Φορορυθμίσεις πανικού - Όλο και χειρότερες οι προβλέψεις για τις οικονομικές συνέπειες της καραντίνας


Γράφει η Αντριάνα Βασιλά

Οι δραματικές συνέπειες της ύφεσης λόγω της οικονομικής και κοινωνικής καραντίνας έχουν προκαλέσει τρόμο στην κυβέρνηση, η οποία διολισθαίνει σε όλο και χειρότερα σενάρια όχι μόνο για το βάθος της ύφεσης, των χρεοκοπιών και της ανεργίας, αλλά και για τον ρυθμό και τον χρόνο ανάκαμψης της οικονομίας. Και δεν είναι η μόνη, αφού διαρκώς θεσμοί και οίκοι «διορθώνουν» επί τα χείρω τους υπολογισμούς τους.


Στο πλαίσιο της προσπάθειας να αμβλυνθούν οι συνέπειες, αλλά και να είναι λιγότερες οι παγίδες για το οικονομικό επιτελείο την επόμενη χρονιά, οπότε θεωρητικά θα πρέπει να γίνει η απόπειρα για την ανάκτηση όσο το δυνατόν περισσότερων από τις απώλειες, η κυβέρνηση αποφάσισε να παρέμβει, μεταξύ άλλων, και με φορολογικές ρυθμίσεις.



Έτσι το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε στη Βουλή – στο νομοσχέδιο που αφορά την εταιρική διακυβέρνηση ανωνύμων εταιρειών και την κεφαλαιαγορά – διάταξη για την εξόφληση του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων σε οκτώ μηνιαίες δόσεις και του ΕΝΦΙΑ σε έξι μηνιαίες δόσεις.
Στην ίδια διάταξη προβλέπεται ακόμη η έκπτωση φόρου 2% για εφάπαξ εξόφληση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων εντός της προθεσμίας πληρωμής της πρώτης δόσης (έως τις 31 Ιουλίου).
Παράλληλα, εντός των ημερών «κλειδώνει» το σχέδιο της μειωμένης προκαταβολής φόρου για το 2021 που θα προβλέπει ακόμα και τον μηδενισμό της για τις ζημιογόνες επιχειρήσεις, ενώ μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές στη νέα έκτακτη ρύθμιση των 12 άτοκων ή 24 χαμηλότοκων δόσεων για τα χρέη του κορωνοϊού που έχει ανασταλεί η πληρωμή τους μέχρι το φθινόπωρο.



Με τη νέα ρύθμιση οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν σε πολλές μηνιαίες δόσεις τα χρέη που δημιουργήθηκαν μέσα στην κρίση.
Οι υπόλοιπες φοροελαφρύνσεις, όπως η σταδιακή κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος, «παγώνουν» μέχρι νεωτέρας με στόχο να προστατευθούν τα κρατικά έσοδα.
Θεωρείται πάντως αμφίβολο το αν οι ρυθμίσεις αυτές, οι οποίες – με εξαίρεση, ίσως, τη μείωση της προκαταβολής φόρου – γίνονται υπό το κράτος πανικού και αποτελούν κυρίως τεχνικές διευκολύνσεις, είναι ικανές να προσφέρουν κάποιου είδους ανακούφιση σε εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και άλλους φορολογουμένους που βρίσκονται – κυριολεκτικά – στο χείλος του γκρεμού.

Αναλυτικότερα οι πέντε φορορυθμίσεις προβλέπουν:
1. «Κούρεμα» προκαταβολής φόρου

Η μείωση στην προκαταβολή φόρου εισοδήματος για το 2021 που πληρώνουν φέτος τα φυσικά και νομικά πρόσωπα θα γίνει ανά επιχείρηση ή ανά κλάδο στη βάση συγκεκριμένων ποσοτικών στοιχείων και εκτιμήσεων που θα δείχνουν το μέγεθος της προβλεπόμενης ζημίας το 2020. 
Το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου προβλέπει μηδενική προκαταβολή φόρου εισοδήματος για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που εμφανίζουν φέτος ζημιές λόγω της πανδημίας. 
Επί της ουσίας θα δίνονται από φέτος στις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες με ζημιές οι επιστροφές φόρου που θα δικαιούνταν το 2021, εάν κατέβαλαν κανονικά στο 100% τις προκαταβολές φόρου φέτος. 
Το «κούρεμα» ή ακόμα και ο μηδενισμός της προκαταβολής φόρου θα αφορά όλες τις επιχειρήσεις οι οποίες γράφουν ζημιές λόγω κορωνοϊού. 
Κριτήριο για τη μείωση της προκαταβολής φόρου αποτελούν τα δεδομένα του τζίρου και κερδών το πρώτο εξάμηνο του έτους στη βάση συγκεκριμένων στοιχείων και οι φορολογικές δηλώσεις που υποβάλλονται την περίοδο αυτή από τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες για τα έσοδα που απέκτησαν το 2019. 
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα προβλέπεται μια κλίμακα συντελεστών που θα καλύπτουν όλο το εύρος, από 0 έως 100%, με το τελικό ύψος του συντελεστή της προκαταβολής φόρου να εξαρτάται από τη μεταβολή των εσόδων της επιχείρησης κατά τη διάρκεια του 2020. 
Με δεδομένο ότι η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων λήγει στις 29 Ιουλίου είναι πιθανόν να χρειαστεί να γίνει και δεύτερη εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος των νομικών προσώπων, ώστε η διαφορά φόρου που θα προκύψει από την ενδεχόμενη μείωση του συντελεστή υπολογισμού της προκαταβολής φόρου είτε να συμψηφιστεί με τις τελευταίες δόσεις πληρωμής του φετινού φόρου εισοδήματος είτε να επιστραφεί στον δικαιούχο.

