«Αφού δεν είχε νέα ευχάριστα να πει καλύτερα να μην μας πει κανένα»
Δεν έχουμε νέα ευχάριστα να πούμε, αλλά δεν θα ακολουθήσουμε την προτροπή του «Άγγελου εξάγγελου»: μάλλον είναι αναγκαίο να αναφερθούμε, έστω και σύντομα, στο τι συμβαίνει και τι έρχεται…
Ορισμένα ανάκατα γεγονότα στην τωρινή Ελλάδα δείχνουν πως, με το «άνοιγμα» και την επιστροφή στη «μερική κανονικότητα», όπου όλα είναι μισά επί της ουσίας, άρχισαν να συμβαίνουν «καθημερινά» πράγματα:
Μια εκτέλεση στη Ζάκυνθο, που θυμίζει ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Η υπόθεση με το βιτριόλι στην Καλλιθέα. Το πατείς με πατώ σε στα «μπιτσόμπαρα» και στέκια. Η καραντίνα στην Ξάνθη και η εξάπλωση του ιού από ταξιδιώτες από το εξωτερικό. Ο θάνατος ενός εργάτη στα αμπάρια ενός επισκευαζόμενου πλοίου στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη. Ο κεραυνός που σκότωσε αγρότη στη Λάρισα. Και πολλές αυτοκτονίες που περνούν στα ψιλά και κανείς δεν τις μετρά: αυτοκτονίες ηλικιωμένων αλλά και νέων σε Αργολίδα, Σπάρτη, Ολυμπία, Κουφονήσια, Κοζάνη, Αταλάντη, Κρήτη, Θεσσαλονίκη, Χαλκίδα…
Συνυπάρχουν μια βαριά ατμόσφαιρα που καταπλακώνει (δεν μπορώ να αναπνεύσω, δεν μπορώ να δω διέξοδο από τα προβλήματά μου), και μια διάθεση για εκτόνωση, διασκέδαση, επαφή. Μιλάμε για την καθημερινότητα, κι όχι για τα μεγάλα προβλήματα – αν και η καθημερινότητα και η επιβίωση έχουν γίνει τεράστιο ζήτημα και πρόβλημα για τους πολλούς αυτής της χώρας. Και πάλι καλά μέχρι εδώ…
Μας κρύβουν το τι έρχεται. Το αισθανόμαστε και το φοβόμαστε, αλλά δεν θέλουμε να το σκεφτούμε από τώρα. Όμως η πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ μας το θυμίζει, και καλό είναι να ετοιμαστούμε ψυχολογικά, ανθρώπινα και αγωνιστικά – επειδή κι αυτό θα χρειαστεί. Τι λέει η έκθεση; Ότι, παρά τα τεράστια ποσά που έριξαν στην οικονομία οι μεγάλες χώρες, η εικόνα δεν αλλάζει. Η πτώση της παγκόσμιας οικονομίας θα πάρει μεγάλες διαστάσεις το 2020, ενώ οι ρυθμοί ανάκαμψης, που προβλέπουν ότι θα ’ρθει το 2021, είναι μικροί. Εξαιτίας της αβεβαιότητας, ο ΟΟΣΑ προτείνει δύο σενάρια για την οικονομική εξέλιξη, ένα «καλό» και ένα χειρότερο, τα οποία θεωρεί εξίσου πιθανά:
- Σενάριο πρώτο (δεν έχουμε νέα έξαρση του κορωνοϊού): η οικονομία της Ευρωζώνης αναμένεται μειωθεί κατά 9,1% το 2020 και να ανακάμψει με ρυθμό 6,5% το 2021.
- Σενάριο δεύτερο (πιθανό νέο lockdown): η μείωση θα είναι 11,5% φέτος και η ανάκαμψη μόλις 3,5% το 2021.
Οι αντίστοιχοι αριθμοί για την ελληνική οικονομία: στο «καλό» σενάριο θα έχουμε πτώση 8% το 2020 και ανάκαμψη 4,5% το 2021, ενώ στο «κακό» σενάριο πτώση 9,8% (2020) και ανάκαμψη 2,3% (2021).
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ (χωρίς νέα έξαρση της πανδημίας) η παγκόσμια οικονομία θα σημειώσει πτώση 6% φέτος και ανάκαμψη 5,2% του χρόνου. Τα αντίστοιχα ποσοστά (πτώση το 2020, ανάκαμψη το 2021) για βασικές χώρες είναι: HΠΑ -7,3%, +4,1%. Kίνα -2,6%, +6,8%. Ιαπωνία -6%, +2,2%. Ρωσία -8%, +6%. Γερμανία -6,6%, +5,8%. Γαλλία -11,4%, +7,7%.
Αυτά ήταν τα «καλά» νέα. Τα άσχημα νέα είναι ότι δεν υπάρχουν ατομικά σωσίβια…
Θα πείτε, «ωραία νέα μας είπατε». Έχετε δίκιο. Αλλά να μην τα πούμε; Πρόσφατα σε όλη τη Δύση διαδηλωτές ρίχνουν αγάλματα. Τους έπιασε αμόκ; Βανδαλίζουν μνημεία; Κήρυξαν «τζιχάντ»; Τίποτα από όλα αυτά. Γκρεμίζουν σύμβολα δουλεμπόρων, κατακτητών, ρατσιστών, χρηματοληστών, καπιτα-ληστών. Έτσι δηλώνουν πως μια νέα συνείδηση και όραμα είναι υπεραναγκαία τώρα, όσο πιο γρήγορα!
από edromos
Δεν υπάρχουν σχόλια: