Η παράλληλη αστυνομία του Ερντογάν
Στην Τουρκία ένα οπλισμένο σώμα θα αναλάβει αρμοδιότητες παρόμοιες με αυτές της αστυνομίας. Κάποια μέσα προειδοποιούν για μια «αστυνομία των ηθών» όπως στο Ιράν. Η αντιπολίτευση κάνει λόγο για ένα πραξικόπημα ενάντια στην δημοκρατία.
Με την κατασκευή μίας «αστυνομίας γειτονιάς» φαίνεται πως ο Ερντογάν θέλει να δημιουργήσει ένα είδος παράλληλης αστυνομίας. Αυτή την εβδομάδα θα αποφασιστεί η επέκταση του σώματος των «Φρουρών» (Bekçi) στο κοινοβούλιο. Οι «Φρουροί» υπάρχουν ως ένα είδος μη ειδικής αστυνομίας ήδη από το 2016. Προς το παρόν όμως είναι λίγοι και έχουν περιορισμένες αρμοδιότητες. Και τα δύο πρέπει να επεκταθούν. Σύμφωνα με πληροφορίες του Υπουργείου Εσωτερικών το ένοπλο σώμα θα έχει εν μέρει αρμοδιότητες παρόμοιες με αυτές της αστυνομίας.
Σύμφωνα πάλι με το Υπουργείο οι «βοηθητικές δυνάμεις της αστυνομίας», όπως είναι το επίσημο τους όνομα, θα είναι ένστολες και οπλισμένες, ενώ θα μπορούν να κάνουν χρήση βίας για την άμεση αποτροπή εγκλημάτων. Οι Bekçis, που υποτίθεται ότι “εργάζονται για την αστυνομία”, θα διενεργούν ελέγχους ταυτοτήτων σε κατοικημένες περιοχές, πάρκα και εμπορικά κέντρα, θα έχουν δικαίωμα σύλληψης και θα οδηγούν «απειλούμενες ή ευάλωτες γυναίκες και παιδιά» στα αστυνομικά τμήματα για την ασφάλειά τους. Ωστόσο, δεν θα τους επιτρέπεται να διενεργούν έρευνες ή ανακρίσεις και να ασφαλίζουν σκηνές εγκλημάτων.
Για την πρόσληψή τους θα απαιτούνται μία ψυχολογική εισαγωγική εξέταση, ενώ θα περνούν και από μια βασική εκπαίδευση. Προϋποθέσεις είναι το απολυτήριο λυκείου και η στρατιωτική θητεία. Το 2016 υπήρχαν μόνο 4.000 Bekçis, ενώ σήμερα είναι 21.000. Η πυκνότητα των αστυνομικών στην Τουρκία είναι πολύ υψηλότερη από τις χώρες της ΕΕ, όπου αντιστοιχεί ένας αστυνομικός για περίπου 300 κατοίκους. Στην Τουρκία η αναλογία είναι 1 προς 180.
Πολιτική χρήση των βοηθητικών αστυνομικών;
Η αντιπολίτευση υποψιάζεται, ότι ο Ερντογάν δεν εμπιστεύεται τους υπάρχοντες θεσμούς της αστυνομίας και της χωροφυλακής ύστερα από το πραξικόπημα του 2016 και ότι θέλει να δημιουργήσει μία πιστή ομάδα, παρόμοια με την αστυνομία, την οποία θα μπορεί να χρησιμοποιεί κατά το δοκούν. Κάποια μέσα προειδοποιούν για μια «αστυνομία των ηθών» όπως στο Ιράν. Ο ανεξάρτητος βουλευτής της αντιπολίτευσης Cihangir Islam μίλησε για την οικοδόμηση ενός «κράτους ασφαλείας»: «Οι άνθρωποι θα παρενοχλούνται παντού. Η χώρα θα γεμίσει με σημεία ελέγχου».
Το πολιτικό κλίμα στο εσωτερικό έχει επιδεινωθεί αισθητά τις τελευταίες μέρες. Η αντιπολίτευση πιστεύει ότι ο Ερντογάν παίζει με την ιδέα νέων εκλογών και θέλει να καταφέρει ένα συντριπτικό πλήγμα στην αντιπολίτευση. Αυτό δείχνει και η σύλληψη τριών βουλευτών πριν από λίγες μέρες. Η βουλευτική τους ασυλία είχε αρθεί απροσδόκητα από τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου Mustafa Şentop χωρίς την έγκριση της κοινοβουλευτικής λομέλειας.
Η Leyla Güven και ο Musa Farısogulları από το (φιλο)κουρδικό HDP και ο Enis Berberoğlu από το Σοσιαλδημοκρατικό CHP αντιμετώπιζαν κάποιες καταδίκες, αλλά είχαν εκλεγεί πριν αυτές να τους απαγγελθούν. Εκτός από την άρση ασυλίας, ανακλήθηκε και το βουλευτικό τους αξιώμα, πράγμα ακόμα πιο περίεργο. Ο Şentop χαρακτήρισε τις αποφάσεις «εντελώς αβάσιμες νομικά», ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν τελεσίδικες. Οι δύο βουλευτές του HDP είχαν καταδικαστεί για «υποστήριξη τρομοκρατικής οργάνωσης», μιας και το δικαστικό σώμα έχει επανειλημμένα κατηγορήσει τα μέλη του HDP ότι είναι κοντά στο PKK, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική οργάνωση.
Η αντιπολίτευση υποψιάζεται επίθεση εναντίον της
Ο βουλευτής του CHP, Ε. Berberoğlu καταδικάστηκε για “κατασκοπεία”. Διέρρευσε στην εφημερίδα Cumhuriyet υλικό βίντεο στο οποίο φέρεται να μεταφέρονται στη Συρία όπλα με φορτηγό το 2014. Ενώ οι αξιωματούχοι του HDP φυλακίστηκαν, ο πολιτικός του CHP τέθηκε υπό προσωρινή κράτηση.
Η αντιπολίτευση υποψιάζεται ότι πίσω από την κράτηση των βουλευτών της, όπως και πίσω από την επέκταση της «βοηθητικής αστυνομίας» βρίσκεται μία επίθεση εναντίον της. Βλέπει ότι η αποδοχή του κυβερνητικού συνασπισμού του ισλαμικού AKP και του εθνικιστικού AKP μειώνεται, και η οικονομική κατάσταση θα επιδεινωθεί περαιτέρω λόγω της κρίσης του κορωνοϊού. Το HDP έκανε λόγο για «πραξικόπημα ενάντια στην κοινοβουλευτική δημοκρατία». Τόνισε ότι των πρόσφατων συλλήψεων είχαν προηγηθεί κατηγορίες – και σε πολλές περιπτώσεις συλλήψεις- πολλών δημάρχων του HDP.
μετάφραση: Α.Μ.
από sueddeutsche.de, μέσω ardin-rixi
Δεν υπάρχουν σχόλια: