Κριτική στην οικονομία, συναίνεση στα εθνικά


Γράφει η Μαρία Μητσοπούλου

Προειδοποίηση Τσίπρα ότι το 2021 ο Μητσοτάκης θα πάρει δημοσιονομικά μέτρα
Τον κώδωνα του κινδύνου για την οικονομία σήμανε χθες – για άλλη μια φορά – ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στο πλαίσιο του 5ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών στη δημοσιογράφο Όλγα Τρέμη.

Ο Αλέξης Τσίπρας και από το συγκεκριμένο βήμα, που απευθύνεται κατά βάση σε οικονομικούς κύκλους, επέλεξε να αναδείξει την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβερνητική πολιτική στο πεδίο της οικονομίας. Δεν ήταν μόνο το πλαίσιο της εκδήλωσης ωστόσο που επέβαλλε στον Τσίπρα την επιλογή να αναφερθεί στην οικονομία και την ύφεση εκτενώς, αλλά και το γεγονός ότι το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο επιμένει να παρουσιάζει την εικόνα ύπαρξης ανάπτυξης μέχρι την πανδημία που στη συνέχεια ανακόπηκε από το lockdown. Ενδεικτικά, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε χθεσινή του δήλωση και σχολιάζοντας δηλώσεις Σταϊκούρα για ύφεση 0,9% το πρώτο τρίμηνο – την οποία απέδωσε στο 15θήμερο lockdown του Μαρτίου – αλλά και του Άδωνη Γεωργιάδη που παρουσιάζει 3% ανάπτυξη προ πανδημίας, είπε ουσιαστικά ότι ψεύδονται.
Έτσι κι ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνέντευξή του επανέλαβε αφενός ότι η ύφεση εμφανίστηκε πριν το 2020, στο τέταρτο τρίμηνο του 2019, κατά συνέπεια τόνισε ότι την ευθύνη την έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του.
Πριν και μετά…
Σε ό,τι αφορά την κατάσταση της οικονομίας μέχρι την πανδημία ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ:
- σημείωσε ότι το τέταρτο τρίμηνο του 2019 σημειώθηκε ύφεση 0,7% όταν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε παραδώσει την οικονομία με ρυθμούς ανάπτυξης 1,9%, και η ύφεση συνεχίστηκε το πρώτο τρίμηνο του 2020 (-1,6%), πολύ μακριά από τον στόχο του 4% ανάπτυξη που διακήρυσσε η Ν.Δ. προεκλογικά.
-Απέδωσε την εξέλιξη αυτή στο ότι η κυβερνητική πολιτική για την ανάπτυξη βασίστηκε σε μια «παρωχημένη» λογική, δηλαδή στη μείωση της φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων, πλήττοντας παράλληλα τη ζήτηση με τη μείωση του κοινωνικού μερίσματος στο 1/10 απ’ ό,τι δινόταν τις προηγούμενες χρονιές.
Για τη μετά το lockdown εποχή ο Αλέξης Τσίπρας:
-εξέφρασε ανησυχία για την εκτίναξη του χρέους από το 180% του ΑΕΠ στο 200% σημειώνοντας ότι στον λόγο χρέους προς ΑΕΠ το κρίσιμο είναι να μην πέσει ραγδαία το ΑΕΠ, διότι αυτό θα σημάνει μεγαλύτερη διάρκεια σε ύφεση και δυσκολότερη ανάκαμψη το 2021 και από εκεί και μετά.
-Σημείωσε ότι η βαθύτερη ύφεση θα επέλθει αν η κυβέρνηση επιμείνει στην «ατολμία» και την «αδράνεια» και δεν ρίξει τώρα ρευστότητα στην αγορά. Αν βρεθούμε είπε, σε μια ύφεση βαθύτερη το 2020, «θα βρεθούμε και σε πολύ μεγάλες δυσκολίες ανάκαμψης, άρα θα επιμηκυνθεί ο χρόνος της ανάκαμψης το 2021. Αυτή η θεωρία τού να φυλάξουμε τα λεφτά για πιο δύσκολες μέρες, ίσως να ήταν αληθοφανής, να το πω έτσι, μέχρι να έρθουν οι ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα 23 + 9 δισ. για την επόμενη τριετία».
