Έτσι μοιάζει η δημοκρατία


Γράφει ο Chris Murphy

Ακριβώς όπως ο κόσμος σήμερα αναλίσκεται με εικόνες Αμερικανών αξιωματικών της επιβολής του νόμου να ψεκάζουν με σπρέι πιπεριού ειρηνικούς διαδηλωτές μπροστά από τον Λευκό Οίκο και να σπρώχνουν ηλικιωμένους στα πεζοδρόμια, έτσι ο κόσμος καθηλωνόταν από παρόμοιες σκηνές κατά την διάρκεια του κινήματος πολιτικών δικαιωμάτων των δεκαετιών του 1950 και του 1960. 

Και όπως πολλοί Αμερικανοί σήμερα υποθέτουν ότι η έκρηξη αυτών των διαμαρτυριών για τα πολιτικά δικαιώματα και η περιφρονητική και συχνά βίαιη αντίδραση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε αυτές έχουν επιταχύνει την πτώση της φήμης των Ηνωμένων Πολιτειών σε όλο τον κόσμο, το ίδιο έκαναν και εκείνοι που έζησαν εν μέσω των γεγονότων του πρώτου κινήματος πολιτικών δικαιωμάτων της χώρας. 
Παρακολουθώντας την [στρατιωτική αερομεταφερόμενη μονάδα] 101 Airborne που εκλήθη να ανοίξει σε όλες τις φυλές το [γυμνάσιο] Little Rock Central High School το 1957, ο διάσημος αρθρογράφος Walter Lippmann έγραψε: «Το έργο του προπαγανδιστή της Αμερικής δεν είναι ευχάριστο σήμερα. [Ο φυλετικός διαχωρισμός] μάς χλευάζει και μας στοιχειώνει κάθε φορά που γινόμαστε ευφραδείς και αγανακτισμένοι στα Ηνωμένα Έθνη. … Το σύστημα των καστών σε αυτήν τη χώρα, ειδικά όταν συντηρείται όπως στο Little Rock από στρατεύματα, είναι ένα τεράστιο, πράγματι σχεδόν ανυπέρβλητο, εμπόδιο στην ηγεσία μας προς τον σκοπό της ελευθερίας και της ανθρώπινης ισότητας».
15062020-1.jpg
Διαδηλωτές στην πλατεία που πρόσφατα αποκλήθηκε «Black Lives Matter Plaza» κοντά στον Λευκό Οίκο, τον Ιούνιο του 2020. Jim Bourg / Reuters

---------------------------------------------------------------------

Αυτές τις μέρες, φυσικά, ο κόσμος πραγματικά δεν χρειαζόταν νέους λόγους για να αισθάνεται ανήσυχος για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι επιθέσεις του προέδρου Τραμπ εναντίον παραδοσιακών συμμάχων, η αδιαφορία του για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την προαγωγή της δημοκρατίας, και γενικά η άξεστη συμπεριφορά του έχουν ήδη θέσει την παγκόσμια φήμη της χώρας σε μια πορεία σταθερής παρακμής. Πέρυσι, το ερευνητικό κέντρο Pew ανέφερε ότι σε πολλά μέρη του πλανήτη η αποδοχή των Ηνωμένων Πολιτειών ήταν σε χαμηλό όλων των εποχών. Η απροσδόκητη απάντηση της κυβέρνησης Trump στην πανδημία της [ασθένειας] COVID-19, η οποία έχει αφήσει περισσότερους από 110.000 Αμερικανούς νεκρούς, σίγουρα δεν ανέστρεψε αυτή την τάση.
Ωστόσο, οι φόβοι ότι η νέα καταιγίδα σχετικά την φυλετική δικαιοσύνη κάνει τις Ηνωμένες Πολιτείες να φαίνονται αδύναμες στα μάτια του κόσμου είναι εντελώς και τελείως ανάποδοι. Αυτή η στιγμή του λογαριασμού θα μπορούσε να καταλήξει να γίνει μια καθοριστική διαφήμιση για το αμερικανικό μοντέλο, ένα πλήγμα για τα αυταρχικά καθεστώτα σε όλο τον κόσμο, και ένας τρόπος με τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ανακτήσουν μεγάλο μέρος του ηθικού αναστήματος που έχουν χάσει τα τελευταία τρία χρόνια.
Διαβάστε την συνέχεια στο foreignaffairs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.