Τα κρυφά κρούσματα στη Μέση Ανατολή - Η Covid-19 καταστρέφει αλυσιδωτά τα συστήματα Υγείας σε εμπόλεμες περιοχές


Γράφει η Υπατία Κοκκινάκη

Οι φήμες εξαπλώθηκαν γρήγορα στους Σύρους μαχητές στη Λιβύη. Μισθοφόροι που προσλήφθηκαν πρόσφατα από τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της χώρας αυτής βρέθηκαν σε νοσοκομεία με σοβαρές αναπνευστικές λοιμώξεις. Επικράτησε πανικός ότι επρόκειτο για τον κορωνοϊό SARS - Cov-2. Δεν είχαν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα όταν ξεκίνησαν το μακρύ ταξίδι τους από τη βόρεια Συρία μέσω της Τουρκίας στην Τρίπολη. Κανείς δεν είχε αυτοαπομονωθεί, κανείς δεν φορούσε μάσκα ούτε έκανε τεστ.

«Προσπαθήσαμε να βρούμε περισσότερες πληροφορίες, αλλά δεν μπορούσαμε» είπε ένας μαχητής μεταξύ περίπου 6.000 Σύρων που απασχολούνταν για να στηρίξουν την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης (GNA), η οποία υποστηρίζεται από την Τουρκία.
Είπε ότι οι διοικητές τους είχαν ζητήσει να μην μιλήσει κανείς για το περιστατικό. Το GNA αρνήθηκε τις φήμες σε δήλωσή του στη βρετανική εφημερίδα «Independent». Αντίθετα οι αξιωματούχοι της κατηγόρησαν τους εχθρούς τους – τις δυνάμεις του αποστάτη στρατηγού Χαφτάρ – για τη διάδοση της Covid-19 μέσω των ξένων μισθοφόρων.
«Δεν υπάρχουν προφυλάξεις εδώ για τους μαχητές, είναι σαν να μην υπάρχει κορωνοϊός» πρόσθεσε ο μαχητής.

Χωρίς περίθαλψη

Οι πόλεμοι έχουν καταστρέψει τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική αφήνοντας πολλές χώρες εξαιρετικά ευάλωτες σε εστίες της ασθένειας Covid-19. Αλλά οι αξιωματούχοι της παγκόσμιας υγείας ανησυχούν τώρα για έναν νέο «κρυφό» φορέα της νόσου, τους μαχητές.
Τους τελευταίους μήνες, καθώς η πανδημία εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο, πλήθος στρατιωτών, μαχητών και μισθοφόρων από χώρες όπως η Συρία, η Τουρκία, το Ιράν και το Ιράκ βρίσκονται στην πρώτη γραμμή σε ολόκληρη την περιοχή, παρότι τα διασυνοριακά ταξίδια παραβιάζουν τις διεθνείς καραντίνες και τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς.



Δεν έχει ληφθεί μέριμνα για τον μετριασμό αυτής της δυνητικά καταστροφικής μετάδοσης της νόσου παρότι πολλές από αυτές τις χώρες είναι από τις πιο ευάλωτες στην πανδημία. Η μυστική φύση της κίνησής τους καθιστά αδύνατη την ανίχνευση των επαφών αυτών των κρουσμάτων.
Αξιωματούχοι από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και άλλα όργανα των Ηνωμένων Εθνών έχουν χτυπήσει συναγερμό, υποστηρίζοντας ότι με τόσο λίγες πληροφορίες και τόσα λίγα τεστ που διεξάγονται δεν υπάρχει τρόπος να μετρηθεί με ακρίβεια η ζημιά που μπορεί να έχει γίνει. Λένε ότι οι τοπικές προσπάθειες για την εξάλειψη της ασθένειας θα υπονομευθούν από τη συνεχιζόμενη διεθνή κίνηση στρατευμάτων, η οποία παρατείνει και εμβαθύνει τις υπάρχουσες επιδημίες ή δημιουργεί νέες εστίες.



