις στην Ουάσινγκτον, στο Πόρτλαντ, αλλά και σε άλλες κοινότητες, οι οποίες προστατεύονται από την Πρώτη Τροποποίηση του Συντάγματος των ΗΠΑ».
«Το Πόρτλαντ χρησιμοποιείται ως ένα πείραμα προκειμένου να δει η κυβέρνηση πόσο μακριά μπορεί να το τραβήξει», λέει στους «New York Times» ο δημοσιογράφος Ρόμπερτ Εβανς, κάτοικος του Πόρτλαντ. Ο Εβανς εκτιμά ότι «ο Αύγουστος προδιαγράφεται ως ένας από τους πιο δύσκολους μήνες στη νεότερη αμερικανική ιστορία. Ο Σεπτέμβρης ίσως να είναι ακόμα χειρότερος».
Το Πόρτλαντ, μία από τις πιο φιλελεύθερες και κινηματικές πόλεις της χώρας, έχει γίνει θέατρο καταστολής από τη μέρα δολοφονίας του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη
από efsyn



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.