Αλφαβητάρι καλοκαιριού (5)


Γράφει ο Μηνάς Βιντιάδης

Τρία καινούργια γράμματα προστίθενται στη συλλογή των «επίκαιρων» λέξεων…
Π. Όπως Πέτρα. Στο νησί που κατάγομαι, στην Κάσο, που ό,τι έγινα στη ζωή μου της το οφείλω, η πέτρα είναι το κυρίαρχο στοιχείο. Ξερολιθιές, ατσακόπετρες, γύψος, σκληρό χώμα, βότσαλα, βράχοι.

Η Καρδιά της Πέτρας, το Τραγούδι της Πέτρας, το Δάκρυ της Πέτρας, πολλά λογοπαίγνια κάνουμε στα τουριστικά έντυπα, όταν διαφημίζουμε το νησί, μαζί με ντολμαδάκια, μακαρούνες με τη σιτάκα, νόστιμα ψάρια, όμορφες θάλασσες, υπέροχους μουσικούς σκοπούς. Πολλή πέτρα, αδελφέ, σ’ έναν τόπο που, όμως, ζουν Μεταξωτοί Άνθρωποι, όπως έγραψε κι ο Καρούζος. Με καρδιά από θυμάρι, γέλιο από φύσημα του Βοριά, φιλί που έχει γεύση φραγκόσυκου, μάτια που έχουν το χρώμα του Αιγαίου, φωνή που βγαίνει από μια σπηλιά με σταλακτίτες, χέρια που σκάβουν το χώμα και τις καρδιές όσων θα μας συναπαντήσουν.
Η μόνη πέτρα στην καρδιά αυτών των Μεταξωτών Ανθρώπων είναι ο φόβος ότι εδώ στην άκρη του χάρτη δεν μας θυμούνται συχνά όσοι μένουν σε σπίτια από τσιμέντο…
Ρ. Όπως Ραχάτι. Η πιο όμορφη λέξη του καλοκαιρινού λεξικού. Όπερ έστι μεθερμηνευόμενον, Δεν Κάνω Τίποτα, ΑΡΑΖΩ, βαριέμαι ακόμα και το ποτήρι που είναι μπροστά μου να σηκώσω το χέρι μου και να το πιάσω. Είμαι ξαπλωμένος σε μια πετσέτα τρία μέτρα από τη θάλασσα και δεν έχω το κουράγιο να σηκωθώ και να βουτήξω. Ούτε από το μπαλκόνι, την αυλή ή τη βεράντα δεν έχω όρεξη να μετακινηθώ, πεινάω, αλλά ποιος μασάει για δέκα λεπτά, δεν απαντώ στους φλύαρους της παρέας, δεν τους ακούω καν. Ραχάτι, η μόνη λέξη από την Ανατολή που κλέβω σ’ αυτό το λεξικό.
Σ. Όπως Σύντροφος. Σύντροφος των διακοπών, παρτενέρ του σαββατοκύριακου εκτός των Τειχών. Άντρας; Γυναίκα; Παιδί; Σύζυγος; Φίλος; Σχέση; Συγγενής; Συνάδελφος;
Δεν μπορώ εδώ να πω πολλά, αν έχεις τύχη διάβαινε! Ξέρεις να διαλέγεις; Γνωρίζεις να υπομένεις; Το σκέφτηκες καλά; Όχι; Παίξε τζόκερ καλύτερα ή, αν στο επιτρέπουν, όπως στη Μονόπολη, πήγαινε στο «Ρο», Ραχάτι!
Λίγα λόγια, πολλή μουσική…
(Συνεχίζεται…)
από topontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.