«Είναι σαφές ότι θέλετε να ελέγχετε τα μέτρα δημόσιας υγείας στα συνοριακά σημεία διέλευσης, τα αεροδρόμια και τα λιμάνια», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Μπρέναν, αναπληρωτής περιφερειακός διευθυντής έκτακτης ανάγκης για το περιφερειακό γραφείο της ανατολικής Μεσογείου του ΠΟΥ. 
«Ιδανικά θα εξετάζονται άτομα και θα επιβάλλονται καραντίνες. Σε πολλά μέρη, όπως η Λιβύη, δεν υπάρχει η δυνατότητα να γίνει αυτό. Τώρα υπάρχουν ένοπλες ομάδες που μπαίνουν χωρίς έλεγχο, χωρίς απομόνωση και χωρίς παρακολούθηση στη χώρα. Αυτός είναι ακριβώς ο τρόπος με τον οποίο η ασθένεια μπορεί να εξαπλωθεί ανεξέλεγκτα» πρόσθεσε.
Αυτό είναι ένα πρόβλημα σε ολόκληρη την περιοχή, το οποίο επιδεινώθηκε από το γεγονός ότι οι μαχητές μετακινούνταν στις χώρες στις οποίες είχαν ταξιδέψει. Εν τω μεταξύ παρατηρείται τεράστια εισροή μαχητών στη Λιβύη, παρά τις καραντίνες λόγω κορωνοϊού.



Οι ερευνητές του ΟΗΕ στη Λιβύη και τη Συρία εκτιμούν ότι πάνω από 10.000 Σύροι μαχητές έχουν ταξιδέψει για να πολεμήσουν και στις δύο πλευρές της σύγκρουσης της Λιβύης από τον Ιανουάριο. Αυτή η ανάπτυξη στρατευμάτων επιταχύνθηκε κατά την άνοιξη, ενώ ο κορωνοϊός εξαπλωνόταν στον κόσμο.
Χιλιάδες Σύροι που στάλθηκαν για να πολεμήσουν για την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης ταξίδεψαν στην Τουρκία, τη χώρα με τις χειρότερες εξάρσεις κρουσμάτων. Η Τουρκία είχε περισσότερες από 190.000 περιπτώσεις Covid-19 και 5.000 θανάτους. Σύμφωνα με πηγές στη Συρία και τη Λιβύη, μια νέα ταξιαρχία Σύρων μαχητών έφτασε την περασμένη εβδομάδα. 



Οι ερευνητές του ΟΗΕ ισχυρίζονται ότι τουλάχιστον 2.000 Σύροι από περιοχές υπέρ του καθεστώτος έχουν προσληφθεί μέσω ρωσικών εταιρειών για να πολεμήσουν για τον στρατηγό Χαφτάρ στα ανατολικά της χώρας. Μάλιστα αυξήθηκαν οι προσλήψεις μισθοφόρων στα στρατεύματα του στρατηγού Χαφτάρ στα μέσα Μαΐου, εν μέσω της πανδημίας.
Την Τετάρτη 24 Ιουνίου το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Νόσων της Λιβύης ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση των λοιμώξεων και των θανάτων από Covid-19. Κατεγράφησαν περίπου 700 κρούσματα και 18 θάνατοι. Όμως, χωρίς την κατάλληλη ανίχνευση επαφών και χωρίς διαγνωστικά τεστ, είναι αδύνατον να επιβεβαιωθεί ο πραγματικός ρυθμός έξαρσης της επιδημίας στη Λιβύη ή εάν υπάρχει σύνδεση μεταξύ της αύξησης ξένων στρατευμάτων και της αύξησης των κρουσμάτων.



Ωστόσο αξιωματούχοι του ΟΗΕ προειδοποίησαν ότι η διασυνοριακή κυκλοφορία στρατιωτών ενέχει σημαντικό κίνδυνο για τη χώρα, όπου τα νοσοκομεία έχουν βομβαρδιστεί και υπάρχουν ελλείψεις εξοπλισμού ατομικής προστασίας, αναπνευστήρες και τεστ για την Covid-19.
«Η άποψή μας είναι ότι η Λιβύη δεν έχει φτάσει στο αποκορύφωμα της απειλής του κορωνοϊού» δήλωσε η αναπληρώτρια επικεφαλής της αποστολής υποστήριξης των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη (Unsmil) Στέφανι Ουίλιαμς. «Δεν υπάρχουν αρκετά τεστ. Υπάρχει ελάχιστος περιορισμός. Ωστόσο συνεχίζονται οι πτήσεις προς τη Λιβύη» υπογράμμισε.
Αξιωματούχοι της Υγείας έχουν εκφράσει παρόμοιες ανησυχίες για ξένα στρατεύματα που ταξιδεύουν για να πολεμήσουν σε άλλα μέρη της περιοχής, συμπεριλαμβανομένου του πολύ περίπλοκου εμφυλίου πολέμου της Συρίας.

από topontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.