Οι γκάφες του Νίκου Δένδια και το χρονικό μιας προαναγγελθείσας αμφισβήτησης


Γράφει η Βασιλική Σιούτη


Οι ελληνικές αρχές αρνούνται κατηγορηματικά ότι έχει γίνει οποιαδήποτε κατάληψη ελληνικού εδάφους από τους Τούρκους στον Έβρο, όπως ισχυρίζονται κάποια δημοσιεύματα και συμμερίζονται κόμματα της αντιπολίτευσης. Οι ατυχείς δηλώσεις όμως, του υπουργού Εξωτερικών που επιχείρησε να υποβαθμίσει το θέμα, μιλώντας για «λίγες δεκάδες μέτρα», πυροδότησαν το πολιτικό κλίμα, προκαλώντας έντονη κριτική, ακόμα και στη βάση του κυβερνώντος κόμματος.


Ο κ. Δένδιας, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους στο κρατικό ραδιόφωνο, παραδέχθηκε ότι οι Τούρκοι αμφισβητούν τα σύνορα στον Έβρο σε κάποιο σημείο, καθώς και ότι προσπάθησε να αποσιωπήσει το θέμα γιατί αυτά, κατά τη γνώμη του, λύνονται χωρίς δημοσιότητα, ενώ δεν ενημέρωσε κανέναν για το περιεχόμενο του διαβήματος που έκανε στην Τουρκία. «Υπάρχει ένα ζήτημα αμφισβήτησης του ακριβούς ορίου, εξαιτίας και των αλλαγών της κοίτης του ποταμού… Αυτά τα πράγματα λύνονται χωρίς να γραφεί ούτε μονόστηλο σ’ εφημερίδα» είπε. «Μπορούν κάλλιστα να γίνουν οι ανάλογες μετρήσεις και, με μια επιτροπή κοινή, όλα αυτά τα πράγματα να επιλυθούν. Μιλάμε για λίγες δεκάδες μέτρα».

Τελικά ο κ. Δένδιας ούτε «να μη γραφεί μονόστηλο σε εφημερίδα» πέτυχε, αλλά ούτε και να επιλύσει το ζήτημα. Άφησε τους πολίτες να ενημερωθούν από την αγγλική Sun, που κατηγόρησε για ψευδή ισχυρισμό, και ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων με την προσπάθειά του να υποτιμήσει το θέμα, μιλώντας για «λίγες δεκάδες μέτρα».


Ο υφυπουργός Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, σχολιάζοντας τα περί εισόδου τουρκικών δυνάμεων σε ελληνικό έδαφος στον Έβρο, δήλωσε ότι «οι Τούρκοι δεν μπήκαν ποτέ σε ελληνικό έδαφος» και υποστήριξε πως «δεν πρέπει να αφήνεται η παραμικρή υπόνοια ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους».

Θεωρείται σχεδόν βέβαιο, πάντως, ότι ο Ερντογάν -που μπορεί να μην πέτυχε αυτό που επιδίωκε πριν από λίγο καιρό στον Έβρο- δεν θα το βάλει κάτω και θα επανέλθει. Άλλωστε προειδοποίησε ξανά και πρόσφατα. Αυτός είναι ο λόγος που η Ελλάδα, περιμένοντας μια νέα απόπειρα παραβίασης των συνόρων, αποφάσισε να ενισχύει τις οχυρώσεις της στα ελληνοτουρκικά σύνορα, στον Έβρο.

Η συνοριακή γραμμή μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας στη Θράκη έχει μήκος 203 χιλιομέτρων. Σύμφωνα με την συνθήκη της Λωζάνης η γραμμή αυτή ταυτίζεται με τον ρου των ποταμών Άρδα και Έβρου, εκτός από μία έκταση έντεκα χιλιομέτρων, όπου τα όρια μετατοπίζονται δυτικά του ποταμού (πρόκειται για το λεγόμενο «τρίγωνο Κάραγατς»).

Το 2012 στο χερσαίο τμήμα του τριγώνου Κάραγατς είχε τοποθετηθεί (από την κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου και στη συνέχεια Αντώνη Σαμαρά) φράκτης μήκους 10,3 χλμ. προκειμένου να εμποδίζεται η παράνομη είσοδος στη χώρα.