Ωστόσο ο ίδιος υπογράμμισε πως θα ήταν επιφυλακτικός με τα χρήματα του ESM, ειδικά αν συνοδεύονταν από μνημονιακούς όρους. Συνάρτησε δε το αν θα έπαιρνε τα δάνεια του ESM και με τους στόχους αξιοποίησής τους, όπως για παράδειγμα τη δημιουργία ενός νέου δημόσιου συστήματος υγείας «που θα καλύπτει τις ανάγκες, τις οργανικές κενές θέσεις σε υλικοτεχνική υποδομή, τριπλασιασμό των μονάδων εντατικής θεραπείας και όλα αυτά». Ενδεχομένως, τότε «να άξιζε τον κόπο, αν οι όροι δεν ήταν μνημονιακοί όροι».
--Προειδοποίησε σε σχέση με την ανεργία – την οποία απέδωσε και αυτή κατά βάση στην κυβερνητική πολιτική και την προ πανδημίας ύφεση – πως «κινδυνεύουμε να χάσουμε μέσα σε 5 μήνες ό,τι κερδίσαμε τα τελευταία 5 χρόνια» καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε ανεργία στο 26% και την παρέδωσε στο 17% και «κινδυνεύουμε τώρα μέσα σε πέντε μήνες να ξαναπάει στο 26%».
--Προειδοποίησε ότι ο Μητσοτάκης το 2021 θα αναγκαστεί να πάρει δημοσιονομικά μέτρα, εκτίμηση που έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «με βάση την πολιτική που ακολουθεί και με βάση το γεγονός ότι οδήγησε τη χώρα σε ύφεση πριν την πανδημία». Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί το 2020 να υπάρχει ρήτρα διαφυγής, καθώς δεν υπάρχει στόχος για πλεόνασμα, κάτι που εκτίμησε κι ευχήθηκε να επαναληφθεί και το 2021. «Αλλά για το ’22 και μετά θα υπάρχουν στόχοι και θα κληθεί να πάρει μέτρα. Διότι το έλλειμμα, εξαιτίας της πολιτικής που ακολουθεί, θα είναι διπλάσιο από αυτό που θα ήταν αν δεν είχαμε ύφεση πριν τον κορωνοϊό και αν είχε προχωρήσει εμπροσθοβαρώς με μέτρα στήριξης της μικρομεσαίας επιχείρησης και της πραγματικής οικονομίας».
«Πλάτη» στα εθνικά
Αν στο πεδίο της οικονομίας ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να χρεώσει εξ ολοκλήρου την επερχόμενη «βουτιά» της οικονομίας στους χειρισμούς της κυβέρνησης κόντρα στην κυβερνητική προσπάθεια για το αντίθετο, στο πεδίο των εθνικών θεμάτων ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται με διάθεση συναίνεσης.
Αν και θέτει ως όρο και προϋπόθεση τη συνεννόηση και τη χάραξη εθνικής γραμμής, αρχής γενομένης μέσα και από μια σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, χθες, στην παραπάνω συνέντευξη, όχι μόνο επανέλαβε το «οκ» του ΣΥΡΙΖΑ στην ελληνοϊταλική συμφωνία αλλά προκαταβολικά πρόσφερε συναίνεση και σε μια «μερική» οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο (πλην Καστελόριζου), εκτιμώντας ότι έτσι θα κινηθεί η κυβέρνηση – «τμηματικά θα πάμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε όσα είπε και στην πρόσφατη συνέντευξή του στην «Καθημερινή», ότι δηλαδή η κυβέρνηση πρέπει να χαράξει συνολική στρατηγική στα εθνικά σε συνεννόηση με τα άλλα πολιτικά κόμματα. Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της αντιμετώπισης του τουρκολιβυκού συμφώνου πάντως φαίνεται να συμφωνεί με τη στρατηγική που ξεδιπλώνει η κυβέρνηση παράλληλα προς τις προτροπές του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης – ήδη, επόμενο βήμα του υπουργού Εξωτερικών είναι η επίσκεψη στην Αίγυπτο, προκειμένου να επανεκκινήσει η προσπάθεια για οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με απώτερο στόχο να ακυρωθεί στην πράξη το «παράνομο» τουρκολιβυκό σύμφωνο.
Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας «υιοθέτησε» τη συμφωνία με την Ιταλία, λέγοντας ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε έρθει σε συμφωνία με τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι αλλά δεν προχώρησε λόγω των προειδοποιήσεων του τότε ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά ότι η συμφωνία αυτή θα δεχτεί σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση για τη μειωμένη επήρεια των νησιών βόρεια της Κέρκυρας και νότια της Ζακύνθου και για τα δικαιώματα αλιείας μεταξύ των 6 - 12 ν.μ. στους Ιταλούς - ο Ν. Κοτζιάς διαψεύδει λέγοντας ότι ούτε τότε ενέκρινε αυτή την κατεύθυνση.
«Πράσινο» φώς
Σήμερα, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, η αξιωματική αντιπολίτευση προσφέρει τη συναίνεσή της γιατί υπάρχει η πίεση του τουρκολιβυκού συμφώνου η οποία δεν υπήρχε τότε, ανέφερε δε ότι οι όποιοι συμβιβασμοί στο πλαίσιο της ελληνοϊταλικής συμφωνίας δεν είναι τραγικοί.
Την ίδια ώρα ο Αλέξης Τσίπρας καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει και στην επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο.
Σε κάθε περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ διαμηνύει ότι θα βάλει πλάτη σε μια στρατηγική που:
-Εν προκειμένω , σε ό,τι αφορά το τουρκολιβυκό σύμφωνο, περιλαμβάνει οριοθέτηση ΑΟΖ όχι μόνο με Ιταλία αλλά και με Αλβανία και – κυρίως – Αίγυπτο και παράλληλα επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ.
-Σε ό,τι αφορά γενικότερα τα ελληνοτουρκικά, περιλαμβάνει διαπραγμάτευση τέτοια που οδηγεί στο τραπέζι του διαλόγου όπου αμφότερα τα μέρη έχουν ισάριθμες διεκδικήσεις: «μη ζητάει δέκα ο αντίπαλος και εσύ κανένα. Αλλά να ζητάει δέκα ο άλλος δέκα κι εσύ και να βρεθεί η χρυσή τομή, με βάση το Διεθνές Δίκαιο», είπε χαρακτηριστικά. Στη συνέντευξη στην κυριακάτικη «Καθημερινή» μάλιστα, ενέταξε και το θέμα της προσφυγής στη Χάγη σε μια τέτοια ολοκληρωμένη – όπως την εννοεί ο ΣΥΡΙΖΑ – στρατηγική.
Με άλλα λόγια ο Αλέξης Τσίπρας στα εθνικά επιλέγει να παίξει το χαρτί της υπεύθυνης πολιτικής δύναμης, που παρεμβαίνει από μια κεντρώα και σίγουρα όχι αριστερίστικη οπτική, σχοινοβατώντας μεταξύ της «πατριωτικής» ρητορικής (π.χ. στα πρόσφατα γεγονότα στον Έβρο επέκρινε την κυβέρνηση ότι επιχείρησε να τα υποβαθμίσει καλλιεργώντας εφησυχασμό απέναντι στη γενικότερη κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας) και του ρεαλισμού που αποδέχεται συμβιβασμούς προκειμένου να αποτραπούν τα χειρότερα.
από topontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.