Νέες θέσεις εργασίας... για όποιους επιβιώσουν


Γράφει η Κορίνα Βασιλοπούλου

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε πανηγυρικά τη δημιουργία 4.800.000 νέων θέσεων εργασίας, όμως η πλημμελής διαχείριση της πανδημίας βυθίζει τις ΗΠΑ πιο βαθιά στον εφιάλτη ● Νέο «μαύρο» ρεκόρ 52.770 κρουσμάτων σε 24 ώρες, αύξηση κρουσμάτων σχεδόν σε όλες τις Πολιτείες

«ΔΟΥΛΕΙΕΣ! ΔΟΥΛΕΙΕΣ! ΔΟΥΛΕΙΕΣ! ΚΑΝΤΕ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΜΕΓΑΛΗ ΞΑΝΑ!» Με αυτό το ενθουσιώδες μήνυμα στο τουίτερ και μια σύντομη συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο πανηγύρισε ο Ντόναλντ Τραμπ τη δημιουργία 4,8 εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας μέσα στον Ιούνιο και την πτώση του ποσοστού της ανεργίας στο 11,1% από 13,35 τον Μάιο. Μόνο που αυτή η θετική εξέλιξη κινδυνεύει να αντιστραφεί σύντομα εξαιτίας της ανησυχητικής επέλασης του κορονοϊού και της επαναφοράς των περιοριστικών μέτρων σε αρκετές Πολιτείες που πλήττονται περισσότερο στην παρούσα φάση.
Τα καλά νέα από το μέτωπο της εργασίας επισκιάστηκαν την ίδια μέρα από τις αρνητικές εξελίξεις στο υγειονομικό μέτωπο. Την Τετάρτη οι ΗΠΑ κατέγραψαν 52.770 νέα κρούσματα, τον υψηλότερο απολογισμό 24ώρου από την έναρξη της πανδημίας. Την ίδια μέρα κατέγραψε το δικό της ημερήσιο ρεκόρ η Πολιτεία της Φλόριντα με 10.109 κρούσματα και άλλους 68 θανάτους επί συνόλου 3.718. Το ανησυχητικό είναι ότι η μέση αύξηση της τελευταίας εβδομάδας ήταν κατά 96% μεγαλύτερη σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη. Σύμφωνα μάλιστα με τους υπολογισμούς της εφημερίδας Washington Post, αύξηση κρουσμάτων μέσα στο τελευταίο εφταήμερο σημειώθηκε σε 45 από τις 50 αμερικανικές Πολιτείες.
Μπροστά σε αυτό το φαινόμενο, Πολιτείες που βιάστηκαν να ξανανοίξουν τις οικονομίες τους τώρα επιβάλλουν πάλι περιορισμούς. Αρκετές οργανωμένες παραλίες στη Φλόριντα, στο Τέξας και στο Λος Αντζελες θα παραμείνουν κλειστές το Σαββατοκύριακο που είναι και η εθνική γιορτή της 4ης Ιουλίου προκειμένου να αποφευχθούν οι συνωστισμοί. Ανησυχητική αναζωπύρωση παρατηρείται και στην Καλιφόρνια, παρ’ όλο που ήταν από τις πρώτες Πολιτείες που επέβαλαν αυστηρή καραντίνα. Ο κυβερνήτης Γκάβιν Νιούσομ ζήτησε να απαγορευτεί για τις επόμενες τρεις εβδομάδες η λειτουργία των εσωτερικών χώρων σε κέντρα διασκέδασης, σινεμά, μουσεία και χαρτοπαιχτικές λέσχες στις κομητείες όπου εντοπίζονται τα περισσότερα κρούσματα, ανάμεσά τους αυτή του Λος Αντζελες.

Φοβού τη χαλαρότητα

Ο Αντονι Φάουτσι, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Μολυσματικών Νοσημάτων, σε συνέντευξή του στο BBC απέδωσε εν μέρει αυτή τη νέα έξαρση στο γεγονός ότι τα μέτρα καραντίνας που επιβλήθηκαν στις ΗΠΑ ήταν εξ αρχής πιο χαλαρά συγκριτικά με αρκετές ευρωπαϊκές χώρες που κατόρθωσαν να αντιστρέψουν την πορεία του ιού. Σύμφωνα με τον κορυφαίο Αμερικανό επιδημιολόγο, ενώ ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες ανέστειλαν έως και το 97% της δραστηριότητάς τους προκειμένου να περιορίσουν τον ιό, στις ΗΠΑ, ακόμα και στις Πολιτείες ή τις κομητείες όπου επιβλήθηκε αυστηρή καραντίνα, η αναστολή της δραστηριότητας δεν ξεπέρασε το 50%. «Αυτό επέτρεψε τη συνέχιση της επιδημίας, την οποία δεν θέσαμε ποτέ υπό πραγματικό έλεγχο», σημείωσε.
O Tραμπ πάντως δεν ανησυχεί. «Ναι, το πιστεύω. Είμαι σίγουρος. Ετσι θα γίνει κάποια στιγμή», απάντησε όταν ρωτήθηκε από τον δημοσιογράφο του Fox News αν πιστεύει πως ο ιός θα «εξαφανιστεί» κάποτε, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει με ποιο μαγικό τρόπο θεωρεί πως θα συμβεί αυτό. Προς το παρόν, αυτό που θα εξαφανιστεί άμεσα από την παγκόσμια αγορά είναι το αντιιικό φάρμακο ρεμντεσιβίρη, καθώς η κυβέρνησή του εξαγόρασε από την αμερικανική παρασκευάστρια εταιρεία Gilead όλο σχεδόν το απόθεμα μέχρι και τον Σεπτέμβριο.
Ο Τραμπ όμως είπε και κάτι διαφορετικό από όσα υποστήριζε έως τώρα σε σχέση με τη χρήση μάσκας. «Είμαι πολύ υπέρ της μάσκας», δήλωσε ο άνθρωπος που μέχρι τώρα αρνιόταν να τη φορέσει ακόμα και σε κλειστούς χώρους με πολλά άτομα. Πρόσθεσε πως δεν θα είχε πρόβλημα να τη φορέσει δημόσια. Σχολίασε μάλιστα πως κάποτε που φόρεσε μάσκα του άρεσε η όψη του γιατί του θύμισε τον Λόουν Ρέιντζερ! Πού οφείλεται αυτή η μεταστροφή; Ισως ο Αμερικανός πρόεδρος να αποφάσισε να τηρήσει τα προσχήματα μετά τη σαφή θέση υπέρ της μάσκας που πήραν στελέχη της κυβέρνησης, όπως ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, και του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. «Είναι λυπηρό το ότι αυτή η σωτήρια πρακτική έχει γίνει μέρος της πολιτικής διαμάχης του τύπου “αν είσαι υπέρ του Τραμπ φοράς μάσκα, αν είσαι κατά δεν τη φοράς”», δήλωσε πριν από λίγες μέρες ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής του Τενεσί Λαμάρ Αλεξάντερ.
Πολλοί έχουν την περιέργεια να δουν αν ο Τραμπ θα φορέσει μάσκα σήμερα, όπου αναμένεται να παρευρεθεί στον εορτασμό για την αμερικανική ανεξαρτησία στο όρος Ράσμορ της Νότιας Ντακότα. Η Ρεπουμπλικανή και φανατική τραμπική κυβερνήτης της Πολιτείας Κρίστι Νόεμ επιμένει ότι η χρήση της μάσκας πρέπει να είναι προαιρετική. Πάντως, στα υψηλόβαθμα κλιμάκια του κόμματος φαίνεται πως κάποιοι είναι πιο προνοητικοί από τον πρόεδρο. Χθες έγινε γνωστό ότι η Εθνική Επιτροπή του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (RNC) σχεδιάζει να κάνει διαγνωστικά τεστ για τον κορονοϊό σε όλους τους συμμετέχοντες στο κομματικό συνέδριο του κόμματος που θα γίνει τον Αύγουστο και θα ανακηρύξει πανηγυρικά τον Τραμπ υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.
Σημειωτέον ότι ο Τραμπ αποφάσισε να μεταφέρει το συνέδριο στη Φλόριντα από τη Βόρεια Καρολίνα όπου είχε προγραμματιστεί αρχικά να γίνει, επειδή ο εκεί κυβερνήτης δεν του επέτρεψε λόγω κορονοϊού να διοργανώσει ένα πολυπληθές, μεγαλοπρεπές συνέδριο, όπως το ονειρευόταν. Αγνωστο όμως το τι μέλλει γενέσθαι τον άλλο μήνα και στη Φλόριντα, καθώς η επέλαση του ιού την υποχρεώνει σε νέους περιορισμούς...
από efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.