Μίκαελ Χάνεκε: Ένας ανατόμος της ανθρώπινης ψυχής


Γράφει ο Γιώργος Ρούσσος
Ο Μίκαελ Χάνεκε, γεννημένος στις 23 Μαρτίου του 1942, αποτελεί μία ιδιαίτερη περίπτωση στον χώρο της Έβδομης Τέχνης. Με αφορμή τα γενέθλιά του, εκμεταλλευόμαστε την ευκαιρία για να παρουσιάσουμε ένα μικρό θεματικό αφιέρωμα, με κεντρικό άξονα τέσσερις αγαπημένες ταινίες του. Από την «Δασκάλα του Πιάνου» μέχρι την αριστουργηματική «Λευκή Κορδέλα».

Ο Μίκαελ Χάνεκε γεννήθηκε το 1942 στη Βαυαρία της Γερμανίας, αλλά μεγάλωσε, σπούδασε, ζει, διδάσκει και σκηνοθετεί στην Αυστρία. Σπούδασε φιλοσοφία, ψυχολογία και σκηνοθεσία στο πανεπιστήμιο της Βιέννης και ξεκίνησε την καριέρα του στα τέλη της δεκαετίας του ΄60 γράφοντας θεατρικά, ενώ λίγα χρόνια αργότερα άρχισε και τη σκηνοθετική του καριέρα, τόσο στο θέατρο όσο και στον κινηματογράφο.
Ο Χάνεκε ξεκίνησε να μελετάει το θέμα της βίας και των μέσων μαζικής ενημέρωσης από τη δεκαετία του ΄90. Η τριλογία του, ”The Seventh Continent” (1989), ”Benny's Video”(1992) και ”71 Fragments of a Chronology of Chance”(1994) ασχολείται με το πως αποτυπώνεται η βία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τις συνέπειές της, ενώ το ”Funny Games” (η γερμανική εκδοχή του 1997 αλλά και το αμερικάνικο remake το 2007) ανατρέπει αυτό το είδος των βίαιων ταινιών.
Διαβάστε την συνέχεια στο tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.