Ένας ντελικανής


Το Ένας ντελικανής είναι ο τίτλος έγχρωμης ελληνικής κωμικής ταινίας, σε σκηνοθεσία του Μανώλη Σκουλούδη. Παραγωγή του 1963. Είναι γυρισμένη στην Κρήτη. Το σενάριο της ταινίας βασίζεται στο ηθογραφικό μυθιστόρημα του Ιωάννη Κονδυλάκη "Ο Πατούχας".

Ο Μανώλης Σκουλούδης αρχικά διασκεύασε το μυθιστόρημα για το θέατρο, με τίτλο "Ο ντελικανής" και αργότερα έγραψε και το σενάριο της ομώνυμης ταινίας. Οι Κρητικοί αποκαλούν ντελικανή το όμορφο παλικάρι, τον γυναικοκατακτητή, αλλά εδώ ο δεκαεννιάχρονος ήρωας, δεν κατακτά μόνον αυτός τις γυναίκες, αλλά και εκείνος τρελλαίνεται από αυτές. Στην αναζήτηση του πρωταγωνιστή, ο Σκουλούδης επέλεξε ανάμεσα σε πολλούς ως ιδανικό ερμηνευτή τον 21χρονο τότε εντυπωσιακό Άλκη Γιαννακά, του οποίου ήταν η πρώτη κινηματογραφική εμφάνιση.

Πλοκή

Κακονήσι. Ο γιος του Ποντικάκη, ο Μανουήλης, έχει μεγαλώσει πια και έχει γίνει πολύ όμορφος. Όλες οι γυναίκες του χωριού τον ποθούν, μα πιο πολύ από όλες η γυναίκα του ψάλτη, η Παρασκευούλα. Ο Μανουήλης όμως αγαπά την Σμαραγδίτσα. Ο πατέρας του για να προλάβει τη ντροπή, τον στέλνει στη θεία του Ειρηνάκη, που ζει στα βουνά, μαζί με τους μπιστικούς της. Αλλά και η θεία θα ξελογιαστεί από την ομορφιά του και θα τον ερωτευθεί. Ο Μανουήλης θα φύγει από το βουνό και θα βρεθεί στο Λαδοχώρι την ώρα που γίνεται μια κηδεία. Ο πρόεδρος του χωριού θα εντυπωσιαστεί από την φωνή του, θα του προτείνει να αναλάβει την θέση του ψάλτη και θα τον προσκαλέσει στο σπίτι του όπου μένουν οι έξι κόρες του.

Βραβεία

5 βραβεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1963 (φωτογραφίας (Δήμος Σακελλαρίου), α’ γυναικείου ρόλου (Ίλυα Λιβυκού), κριτικών φωτογραφίας (Δήμος Σακελλαρίου), κριτικών α’ γυναικείου ρόλου (Ίλυα Λιβυκού) και τιμητική διάκριση ερμηνείας (Άλκης Γιαννακάς)).
Βραβείο α' γυναικείου ρόλου (Ίλυα Λιβυκού) στο Φεστιβάλ Σαν Φρανσίσκο 1963.


Σκηνοθεσία: Μανώλης Σκουλούδης
Σενάριο: Μανώλης Σκουλούδης
Μουσική: Γιάννης Μαρκόπουλος
Φωτογραφία: Δήμος Σακελλαρίου
Ηθοποιοί: Άλκης Γιαννακάς, Μάνος Κατράκης, Ίλυα Λιβυκού, Κλεό Σκουλούδη, Άννα Παϊτατζή, Αλίκη Ζωγράφου, Έφη Οικονόμου, Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, Κώστας Καζάκος, Γιάννης Κοντούλης, Δημήτρης Κατσούλης, Δημήτρης Κορωνάκης, Πέτρος Πρινιώτης, Αλέκα Μακρή, Αντρέας Καλογερής, Α. Παπαγεωργίου, Γ. Γιαννικάκης, Ελένη Θεοφίλου, Μαίρη Χομπίτη, Ράνια Κασσάπη, Μανολία Σκουλούδη, Πόπη Γιαμαρέλου, Μαίρη Γιαμαρέλου


από youtube, με πληροφορίες από el.wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.