2. Φόρος εισοδήματος σε οκτώ δόσεις

Τη δυνατότητα να εξοφλήσουν το εκκαθαριστικό της φετινής φορολογικής τους δήλωσης σε οκτώ ίσες μηνιαίες δόσεις, αντί για τρεις διμηνιαίες δόσεις, θα έχουν οι φορολογούμενοι. Ήδη έχουν υποβληθεί 3,2 εκατ. δηλώσεις και σχεδόν ένας στους τρεις πληρώνει έξτρα φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το 2019. 
Η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων εκπνέει στις 29 Ιουλίου και η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί έως τις 31 Ιουλίου, ενώ η τελευταία έως τις 26 Φεβρουαρίου 2021. 
Σε οκτώ ίσες μηνιαίες δόσεις αντί για έξι δόσεις θα εξοφλήσουν και οι επιχειρήσεις τον φόρο εισοδήματος. 
Μάλιστα οι επιχειρήσεις που έγραψαν κέρδη το 2019 θα έχουν φορολογικό όφελος λόγω της μείωσης του φορολογικού συντελεστή από 29% σε 24%.

3. Έκπτωση φόρου 2%

Τα φυσικά πρόσωπα που έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος έως τις 31 Ιουλίου θα έχουν έκπτωση φόρου 2%. 
Όσοι έχουν υποβάλει τη φορολογική τους δήλωση και έχουν πληρώσει ήδη εφάπαξ τον φόρο που προέκυψε από την εκκαθάριση η ΑΑΔΕ θα υπολογίσει την έκπτωση και θα συμψηφίσει το ποσό με τον ΕΝΦΙΑ ή με άλλη φορολογική οφειλή.

4. Σε έξι δόσεις ο ΕΝΦΙΑ

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα εξοφλήσουν τον φετινό λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ που θα εκδοθεί στα τέλη Αυγούστου σε έξι ίσες μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη θα πρέπει να πληρωθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου και η τελευταία έως τις 26 Φεβρουαρίου 2021.

5. Έκτακτη ρύθμιση

Η νέα έκτακτη ρύθμιση που έρχεται να καλύψει τις πληγές που άνοιξε η υγειονομική κρίση θα νομοθετηθεί τώρα, αλλά θα ενεργοποιηθεί στις αρχές του επόμενου έτους. 
Όλα τα χρέη και οι φορολογικές υποχρεώσεις που δημιουργήθηκαν στην εποχή του κορωνοϊού θα αρχίσουν να εξοφλούνται σε δόσεις από τον Ιανουάριο του 2021 με τις δόσεις να απλώνονται μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021 ή του 2022, ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που θα επιλέξουν οι φορολογούμενοι που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού. 



Αυτό σημαίνει ότι ένας ελεύθερος επαγγελματίας, ο οποίος έχει για παράδειγμα αναστείλει πληρωμές φόρων (ΦΠΑ και δόσεις ρυθμίσεων) ύψους 3.000 ευρώ έως και τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, θα έχει τη δυνατότητα να εξοφλήσει τις φορολογικές του υποχρεώσεις σε 12 άτοκες δόσεις από τον Ιανουάριο έως και τον Δεκέμβριο του 2021 πληρώνοντας 250 ευρώ τον μήνα. 
Το ίδιο μοντέλο θα εφαρμοστεί και για τη ρύθμιση των ασφαλιστικών εισφορών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών, οι οποίες έχουν ανασταλεί μέχρι και τον Σεπτέμβριο. Το επιτόκιο της ρύθμισης των 24 δόσεων θα κινείται στην περιοχή του 2,5%.

από topontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.