Μετά από την αποδεδειγμένα καθοδηγούμενη από τις δυνάμεις της τουρκικής στρατοφυλακής απόπειρα παραβίασης των ελληνικών συνόρων τον περασμένο Φεβρουάριο, καθώς και την ύπαρξη ακροδεξιών παραστρατιωτικών δυνάμεων των «Γκρίζων Λύκων» κ.ά. στο σημείο εκείνο, η ελληνική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να τοποθετήσει φράχτες σε όλα τα σημεία των ελληνοτουρκικών συνόρων που κρίνει ότι χρειάζεται για την αποτελεσματικότερη φύλαξη τους. Έτσι όταν τα συνεργεία του στρατού ξεκίνησαν τις εργασίες για να μπουν οι νέοι φράχτες, οι Τούρκοι προσπάθησαν να τους εμποδίσουν, δημιουργώντας προβλήματα. Όπως μάθαμε αργότερα, η Τουρκία απαίτησε από την Ελλάδα να μην ξεκινήσει καμία εργασία τοποθέτησης φράχτη, αν δεν συνεννοηθεί πρώτα με την τουρκική πλευρά.

Σήμερα (σ.σ. χθες) ημέρα Τρίτη συνεδριάζει η Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση όλων των πολιτικών δυνάμεων, οι οποίες αυτές τις μέρες ασκούν σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, με τον ΣΥΡΙΖΑ να την κατηγορεί ότι αφήνει χωρίς απάντηση τις τουρκικές προκλήσεις. Η αξιωματική αντιπολίτευση υιοθετεί τον ισχυρισμό ότι «Τούρκοι στρατιώτες εισήλθαν σε ελληνικό έδαφος», που ο Νίκος Δένδιας χαρακτήρισε fake news, ενώ έχει ρωτήσει την κυβέρνηση εάν «αποχώρησαν ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις από ελληνικό έδαφος, τη στιγμή που σε αυτό προσήλθαν δυνάμεις της Τουρκικής στρατοχωροφυλακής».

Ο υπουργός Εξωτερικών, μετά από τις έντονες αντιδράσεις που σημειώθηκαν, επιχείρησε να τα μαζέψει με νέες δηλώσεις, σε διαφορετικό ύφος αυτή τη φορά. Ανέφερε ότι είναι συνταγματική υποχρέωση η προστασία του εθνικού εδάφους και ότι «καμία κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να εκχωρήσει ούτε ένα τετραγωνικό εκατοστό». Δήλωσε ότι η κυβέρνηση προχωράει τον φράχτη, όπως είχε προγραμματίσει, και ότι «δεν υπόκειται στον έλεγχο της Τουρκίας η ενέργεια της Ελλάδος επί του εδάφους της», γι’ αυτό και επέδωσαν την πρώτη ρηματική διακοίνωση στην Άγκυρα «για να τους πούμε ότι δεν θα τους δώσουμε λογαριασμό για το τι κάνουμε στο έδαφός μας».

Μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο, πάντως, λίγο πριν η Τουρκία χρησιμοποιήσει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες ως μέσο πίεσης στα σύνορα του Έβρου, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, χαρακτήριζε τον Ταγίπ Ερντογάν ως «ανοιχτόκαρδο ανατολίτη». Ακόμα και αν η «γενναιοδωρία» του κ. Δένδια παράβλεψε τότε τις απειλές του προς την Ελλάδα και την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας, πρόκειται πάντα για τον Τούρκο Πρόεδρο που στηρίζει τους τζιχαντιστές, που στέλνει στρατό στη Συρία και τη Λιβύη, που διώκει τους Κούρδους και που έχει γεμάτες τις φυλακές με τους πολιτικούς του αντιπάλους και δημοσιογράφους, των οποίων το μόνο έγκλημα ήταν ότι έκαναν τη δουλειά τους. Πρόκειται για τον Τούρκο Πρόεδρο που αφήνει να πεθαίνουν καλλιτέχνες απεργοί πείνας στη φυλακή, οι οποίοι διώκονται μόνο για τα φρονήματα τους.

Τα «λίγες δεκάδες μέτρα» δεν ήταν λοιπόν η πρώτη ατυχής δήλωση του κ. Δένδια, που μέχρι τώρα δεν έχει αποδείξει ότι ξέρει ποιος είναι ο Ερντογάν, και όχι μόνο.


από lifo, μέσω metopotouoxi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.